avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... doresc sa fac plingere de denunt calomnios
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

doresc sa fac plingere de denunt calomnios

doanma ..x" a facut plingere penala impotriva mea de violare de domiciliu dar la acea adresa exista un service auto .
plingerea sa solutionat cu nup in baza art 228 al 6 rap la art 10 lit a cpp,respectiv art 10 lit d si f cpp
Cel mai recent răspuns: dynsky , utilizator 16:52, 26 Octombrie 2010
Data post: Sambata, 18 Iulie 2009, 18:30
Speranta este importanta pentru ca face mai usor de suportat momentele dificile....

Subiect: RE: doresc sa fac plingere de denunt calomnios

Am citit si eu putin prin "noul cod penal"....si am descoperit art 268 -Inducerea în eroare a organelor judiciare
....parerea mea este echivalentul infractiunii de DENUNTARE CALOMNIOASA (actualul art 259).

Ce ziceti?

Sunt de acod cu dvs., ar fi cam identice cele doua infractiuni, dar pana la intrarea in vigoare a noului Cod Penal,ramane infractiunea de Denuntare Calomnioasa incriminata de actualul Cod Penal.
multumesc pentru sfat =D>
Avand in vedere finalitatea urmarita de dynsky, pasii care trebuie urmati sunt urmatorii :
- plangere cu privire la fapta;
- constituirea ca parte civila in cadrul procesului penal, pentru o suma pe care o considera satisfacatoare;

in cazul in care intre timp, va intra in vigoare noul cod penal, in cel mai rau caz, se va da o solutie de nup in temeiul art. 10 lit. b C pr.pen., adica fapta nu e prevazuta de legea penala, insa obligatia de dezdaunare subzista (nefiind vorba de art. 10 lit. a).
multumesc pentru sfat =D>
MIHAI GRIGORE a scris:
Conform prevederilor Noului Cod Penal care a intrat in vigoare , denuntarea calomnioasa nu mai este considerata infractiune!
Verificati prevederile legale , fiindca nici contraventie nu stiu daca este considerata!

Actualul CP: Art. 259. - Denuntarea calomnioasa

Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.

Noul CP: Inducerea în eroare a organelor judiciare
Art. 268. – (1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de
legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta
este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de
legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5
ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.

Domnule Grigore, daca facem o analiza pe text constatam ca art. 259 din actualul CP si art. 268 diin proiectul noului CP se refera la unul si acelasi lucru.

Alte discuții în legătură

Denunt calomnios Dana Marin Dana Marin Mai exista in CP infractiunea de denunt calomnios? Vreau sa fac o plingere pentru niste minciuni neprobate scrise despre mine, cu intentie rea, intr-o plingere ... (vezi toată discuția)
Denunt pentru calomnie ConstantinMihaiValentin ConstantinMihaiValentin Buna ziua, In luna ianuarie 2013 mi-a fost facuta o plangere penala mincinoasa pentru infractiunea de furt in valoare de aproximativ 23.000 mii de euro. ... (vezi toată discuția)