avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
Se vede treaba ca m-am pierdut intre randuri, si nu am mai vazut padurea de copaci
Raspunsul il da RIL-ul admis prin Decizia 2/2005 - referitor la concurs

Aşa fiind, faţă de prevederea menţionată, raportul sexual cu o persoană de sex diferit, care este rudă în linie directă sau frate ori soră, prin constrângerea acesteia ori profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, constituie atât infracţiunea de viol, în forma calificată prevăzută de art. 197 alin. (1) şi alin. (2) lit. b1) C. pen., dacă victima este membru al familiei în accepţiunea art. 1491 C. pen., cât şi infracţiunea de incest prevăzută de art. 203 din acelaşi cod, în concurs ideal.

De aceea, în măsura în care victima raportului sexual săvârşit în condiţiile prevăzute de art. 197 alin. (1) C. pen., este rudă în linie directă sau frate ori soră cu autorul, fapta acestuia trebuie încadrată, după caz, în infracţiunea de viol prevăzută de acest text de lege şi infracţiunea de incest prevăzută de art. 203 C. pen., dacă nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 1491 din acelaşi cod, referitoare la „membru de familie”, sau în infracţiunea de viol prevăzută de art. 197 alin. (1) şi alin. (2) lit. b1) C. pen. şi în infracţiunea de incest prevăzută de art. 203 C. pen., dacă victima, rudă în linie directă sau frate ori soră, locuieşte şi gospodăreşte împreună cu făptuitorul.

Ril-ul admis prin decizia 17/2008 zice ca

Totodată, faţă de conţinutul concret al faptelor vizate de încadrarea juridică în infracţiunea de viol prevăzută de art. 197 alin. 1 raportat la alin. 2 lit. b1) şi la alin. 3 teza I, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal, trebuie observat că acestea pot conţine şi acte ce corespund trăsăturilor caracteristice elementelor constitutive ale infracţiunii de incest, în sensul prevederilor art. 203 din Codul penal.

Astfel, în măsura în care victima violului repetat este "membru al familiei" în accepţiunea art. 197 alin. 2 lit. b1), cu referire la art. 1491 din Codul penal, iar această situaţie este determinată de rudenie în linie directă sau de calitatea de frate sau soră, se impune ca, într-un atare caz, fapta să fie încadrată şi în infracţiunea continuată de incest prevăzută de art. 203, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal.

Procedându-se în acest mod, s-ar răspunde atât cerinţelor specifice de încadrare juridică în cazul concursului ideal de infracţiuni reglementat în art. 33 lit. b) din Codul penal, cât şi necesităţii de a se da eficienţă răspunderii penale instituite prin art. 203 din Codul penal pentru cazul când raportul sexual a avut loc "între rude în linie directă sau între fraţi şi surori", independent dacă subiectul pasiv este sau nu şi membru al familiei în accepţiunea art. 1491 din Codul penal.

În consecinţă, în temeiul dispoziţiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizare judiciară, republicată, precum şi ale art. 4142 din Codul de procedură penală, urmează a se admite recursul în interesul legii şi a se stabili că raportul sexual săvârşit în realizarea aceleiaşi rezoluţii, atunci când victima este membru al familiei, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, atât înainte, cât şi după ce aceasta a împlinit 15 ani, constituie infracţiunea de viol prevăzută de art. 197 alin. 1 raportat la alin. 2 lit. b1) şi alin. 3 teza I, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal, iar în cazul în care raportul sexual a avut loc între rude în linie directă sau între fraţi şi surori se va reţine, în concurs, şi infracţiunea de incest prevăzută de art. 203, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal.

Probabil concluzia de data asta cea buna e ca exista concurs cu incestul daca violul e produs asupra unei rude in linie dreapta, sau frate si sora, indiferent daca locuieste sau nu cu faptuitorul
iar in cazul in care nu sunt astfel de rude, dar se incadreaza in cuprinsul art 149, e necesar pt a exista concursul sa locuiasca impreuna.

Deja ma doare capu :(
m13d a scris:

Oti - si eu fac grile din Ciobanu daca urmaresti justificarile de la raspunsuri incepi sa o intelegi - in cazul acestei grile - nu trebuie sa te uiti la data la care incepe sa curga prescriptia extinctiva intr-un legat cu sarcini, ci la situatia in care sarcina este neindeplinita, in toate contractele indiferent de tip, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data neindeplinirii obligatiei, pentru ca dreptul la actiune ii apartine creditorului, iar in cazul prejudiciilor de la data cunoasterii celui care le-a produs ....

da asa am gandit si eu prima data ..pe urma zic "stai ca e vb de D-na C. ar trebui sa fie mai incurcat " si pe urma imi amintesc de Deak si nu mai stau pe ganduri ..
sunt conexiuni pe care nu reusesc sa le dibuiesc #-o ... e adevarat ca nici nu am codul in cap mot a mot

Referitor la viol si incest e sau nu indiferent daca victima locuieste cu infr. ? tocmai ce am "trecut" de penal special si retinusem ca trebuie sa locuiasca impreuna
La viol trebuie sa locuiasca impreuna la incest nu. Asa am retinut eu ...
Eu imi fac o specie de schema mentala, si o aplic cam in toate materiile.
Iau prescriptia si o trec prin tot, obligatii, raspunderea civila, contracte, si fac asemanari si diferente.
La penal iau de exemplu plangerea prealabila si vad in care dintre infractiuni se poate dispune inceperea UP si la care este alternativa cu inceperea din oficiu. In principal ma duc pe institutii mari. La civil prescriptia, neexecutarea obligatiilor, incompatibilitatea coditiilor cu anumite contracte, cu sarcini, in contracte care este real, care se poate incheia numai in f. autentica... si asa mai departe.
La penal iau tentativa, forme de participatie, care se pot comite prin omisiune...
Asa reusesc sa fac conexiunile, de asemenea cand mi se da o explicatie care nu reuseste sa ma convinga sau sa ma lamureasca caut si in alti autori si daca tot am indoieli ma duc pe jurisprudenta ICCJ pana raman ferm convinsa.
Insa cel mai de ajutor imi este forumul, aici colegii reusesc intr-un limbaj mai apropiat sa imi explice lucruri pe care eu le cred complicate in aparenta, insa ei toti ma fac sa vad lumina de la capatul tunelului :D
Ultima modificare: Miercuri, 18 August 2010
Vasile Mihaela, Consilier juridic
De cateva ori si eu am vazut lumina de la capatul tunelului, dar astazi e lumina farului de la tren care ma izbeste in plin...fiindca nu inteleg treaba cu concursul...eu, din citirea acelui RIL am ajuns la concluzia ca nu va exista concurs(incest+viol) daca nu sunt indeplinite conditiile cerute de lege pt existenta incestului(gradul de rudenie si diferenta de sex), nefiind suficiente doar indeplinirea cerintelor prevazute de art. 149 si faptul ca faptuitorul si victima locuiesc impreuna...in cazul acela va fi doar viol, simplu sau calificat.
Prin urmare, raportul sexual savarsit in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, atunci cand victima este membru al familiei, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa, atat inainte, cat si dupa ce aceasta a implinit varsta de 15 ani, constituie infractiunea de viol prevazuta de art. 197 alin. 1 raportat la alin. 2 lit. b1) si alin. 3 teza I din acelasi articol, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal. in masura in care victima violului repetat este "membru al familiei" in acceptiunea art. 197 alin. 2 lit. b1), cu referire la art. 1491 din Codul penal, iar aceasta situatie este determinata de rudenie in linie directa sau de calitatea de frate sau sora, se impune ca, intr-un atare caz, fapta sa fie incadrata si in infractiunea continuata de incest prevazuta de art. 203, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal.

Rino ai ametit de tot dragutule te inteleg , mi se intampla si mie cand citesc de 3 ori o fraza in final nici nu mai stiu ce citesc....

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti pentru admitere in inm alisun alisun Buna. As dori sa dau examenul din august pentru INM...2011 :sorry:. Imi puteti recomanda niste carti dupa care sa invat? si niste carti pentru grile? Am una ... (vezi toată discuția)