grace_r a scris:
ARTICOLUL 24 - Dreptul la aparare
(1) Dreptul la aparare este garantat.
(2) In tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.
Cu toate acestea , daca nu este vorba de o conraventie sau infractiune de care sunt acuzat, ci doar de o abatere disciplinara, (...)
Doamna, nu este permis sa interpretati un articol dintr-un act normativ amestecand alineatele.
Alineatul 1 al art. 24 din Constitutie prevede clar "dreptul la aparare este garantat". Nicaieri nu scrie "dreptul la aparare este garantat in tot cursul procesului".
Acolo unde legea nu distinge, nici interpretul nu poate si nu are voie sa distinga. Dvs. fiind interpretul, in seara aceasta, al prevederilor art. 24, alin. (1) din Constitutie!
Deci
dreptul la aparare, indiferent in fata cui, este unul din drepturile fundamentale garantat de Constitutie.
(...) si avand in vedere ca:
- nu exista nici-o obligatie legala de a permite/ asigura prezenta unui avocat,
- legea considera suficienta prezenta unui membru de sindicat pentru apararea intereselor angajatului in aceasta faza,
-nu exista nicio sanctiune pentru nepermiterea accesului unui avocat la desfasurarea cercetarii disciplinare.....
Dreptul la aparare este garantat, asa cum aratam, prin alin. 1 al art. 24 din Constitutie. Obligatia oricarei persoane este sa respecte in primul rand Constitutia.
Potrivit Legii nr. 51/1995, avocatii au dreptul sa asiste si sa reprezinte persoanele fizice si juridice in fata tuturor instantelor,
autoritatilor si institutiilor.
Dar, ziceti dvs., n-aveti obligatii legale, interpretand dreptul la aparare garantat de Constitutie intr-un mod propriu. In paranteza fie spus, imi amintiti de directorii pe care ii am.
Pentru ca banuiesc ca faceti referire la Codul muncii, va rog sa-mi permiteti sa citez art. 40, alin. (2), lit. c):
"Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele
obligatii... sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din
lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca."
Care... lege, doamna? Evident, intrucat legiuitorul n-a distins, nici noi nu putem distinge si concluzia este una singura: legiuitorul s-a referit la
toate drepturile angajatilor, asa cum sunt ele reglementate prin diferite acte normative in vigoare.
Cu atat mai mult trebuie sa intelegem si drepturile recunoscute oricarui cetatean prin Constitutia Romaniei, care este legea fundamentala!
Am avut si eu angajati care au dorit sa fie asistati de avocati. Nu am refuzat in totalitate, dar le-am expus acest punct de vedere privind faptul ca nu am obligatia sa le permit accesul si le-am dat un acces limitat, doar in calitate de observator.
Consider ca o cercetare disciplinara nu se confunda nici pe departe cu o cercetare penala sau cu o sala de judecata.
Ce-ar trebui atunci angajatorii, sa transforme o simpla cercetare disciplinara in sala de judecata??
Punctul dvs. de vedere nu respecta prevederile Constitutiei. Apropo, unde este reglementat, legal, dreptul avocatului de a participa la cercetarea disciplinara in calitate de... observator?
In cazul functionarilor publici, institutiile publice sunt obligate in mod expres sa permita celui cercetat sa fie asistat de un avocat (art. 19 din H.G. nr. 1344/2007). Sa inteleg ca se transforma in sali de judecata? Nu, evident!
Am si eu o intrebare sa va pun: de ce contraziceti trei juristi care, culmea, erau de acord? :)
Consilier juridic,
Gabriela Pintea