Martonze a scris:
Spiritul legii este ca un copil al cărui părinţi se despart să nu simtă şocul despărţirii, să nu se simtă vinovat pentru despărţirea părinţilor şi să se simtă iubit de ambii părinţi, ca înainte de despărţire.
Legea specifică :"minorul are dreptul de a MENŢINE relaţiile cu persoanele faţă de care a dezvoltat relaţii de ATAŞAMENT"
Cazul semnalat de iniţiatorul topicului şi cel al userului brokenangel este la fel de absurd ca cel al Anissiei, adică vorbim de nişte părinţi absenţi din viaţa copiilor, dar care se folosesc de legile incorecte sau incorect interpretate; din moment ce toate convenţiile internaţionale şi legile româneşti declară că în problemele ce privesc minorii, prevalează interesul superior al minorilor, atunci acest interes este deasupra tuturor prevederilor care sunt împotriva acestui interes. În cazurile amintite, taţii au fost absenţi din viaţa copiilor sau prezenţi cu scandaluri şi violenţe. Deci nu se poate vorbi de relaţii de ataşament care trebuuiesc menţinute!
Executorul judecătoresc este angajatul unei părţi din conflict-el serveşte teoretic legea, dar banul îl primeşte de la una din părţi. Şi cu cât este mai de durată conflictul, câştigul executorului este mai mare.
Aş recomanda userului Brokenangel să facă contestaţie la executare, dar şi aceea costă şi nu este sigur că i se acceptă contestaţia, iar domnul poate băga cheltuieli de judecată de chiar o "uscă" pe mama copilului de bani, în interesul superior al copilului.
Copilul nu are OBLIGAŢIA de a avea relaţii personale cu cine nu-i place, are dreptul, exact aşa cum părintele nerezident are tot doar dreptul, nu şi obligaţia, de a-şi vizita copilul.
Ce părere aveţi, să meargă executorul, cu Poliţia şi cu psihologul, să-l ridice pe tata(mama) de acasă, să-l ducă la relaţiile personale cu minorul, în interesul superior al minorului?
Martonze are perfecta dreptate: Legea specifică :"minorul are dreptul de a MENŢINE relaţiile cu persoanele faţă de care a dezvoltat relaţii de ATAŞAMENT."
Daca nu au mentinut relatii de atasament e normal ca exista probleme si tocmai de aici pornesc problemele.
Practic este sanctionat parintele nevinovat si se ajunge la o plata aberanta tocmai la parintele vinovat de lipsa de atasament a minorului.
Din pacate doar o exceptie de neconstitutionalitate ar putea rezolva problema.
De aceeia i-am si zis sa mearga la avocatul poporului.
Pe contestatia la executare fara inlaturarea legii care incalca constitutia instanta nu poate face nimic deoarece ar incalca legea chiar instanta de judecata si nu are cum sa faca asa ceva.
In aceasta privinta nu este de vina instanta din faza contestatiei la executare ci instanta care a ignorat problemele care se puteau observa si care au dus la o situatie de executare esuata.
Trebuie sa nu se ajunga la asa ceva si acest lucru nu se poate realiza decat dupa o judecata obiectiva, atenta, care sa dea exact ce ar trebui fiecaruia in parte si nu in mod sablon ( ma refer la programul de vizita).
Cat priveste problema cu stabilirea domiciliului minorului unui parinte care nu poate executa hotararea deja problema este mult mai complexa, dar nici macar nu are rost sa o discut in acest topic.
Insasi faptul ca o hotarare nu se poate executa si esueaza executarea referitoare la minor spune tot.