avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajat + avocat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajat + avocat

Poate un angajat sa se prezinte la comisia de disciplina insotit de un avocat????....in convocare se precizeaza ca poate fi insotit de un reprezentant al sindicatului si de superiorul direct.
Daca doreste sa-si aduca avocat...si poate face acest lucru...trebuie sa anunte??

multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:02, 10 August 2009
grace_r a scris:

ARTICOLUL 24 - Dreptul la aparare
(1) Dreptul la aparare este garantat.
(2) In tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.
Cu toate acestea , daca nu este vorba de o conraventie sau infractiune de care sunt acuzat, ci doar de o abatere disciplinara, (...)


Doamna, nu este permis sa interpretati un articol dintr-un act normativ amestecand alineatele.
Alineatul 1 al art. 24 din Constitutie prevede clar "dreptul la aparare este garantat". Nicaieri nu scrie "dreptul la aparare este garantat in tot cursul procesului".
Acolo unde legea nu distinge, nici interpretul nu poate si nu are voie sa distinga. Dvs. fiind interpretul, in seara aceasta, al prevederilor art. 24, alin. (1) din Constitutie!
Deci dreptul la aparare, indiferent in fata cui, este unul din drepturile fundamentale garantat de Constitutie.

(...) si avand in vedere ca:
- nu exista nici-o obligatie legala de a permite/ asigura prezenta unui avocat,
- legea considera suficienta prezenta unui membru de sindicat pentru apararea intereselor angajatului in aceasta faza,
-nu exista nicio sanctiune pentru nepermiterea accesului unui avocat la desfasurarea cercetarii disciplinare.....


Dreptul la aparare este garantat, asa cum aratam, prin alin. 1 al art. 24 din Constitutie. Obligatia oricarei persoane este sa respecte in primul rand Constitutia.
Potrivit Legii nr. 51/1995, avocatii au dreptul sa asiste si sa reprezinte persoanele fizice si juridice in fata tuturor instantelor, autoritatilor si institutiilor.
Dar, ziceti dvs., n-aveti obligatii legale, interpretand dreptul la aparare garantat de Constitutie intr-un mod propriu. In paranteza fie spus, imi amintiti de directorii pe care ii am.

Pentru ca banuiesc ca faceti referire la Codul muncii, va rog sa-mi permiteti sa citez art. 40, alin. (2), lit. c):
"Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii... sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca."
Care... lege, doamna? Evident, intrucat legiuitorul n-a distins, nici noi nu putem distinge si concluzia este una singura: legiuitorul s-a referit la toate drepturile angajatilor, asa cum sunt ele reglementate prin diferite acte normative in vigoare.
Cu atat mai mult trebuie sa intelegem si drepturile recunoscute oricarui cetatean prin Constitutia Romaniei, care este legea fundamentala!

Am avut si eu angajati care au dorit sa fie asistati de avocati. Nu am refuzat in totalitate, dar le-am expus acest punct de vedere privind faptul ca nu am obligatia sa le permit accesul si le-am dat un acces limitat, doar in calitate de observator.
Consider ca o cercetare disciplinara nu se confunda nici pe departe cu o cercetare penala sau cu o sala de judecata.
Ce-ar trebui atunci angajatorii, sa transforme o simpla cercetare disciplinara in sala de judecata??


Punctul dvs. de vedere nu respecta prevederile Constitutiei. Apropo, unde este reglementat, legal, dreptul avocatului de a participa la cercetarea disciplinara in calitate de... observator?
In cazul functionarilor publici, institutiile publice sunt obligate in mod expres sa permita celui cercetat sa fie asistat de un avocat (art. 19 din H.G. nr. 1344/2007). Sa inteleg ca se transforma in sali de judecata? Nu, evident!

Am si eu o intrebare sa va pun: de ce contraziceti trei juristi care, culmea, erau de acord? :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc pentru elocventa cu care mi-ati rapuns :)

De ce contrazic? Pentru ca este un aspect la care m-am gandit, mai mult sau mai putin, in momentul acela in care ne-am trezit cu dl. avocat la firma (desigur, nu va imaginati ca era firma mea, aveam si eu directori) si a trebuit sa gasesc pe loc o solutie pentru directorii mei.

Desi constitutia declara ca dreptul la aparare este garantat, aceasta garantie ar fi trebuit concretizata prin ceva, nu? Caci altfel cum dovedesti ca o garantezi, cum asiguri garantare daca nu exista o sanctiune (in acest caz legat de dreptul muncii) ?

Ce crezi ca mi se intampla daca refuzam accesul avocatului? Crezi ca ma obliga instanta la plata de daune?
Ai auzit de astfel de spete?

Daca nu te superi, as dori sa-mi spui pe numele meu de user, pastram acelasi respect din punctul meu de vedere, nu agreez apelativul sec Doamna :)
grace_r a scris:

Desi constitutia declara ca dreptul la aparare este garantat, aceasta garantie ar fi trebuit concretizata prin ceva, nu? Caci altfel cum dovedesti ca o garantezi, cum asiguri garantare daca nu exista o sanctiune (in acest caz legat de dreptul muncii) ?

Vezi tu, Gratiela, iar nu sunt de acord cu ceea ce spui.
Nu putem respecta o prevedere dintr-un act normativ decat daca este prevazuta vreo sanctiune?
De ce ar trebui sa asociez permanent cuvantul "lege" cu "sanctiune"?
Pentru nerespectarea de catre angajator a obligatiilor de la art. 40 din Codul muncii ce sanctiune exista?

In graba am uitat sa mentionez si art. 53 din Constitutie care arata cum si in ce cazuri poate fi restrans exercitiul unor drepturi.
Art 53- "(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii."

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
sa zicem ca prietena mea nu se duce cu avocat la cercetare....si acolo sunt doar cei din comisie + reprezentantul sindicatului.....care sincer nu stiu cum ar putea sa o ajute...avnad in vedre ca acolo il vede pentru prima oara...si nu are cum sa ii povesteasca situatia.
...se duce si apoi se emite decizie pe care ...doamne fereste... scrie concediere...si ii trmite cartea de munca pachetel cu concedierea pe ea..
acum ea are dreptul in 30 de zile sa conteste decizia....impreuna cu avocatul
totusi...nu e preferabil sa se evite astefel de situatii.....din ambele puncte de vedere....(am dreptate Gratiela??)
inclin sa cred ca totusi prezenta unui avocat la cercetare ii da de inteles angajatorului ca nu se lasa cu una cu doua..
Prietean dvs poate discuta cu reprezentantul sindicatului ianinte de cercetare, ca deaceea este reprezentant. Il cauta si discuta cu el problema,
Prezenta acestui reprezentant trebuie sa o solicitati dvs, angajatorul nu este obligat sa-l solicite.

In ce priveste avocatul, nu am dorit sa va "opresc" de la a merge cu avocat. Angajatorul va fi cu atat mai atent sa respecte procedura de cercetare si in final nu va face probabil greseli de forma cu decizia , greselile de forma putand fi foarte usor de contestat in instanta.
In cazul personal pe care l-am avut eu de care povesteam, angajatul a preferat sa-si dea demisia si angajatorul a preferat sa nu marseze pe desfacere disciplinarea, dar asat doar pentru ca era unn caz cu destul de putine dovezi concrete rpivind faptele angajatului, dar care oricum au dus la deterioararea increderii in angajatul respectiv.

Eu ii doresc prietenei mul succes in rezolvarea problemei.

Discutia am continuat-o pentru a imi limpezi eu niste aspecte ale acestei situatii.

Alte discuții în legătură

Convocare comisie displinara Srah Srah As avea nevoie de un sfat referitor la urmatoare situatia. Timp de 3 luni am lucrat la un call center. Dupa perioada de proba, adica 3,5 luni angajatorul mi-a ... (vezi toată discuția)
Avocatul isi poate asista clientul la cercetarea disciplinara prealabila? sim0na sim0na In cadrul procedurii cercetarii disciplinare prealabile a unei abateri disciplinare angajatorul (comisia de cercetare) s-a opus prezentei aparatorului ales de ... (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a contractului de munca kristina1 kristina1 mi am pus demisia la fostul loc de munca in data de 26.11, nu am stat in preaviz, iar azi am primit o decizie de desfacere disciplinara a contractului in care ... (vezi toată discuția)