avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... admitere inm 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

admitere inm 2010

haideti sa ne apucam de treaba
sa incepem cu cartile necesare pentru studiu
poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de pe care au invatat si cartile de grile ( editiile , editurile , autorii )

eu am urmatoarele carti 1 civil partea generala - beleiu ( am inteles ca boroi e indicat dar as vrea sa stiu care e ultima aparitie si la ce editura )
2. reale - filipescu ; liviu pop ( multi il indica pe barsan - la fel as vrea sa stiu ultima aparitie si editura )
3. obligatii - barsan
4. contracte - deak
5. contracte - deak
6. penal general - mitrache
7. penal special - toader
8. procedura civila - eu am Ciobanu &Boroi , curs selectiv pt licenta ( as dori si mihaela tabarca dar vreau detalii , an de aparitie , editura si titlu pt ca am vazut ca are mai multe carti scoase )
9 . procedura penala - neagu si MARELE COD

credeti ca putem avea surpriza ca anul viitor sa se mearga pe noile coduri ?
SPOR LA TREABA !
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
ENGFULL, utilizator
oti a scris:

grila succesiuni M.Ciobanu
Termenul de prescriptie pentru act. in revocarea legatului pt. neexecutarea sarcinii poate sa curga :
a de la data deschiderii succesiunii
b de la data la care trebuia indeplinita sarcina
c de la data la care s-a cunoscut sau ar trebui sa fie cunoscuta neindeplinirea sarcinii

Deak "zice" : de la data stabilita pentru executarea sarcinii iar daca termenul nu este stabilit de la data nasterii raportului de drept (care in aceasta materie e data deschiderii succesiunii)

bineinteles ca raspuns corect la grila e "c" :angry:
Oricat as face grilele ei si chiar cu materia "proaspata" tot de 5 le fac ...chiar daca stiu teoria nu inteleg in ce sens ar vrea d-na c. raspunsul : pe stanga? pe dreapta?

Oti - si eu fac grile din Ciobanu daca urmaresti justificarile de la raspunsuri incepi sa o intelegi - in cazul acestei grile - nu trebuie sa te uiti la data la care incepe sa curga prescriptia extinctiva intr-un legat cu sarcini, ci la situatia in care sarcina este neindeplinita, in toate contractele indiferent de tip, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data neindeplinirii obligatiei, pentru ca dreptul la actiune ii apartine creditorului, iar in cazul prejudiciilor de la data cunoasterii celui care le-a produs ....
Schiminutza - mai spune odata cu ce sa te ajutam unde este nelamurirea? De ce se retine concurs sau de ce se retine si incest?
Ultima modificare: Miercuri, 18 August 2010
Vasile Mihaela, Consilier juridic
Grila era astfel:
Raportul sexual savarsit in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, atunci cand victima este membru al familiei, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara atat inainte cat si dupa implinirea varstei de 15 ani reprezinta infractiunea:

a) de viol in forma agravata a savarsirii faptei fata de un membru al familiei si o persoana care nu a implinit varsta de 15 ani (197 alin. (1) rap. la alin. (2) lit. b^1, alin. (3)) in forma continuata
b) de viol in forma agravata a savarsirii faptei fata de un membru al familiei (197 alin. (1) rap. la alin. (2) lit. b^1) in forma continuata
c) infractiunea de incest in forma continuata daca sunt rude in linie directa sau frate si sora

cu raspuns corect dat de autorul grilei, a si c
Dupa studii indelungate, si cu Toader in fata care pomeneste de RIL 17/2008, am ajuns la concuzia ca raspuns corect e doar litera a).
Asta exclude si concurs si incest, sau nu?
Eu acum parcurg concursul de infractiuni. In cod la art 33 apare RIL admis prin Decizia 2/2005 care stabileste faptul ca "Raportul sexual cu o persoana de sex diferit, ruda in linie directa, frate sau sora, prin constrangere sau profitand de imposibilitatea de a se apara sau de a-si exprima vointa, constituie atat infractiunea de viol (daca victima locuieste si gospodareste impreuna cu faptuitorul) cat si infractiunea de incest, in concurs ideal.

Atunci, cred ca se retine raspunsul de la a in situatia in care victima fiind membra a familiei nu locuieste sau gospodareste efectiv cu faptuitorul
in cazul de la c se retine incestul si nu concursul tot pt ca nu locuiesc efectiv impreuna (din text nu reiese faptul ca ar locui impreuna).

carmen_miron, utilizator
Eu stiam ca se califica violul sub forma agravantei prevazuta de art.197, alin. 2, lit. b^1, cand situatia e taman invers(victima, membru al familiei, efectiv locuieste si gospodareste cu autorul)...numai in conditiile acestea a) este corect

La c), in orice situatie e concurs ideal intre incest si viol...chiar daca victima nu locuieste cu faptuitorul se va retine concurs ideal intre incest si viol asupra unei persoane care nu a implinit 15 ani, in forma continuata.

Motivul pt care si a) si c) sunt prezentate ca raspunsuri corecte e acela ca, privite ca infractiuni distincte, ambele sunt comise de catre faptuitor, doar ca nu ne sunt prezentate prin prisma unei singure variante(unde ar fi trebuit infatisate sub forma concursului).
rino83, utilizator
Shiminutza a scris:

Grila era astfel:
Raportul sexual savarsit in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, atunci cand victima este membru al familiei, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara atat inainte cat si dupa implinirea varstei de 15 ani reprezinta infractiunea:

a) de viol in forma agravata a savarsirii faptei fata de un membru al familiei si o persoana care nu a implinit varsta de 15 ani (197 alin. (1) rap. la alin. (2) lit. b^1, alin. (3)) in forma continuata
b) de viol in forma agravata a savarsirii faptei fata de un membru al familiei (197 alin. (1) rap. la alin. (2) lit. b^1) in forma continuata
c) infractiunea de incest in forma continuata daca sunt rude in linie directa sau frate si sora

cu raspuns corect dat de autorul grilei, a si c
Dupa studii indelungate, si cu Toader in fata care pomeneste de RIL 17/2008, am ajuns la concuzia ca raspuns corect e doar litera a).
Asta exclude si concurs si incest, sau nu?

Nu - raspuns corect a) si c) - de asta si trimiterea lui Toader la RIL , se retine atat viol cat si incest in concurs ideal, de ce? in opinia mea pentru ca elementul constrangerii este specific violului, iar incestul nu poate fi inlaturat datorita legaturii de rudenie intre victima si faptuitor si ca baza a infractiunilor contra libertatii vietii sexuale, eu cel putin iau de baza ca incestul nu absoarbe violul. Din punctul meu de vedere , un sfat , cand consulti o infractiune sau o situatie dubioasa consulta mai multi autori, desi majoritatea au ideii contrare de obicei aduc justificari care te pot lumina.
Daca nu ma insel aceasta este o alta grila a doamnei Ciobanu
Vasile Mihaela, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti pentru admitere in inm alisun alisun Buna. As dori sa dau examenul din august pentru INM...2011 :sorry:. Imi puteti recomanda niste carti dupa care sa invat? si niste carti pentru grile? Am una ... (vezi toată discuția)