avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Uni sau bicameralism?
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Uni sau bicameralism?

Buna ziua tuturor!
Sper ca am postat acest subiect in categoria care trebuie...;)
Ce parere aveti? Care ar fi cel mai potrivit sistem in tara noastra?Uni sau bicameralismul?
Astept raspunsurile dvs.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:12, 6 Decembrie 2009
E chiar buna intrebarea dvs.=D>
Oare de ce???;)
Conform art. 90 din Constitutia Romaniei
"Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional."

"Preşedintele Traian Băsescu a transmis la 24 septembrie preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului o scrisoare prin care cere aviz consultativ pentru organizarea unui referendum, la data alegerilor prezidenţiale, pentru a consulta populaţia în legătură cu reducerea Parlamentului la o singură cameră şi care să aibă maximum 300 de parlamentari.

Între timp, Guvernul a modificat Legea referendumului prin ordonanţă de urgenţă. Una din modificările aduse prin OUG 103 se referă la stabilirea unui intreval de 20 de zile în care Parlamentul să răspundă unei solicitări privind organizarea unui referendum din partea şefului statului. Guvernul a invocat în acest sens rezoluţii ale CE, printre care un document intitulat "Liniile directoare cu privire la organizarea referendumului", potrivit căruia, în cazul în care Parlamentul are obligaţia de a transmite un punct de vedere cu privire la organizarea unui referendum, "trebuie fixat un termen înăuntrul căruia Legislativul să îşi dea acest aviz consultativ, iar în cazul în care termenul nu este respectat, textul va fi supus la vot fără avizul Parlamentului, aspecte care impun necesitatea modificării legislaţiei române".
Senatorii au votat cu 73 de sufragii pentru şi 40 împotrivă raportul de respingere a ordonanţei de urgenţă a guvernului privind organizarea referendumului anunţat de preşedintele Băsescu pentru trecerea la sistemul parlamentar unicameral şi reducerea numărului de parlamentari", scrie NewsIn.
Cum comentati?
Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2009
ContSters74561, utilizator
Eu cred ca majoritatea romanilor sunt deacord cu organizarea referenumului pe aceasta teme ca si pe multe alte teme. Cred ca si parlamentul ar fi deacord sa se consulte poporul prin referendum. Dar parlamentul, ca dealtfel multi romani, ar vrea ca referendumul sa se desfasoare departe de data alegerilor pentru a nu influienta alegerile de orice fel ar fi ele.
Basescu este necinstit pentru ca incearca sa castige voturile romanilor pe ultima suta de metri.
Intreb si eu de ce nu a propus parlamentului organizarea referendumului atunci cand avea majoritate in parlament, imediat dupa alegerile din 2004 sau dupa alegerile din 2008, ci doar acum in preajma alegerilor prezinentiale !?
Pentru ca nu vrea sa faca acest referendum. A fost o diversiune, a incercat sa ne distraga atentia de la coruptia din guvern, a vrut sa fie considerat o victima, a vrut si vrea in continuare sa manipuleze, sa dezbine si sa stapaneasca. Pana acum a reusit de mai multe ori prin aceasta metoda in partid, in guvern, in parlament si chiar in societatea civila unde a pus mai multe categorii sociale unele impotriva altora.
Conform art. 90 din Constitutia Romaniei
"Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional."

numai ca
Art. 12. din Legea nr 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului:
(1) Sunt considerate probleme de interes national in sensul art. 11: A. Adoptarea unor masuri privind reforma si strategia economica a tarii B. Adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la:
a) regimul general al proprietatii publice si private;
b) organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala;
c) organizarea generala a invatamantului;
d) structura sistemului national de aparare, organizarea armatei, participarea fortelor armate la unele operatiuni internationale;
e) incheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internationale pe durata nedeterminata sau pe o perioada mai mare de 10 ani;
f) integrarea Romaniei in structurile europene si euroatlantice;
g) regimul general al cultelor.
(2) Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin "DA" sau "NU" asupra problemei supuse referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii.


Parlamentarii se folosesc din plin de acest lucru; normal ca nu le convine sa plece dinte ei acasa, se acopera unul pe altul.
Oricum, scrisoarea, cum au spus si altii in forum, e numai de fatada.
Eu sincer sunt satula de toate minciunile si jocurile politice. Cand au fost alegerile parlamentare am ajutat si eu un prieten cu campania electorala si mi-a fost deajuns sa vad cate smecherii si cati sarlatani sunt, care au mai ajuns si in parlament, multi datorita unor activitati "extrapolitice" prin care au ajuns cunoscuti si alesi.
Este pur si simplu vorba de frauda electorala prin exploatarea unei stari de spirit. Nu are rost sa discutam de drepturi constitutionale si nici daca oamenii politici( inclusiv presedintele) sunt corupti, hoti smecheri samd.

Alte discuții în legătură

Ce credeti, are parlamentul legitimitate? proletar proletar Se pare ca avem o serioasa criza politica. Foarte pe scurt: In urma sesizarii CCR de catre un grup eligibil de parlamentari asupra neconsitutionalitatii ... (vezi toată discuția)
Reducerea cheltuielilor bugetare mariana calin mariana calin De catva timp nu mai auzim decat ca guvernul nu mai are bani, ca se imprumuta sa plateasca pensiile si salariile pentru bugetari si singurele solutii sunt ... (vezi toată discuția)
Proiect de hotãrâre prin care parlamentul sã constate cã bãsescu a fost demis de popor ContSters257414 ContSters257414 Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de ... (vezi toată discuția)