haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )
eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD
credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
@ Mihai s.
Exista intelegerea intre infractori, acestia actionand in comun au insuflat impreuna starea de temere victimelor, fapt ce le-a sporit sansele de reusita.
"Nu este necesar ca toti faptuitorii sa aiba acte sexuale cu victima, fiind suficient ca actul sexual sa fie realizat numai de unul dintre ei, celalalt sau ceilalti faptuitori desfasurand activitati simultane in calitate de complici concomitenti"- Tudorel Toader, Drept penal. Partea speciala(pg. 109)...de aceea eram confuz, dar probabil e greseala de tipar, fiindca nici mie nu mi se pare admisibil.
Este o problema interesanta, si am consultat o persoana cu mai multa experienta ca mine si a spus in felul urmator: complicele impreuna cu autorul vor rasunde pe varianta agravanta deoarece au actionat impreuna, in acelasi scop infractional pe baza unei intelegeri, si astfel si-au marit sansele de reusita. Se va retine agravanta in acest caz, iar cel care a avut contact sexual va raspunde pe varianta agravata iar complicele conforma participatiei penale tot pe acelasi articol.
Tind sa cred ca are dreptate, ma voi documenta pe aceasta tema.
Consider ca daca acel complice o imobilizeaza singur pe victima sau o agreseaza, se considera ca a actionat anterior savarsirii violului de cealalta persoana, si nu s-ar retine agravanta. In Tudorel Toader scrie in felul urmator: "In consecinta agravanta nu este realizata daca autorul a fost ajutat de complice numai la savarsirea unor actiuni anterioare". Astfel, imobilizarea, constrangerea victimei, daca este realizata doar de complice, nu va atrage agravarea infractiunii deoarece actele au fost realizate anterior savarsirii violului. In schimb, daca aceste acte au fost realizate de ambii si doar unul a exercitat efectiv violul, se va retine agravanta.
:D...Despre a doua ipoteza tot incercam sa aduc vorba, recte cand autorul si complicele actioneaza simultan...altii au spus ca numai daca a existat o intelegere prealabila intre faptuitori, dar mi se pare inutil acest detaliu, fiindca nu schimba cu nimic datele problemei, complicele tot aceeasi contributie esentiala o are, fara ajutorul lui, autorul, nefiind in putinta sa comita violul.
Actionand simultan, se subintelege ca a existat o intelegere, altfel nu-mi imaginez cum s-ar putea petrece, si contributia este indiscutabila. Faptul ca amandoi au exercitat actele de constrangere obliga la aplicarea agravatei si raspunderea uniua in calitate de autor si a celuilalt in calitate de complice.