Shiminutza a scris:
Grila era astfel:
Raportul sexual savarsit in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, atunci cand victima este membru al familiei, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara atat inainte cat si dupa implinirea varstei de 15 ani reprezinta infractiunea:
a) de viol in forma agravata a savarsirii faptei fata de un membru al familiei si o persoana care nu a implinit varsta de 15 ani (197 alin. (1) rap. la alin. (2) lit. b^1, alin. (3)) in forma continuata
b) de viol in forma agravata a savarsirii faptei fata de un membru al familiei (197 alin. (1) rap. la alin. (2) lit. b^1) in forma continuata
c) infractiunea de incest in forma continuata daca sunt rude in linie directa sau frate si sora
cu raspuns corect dat de autorul grilei, a si c
Dupa studii indelungate, si cu Toader in fata care pomeneste de RIL 17/2008, am ajuns la concuzia ca raspuns corect e doar litera a).
Asta exclude si concurs si incest, sau nu?
Nu - raspuns corect a) si c) - de asta si trimiterea lui Toader la RIL , se retine atat viol cat si incest in concurs ideal, de ce? in opinia mea pentru ca elementul constrangerii este specific violului, iar incestul nu poate fi inlaturat datorita legaturii de rudenie intre victima si faptuitor si ca baza a infractiunilor contra libertatii vietii sexuale, eu cel putin iau de baza ca incestul
nu absoarbe violul. Din punctul meu de vedere , un sfat , cand consulti o infractiune sau o situatie dubioasa consulta mai multi autori, desi majoritatea au ideii contrare de obicei aduc justificari care te pot lumina.
Daca nu ma insel aceasta este o alta grila a doamnei Ciobanu