avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajat + avocat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajat + avocat

Poate un angajat sa se prezinte la comisia de disciplina insotit de un avocat????....in convocare se precizeaza ca poate fi insotit de un reprezentant al sindicatului si de superiorul direct.
Daca doreste sa-si aduca avocat...si poate face acest lucru...trebuie sa anunte??

multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:02, 10 August 2009
eu una ma gandeam can s-o fi schimbat ceva...eu am facut n curs de resurse umane in iarna...si ma gandeam ca de atunci s-a modificat ceva
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2009
laviii, utilizator
Avand in vedere faptul ca legea arata care sunt persoanele care pot participa la o cercetare disciplinara nu vad cum poate fi obligat angajatorul sa accepte prezenta unui avocat. Relatiile de munca sunt reglementate prin lege speciala . Daca angajatorul nu doreste ca avocatul sa participe nu poate fi obligat. Nu se pune problema ca salariatul este lipsit de aprare, acesta poate apela la instanta in cazul in care se considera nedreptatit, beneficiind de apararea unui avocat.
In ceea ce priveste evitarea unei concedieri, salariata/ul poate demisiona, chiar inaintea datei la care se desfasoara cercetarea diciplinara, pana nu inainteaza demisia nici nu stie daca este acceptata, poate ca da.
demisia a fost inaintata in ..si covocarea la comisie este din
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2009
laviii, utilizator
adelaida_07 a scris:

Avand in vedere faptul ca legea arata care sunt persoanele care pot participa la o cercetare disciplinara nu vad cum poate fi obligat angajatorul sa accepte prezenta unui avocat. Relatiile de munca sunt reglementate prin lege speciala . Daca angajatorul nu doreste ca avocatul sa participe nu poate fi obligat. Nu se pune problema ca salariatul este lipsit de aprare, acesta poate apela la instanta in cazul in care se considera nedreptatit, beneficiind de apararea unui avocat.

Niciun act normativ in vigoare in Romania nu poate fi interpretat ca fiind norma speciala in raport cu dispozitiile din Constitutie. :stunned:
Prevederile constitutionale se aplica intotdeauna cu intaietate.
Nu are nicio legatura accesul la justitie, ca eventuala etapa ulterioara a cercetarii disciplinare, cu dreptul la aparare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
ARTICOLUL 24 - Dreptul la aparare
(1) Dreptul la aparare este garantat.
(2) In tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.

Cu toate acestea , daca nu este vorba de o conraventie sau infractiune de care sunt acuzat, ci doar de o abatere disciplinara, si avand in vedere ca:
- nu exista nici-o obligatie legala de a permite/ asigura prezenta unui avocat,
- legea considera suficienta prezenta unui membru de sindicat pentru apararea intereselor angajatului in aceasta faza,
-nu exista nicio sanctiune pentru nepermiterea accesului unui avocat la desfasurarea cercetarii disciplinare.....

Am avut si eu angajati care au dorit sa fie asistati de avocati. Nu am refuzat in totalitate, dar le-am expus acest punct de vedere privind faptul ca nu am obligatia sa le permit accesul si le-am dat un acces limitat, doar in calitate de observator.

Consider ca o cercetare disciplinara nu se confunda nici pe departe cu o cercetare penala sau cu o sala de judecata.
Ce-ar trebui atunci angajatorii, sa transforme o simpla cercetare disciplinara in sala de judecata??

Alte discuții în legătură

Convocare comisie displinara Srah Srah As avea nevoie de un sfat referitor la urmatoare situatia. Timp de 3 luni am lucrat la un call center. Dupa perioada de proba, adica 3,5 luni angajatorul mi-a ... (vezi toată discuția)
Avocatul isi poate asista clientul la cercetarea disciplinara prealabila? sim0na sim0na In cadrul procedurii cercetarii disciplinare prealabile a unei abateri disciplinare angajatorul (comisia de cercetare) s-a opus prezentei aparatorului ales de ... (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a contractului de munca kristina1 kristina1 mi am pus demisia la fostul loc de munca in data de 26.11, nu am stat in preaviz, iar azi am primit o decizie de desfacere disciplinara a contractului in care ... (vezi toată discuția)