avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mi-au cerut demisia la 7 zile dupa intoarcerea din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mi-au cerut demisia la 7 zile dupa intoarcerea din concediu de ingrijire a copilului

Buna ziua. (pentru mine nu e!)
am o problema si am nevoie de ajutorul dumneavoastra.
Pe data de 10 mai fetita a implinit 2 ani, asa ca incepand cu data de 11 mi-am inceput activitatea in firma.
La 7 zile lucratoare mi-au solicitat sa-mi gasesc altceva de lucru (demisia) pt ca firma nu-si permite sa mai plateasca un om (pe de alta parte urmeaza sa se faca angajari pe acelasi post)....
Nu vreau sa plec, pentru ca nu am abateri, mustrari si mi-am facut munca constiincios si cat se pote de bine.
Ce pot sa fac si cum e mai bine?
O alta problema sunt studiile - universitare de SCURTA DURATA- ce salariu sunt obligati sa-mi ofere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 15 Iulie 2009
Bunaziua ,am lucrat si eu la o firma iar acum momentan pana in data de 04 07 sunt in cic ,dar eu am stat 3 ani deoarece am avut probleme de sanatate cu fetita si a fost incadrata intr-un grad de handicap mediu,acum am fost chemata la sediul firmei unde m-i sa pus in vedere ca nu mai am loc de munca deoarece sunt posturile ocupate si sa le spun ce am de gand sa fac?ca nu ar fi mai bine sa incheiem contractul de munca pe cale amiabila...eu am avut probleme cu patronul deoarece cand am ramas insarcinata,sarcina mea a fost sarcina cu risc si am fost obligata sa stau in con.med.pana am nascut,acesta nu mi-a platit concediul doar daca am ajuns la politia ec. acum nu ma mai vrea in firma iar eu nu stiu ce sa fac va rog sa-mi dati un sfat,mentionez ca tot din cauza firmei am mai pierdut in trecut o sarcina gemelara
1. Fiindca acum sunteti in CCC nu are voie sa va desfaca contractul individual de munca (CIM). Iata ce spune Codul muncii:
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

2. Sa nu fiti de acord cu incetarea amiabila a CIM. Pierdeti multe: salarii compensatorii, indemnizatie de somaj.
3. Dupa ce terminati CCC reveniti la serviciu si daca ei desfiinteaza postul ocupat de dvs. veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii si beneficiati de ce am spus la pct.2.
4. Sa nu semnati nici o cerere de incetare a CIM sau demisie. Anuntati-ne pe noi ce se mai intampla.
5. Pana la terminarea CCC nu sunteti obligata sa va prezentati la angajator.
Daca v-a spus ca nu mai aveti loc de munca, mizati pe aceasta informatie si spuneti-i ca nu-i nicio problema, sa va desfaca contrcatul de munca prin concediere individuala datorata desfiintarii locului de munca, cu art 65 codul muncii.
Asa o sa aveti dreptul la previz 20 de zile lucratoare, un salariu compensator si drept de a lua somaj daca aveti stagiu de 12 luni in ultimele 24 de luni de la data depunerii cererii de somaj (se ia in calcul ce ati lucrat inainte de a intra in concediu de crester a copilului)
buna ,as fii interesata sa aflu conform carei legi as putea sa beneficiez de acea "prima" de la patron pentru prima nastere; pot face solicitarea si la o luna dupa ce am iesit din concediu de crestere a copilului?
patronii sunt obligati sa dea acei bani si care ar fii suma?
va multumesc!
Va multumim ca ne sustineti si ne ajutati!
1. Este vorba de Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

2. Puteti sa solicitati acesti bani si acum, dar nu mai tarziu de 3 ani de la nasterea copilului.

Alte discuții în legătură

Intoarcere la serviciu dupa concediu maternal val_sorina val_sorina cun ma pot intoarce legal la acelasi loc de munca de unde am plecat in concediu maternal? (vezi toată discuția)
Reintors din ccc pana la 2 ani - post restructurat olteanu gabriela olteanu gabriela buna ziua, in data de 26.10.2010 copilul meu a implinit varsta de 2 ani (vineri). pe data de 29.10.2010 am revenit la servici, am facut o adresa in care am ... (vezi toată discuția)
Posibilitate somaj dupa cei 2 de ani de indemnizatie pt. crestere copil tomaioan tomaioan Buna ziua.As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie de somaj dupa terminarea celor 2 ani de indemnizatie pt. cresterea copilului. Mentionez ca in 10 ... (vezi toată discuția)