avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuzul minorului (Art 913 CPC) si..tot cortegiul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuzul minorului (Art 913 CPC) si..tot cortegiul 910-914 cu 906

Ca parinti necustodieni, suntem in postura de a denunta acest set de articole ca neconstitutional, via Avocatul Poporului. AP si-a exprimat deja acordul de a propune ca neconstitutional acest articol
Doua lucruri clare, pe care ma oblig sa le transmit pana pe 1 mar 2016:
- nemultumirile atat a necustodienilor cat si a custodienilor
- propuneri de inlocuire in cazul in care calupul 910-914 va fi eliminat din CPC

Va rog sa plecati de la premiza ca exista o hotarare judecatoreasca definitiva/irevocabila, care statuteaza ca minorul va locui la custodian, respectiv necustodianul beneficiaza de legaturi personale, ca drept. Totodata va invit sa aproximati (stiintific sau cu frica de Dzeu), necesitatea tatalui biologic in viata copilului.

Se pot modifica CPC, 272 si HG 49/2011, eventual art 379 CP.
Domnule avocat, am participat...la tot. Atat personal cat si prin intermediul altor tati refuzati de copiii lor. De asta imi permit sa consider legea actuala ca fiind gresita. De la A la Z. Ma surprinde ca un avocat de talia dvoastra da vina pe instante in loc sa vada lacunele si inconsecventa legislativa.
Dar, pe undeva, va inteleg! In general tatii se reprezinta singuri in atari situatii, in timp ce mamele isi angajeaza avocati.
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2016
ContSters257745, utilizator
Dragă shomo, şi eu am participat la o executare silită. pentru copil, a fost cumplit.Problema nu este momentul efectiv al executării, ci ceea ce a urmat după.Dacă mă credeţi, dacă nu, plângeam alături de copil când îl rugam, îl imploram să mergem în parc, la cofetărie, la copii la joacă şi el plângea, dar un plâns din acela ca o ploaie mocănească, de toamnă, fără un motiv determinat. Nici la medic nu l-am putut duce, decât după ce a adormit. Şi asta în timp ce afară era caniculă, veneau prietenii cu copii să mergem la ştrand-cum să mergem când el, copilul, se aşeza în mijlocul camerei şi plângea din senin, nu voia să iasă din casă. A fost groaznic.Între timp, el suna la telefon şi-i spunea copilului că "mama te-a învăţat să nu vii cu mine?"
D-l avocat are dreptate. Problema e la instanţe: dau program identic, indiferent dacă tatăl a trăit viaţa de familie cu copiii sau dacă nu a locuit niciodată cu copilul şi-l vizitează odată pe an, cu pretenţia de a-l lua peste noapte.Comparaţiile cu mersul la grădiniţă, la şcoală, la doctor nu ţin. Sunt lucruri complet diferite.
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2016
Martonze, utilizator
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Practic, rezulta clar, in mod efectiv, ca incalcarea vointei minorului constituie o violare a intimitatii sale.Nu mi-am dat seama pana acum de acest lucru.
Un viol de ordin psihologic care produce exact aceleasi efecte precum violul fizic.
(....................................................)
Din punctul meu de vedere se incalca drepturile copilului minor daca se forteaza o executare silita.


CCR A DECIS CĂ MINORUL NU ARE DREPT DE VETO:

Prin Decizia nr 82 din data de 25.02.2003 Curtea Constituțională a României a decis că accesul părintelui nerezident la minor este mai mult decât util chiar și atunci când minorul se exprimă verbal în sensul de a nu accepta acest acces. Cu alte cuvinte, copilul, mai ales cel sub vârsta de 14 ani nu are un drept de veto iar părintele rezident este obligat să încurajeze și chiar să impună copilului respectarea programului de legături personale decis de către instanță. În această speță instanța spune următoarele: "se poate întâmpla, în asemenea situații, ca părintele căruia i-a fost încredințat copilul să se defuleze, transmițându-i acestuia ostilitatea pe care o resimte față de fostul soț, care, deși, poate întemeiată din punctul său de vedere, nu este de natură să îl descalifice pe acesta din urmă (n.n. părintele nerezident) ca părinte, fiind lipsită de justificare din punctul de vedere al copilului. Prin urmare, instabilitatea afectivă și emoțională a minorului, pe fondul unei imaturități psihice și a lipsei experienței de viață, îl privează pe acesta de posibilitatea de a sesiza care este adevăratul său interes și, adesea, de a discerne intre bine și rău. [...] celalalt părinte, căruia i s-a încredințat copilul și care este debitorul obligațiilor corelative, fiind ținut sa-i asigure fostului sau soț, care și-a păstrat calitatea de părinte, realizarea efectivă a drepturilor conferite de lege. O atare conduită cooperantă este impusă de împrejurarea că drepturile menționate constituie, în realitate, mijloace pentru îndeplinirea obligațiilor pe care le are orice părinte fata de copilul său și care subzista atâta timp cât părintele nu este decăzut din drepturile părintești."
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
Ma bucur a v-am devenit drag. Cand am initiat topicul, am pus niste premize. As aprecia daca am ramane la acele premize, altfel lucrurile se complica extrem de mult. De la dvoastra am inteles ca daca tatal ar da 1000lei/luna, ar avea o relatie perfecta cu copilul sau.
Da, Ajut_Copii, avem in vedere si aceasta Decizie, in special sub aspectul motivarii.

Alte discuții în legătură

Executarea silita a minorilor CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ma interesează sa aflu relatări de la executarea silita referitor la modul în care s-a comportat executorul,dacă a fost chemata politia, dacă părintele ... (vezi toată discuția)
Obligativitate program vizita pentru tata elisza elisza Buna ziua , situatia este urmatoarea : in hotararea judecatoreasca s-a stabilit custodia comuna si programul de vizita al tatalui doua weekend-uri pe luna . ... (vezi toată discuția)
Refuzul tatălui de a vizita copiii minori. se schimbă ceva dacă instanța stabilește un program de vizitare? ContSters442878 ContSters442878 Buna seara. Dintr-o relatie de concubinaj de cateva luni au rezultat doi minori gemeni fetita si baiat. Momentan au 5 anisori. Din cauza certurilor si a ... (vezi toată discuția)