m13d a scris:
Furtul se consuma in momentul sustragerii chiar daca nu s-a produs intrarea in posesie, de exemplu daca doua persoane se hotarasc sa fure impreuna dintr-un magazin , unul fura unul sta de paza, dar cel ce sta de paza inainte ca cel dintai sa termine de sustras se desista, pleaca de la locul faptei, insa cel dintai termina de furat si isi da seama abia dupa ce s-a consumat furtul ca paznicul sau a fugit, paznicul este complice la infractiunea de furt consumat, sau in cazul sustragerii unui bun dintr-un magazin infractiunea se consuma in momentul luarii de pe raft, nu in momentul neplatii, sau mai explicit cel ce omoara dar fuge inainte ca victima sa-si fi dat ultima suflare, tot la omor se incadreaza nu la lcm.
Si eu m-am incapatanat sa trec prin grilele lui M. Ciobanu si chiar daca are multe lacune, am avut si surpriza sa descopar anumite detalii care in Voineag nu mi-au atras atentia.
Mici aspecte :
- complicele n-are cum sa se desiste, doar autorul.
- in momentul luarii unui bun de pe raft, acesta nu este scos din aria de dispozitie a magazinului. deci nu poate fi nici macar tentativa.
- forma de vinovatie cu care se actioneaza nu are nimic in comun cu conduita faptuitorului de dupa comiterea faptei, aceasta poate fi cel mult o circumstanta atenuanta / agravanta judiciara.