avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minor catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minor catre tata

Suntem casatoriti din mai 2006. In septembrie 2007 s-a nascut fetita noastra care in prezent are 2 ani si 2 luni. In prezent suntem in divort prima infatisare peste 2 saptamani.
- a participat la un curs de cristaloterapie in aprilie 2009 timp de o luna la Bucuresti fara acordul meu, timp in care stateam cu fetita singur.
- a participat la un curs de masterat la Sibiu spatamanal cu toate ca si in Alba era aceeasi specilaizare;
- Sotia a intrerupt concediul pt ingrijirea copilului, ca sa intre in politica cu 4 luni mai devreme . In 3 luni ajunge Presedinta Organizatie de Femei Alba (ea nu are 3 prieteni in Alba Iulia).
- Am probe concludente ca ma inseala cu Presedinte de partid de 50 de ani care o sprijina si o incurajeaza in aceasta perioada sa divorteze.(mesaje de dragoste, martori oculari);
- A participat si participa in continuare la sedinte si campanie electorala;
- Fetita este mereu lasata la o familie pana vin eu de la servici, neglijata ....
- Tainuieste cati bani are salariu si ii cheltuieste in scop personal;
- a facut credit si un card de credit fara sa ma consulte, toti bani ia cheltuit in interes personal, fara sa-i pese de copil;
- ea a depus prima divort pe motiv ca ma opun dezvoltarii carierei personale;
- recunoaste ca sunt un tata model si responsabil ;
- am salariul mai mare cu 500 de lei decat ea, am parintii casatoriti, am personal contract de de chirie pe grasoniera in care avem domiciliul;
- ea are parintii dovortati (soacra plecata in spania, tatal alcoolic), in prezent a fost si sanctionata la servici, are datorii la banci.
Va rog sa imi spuneti daca as avea sanse sa primesc fetita ? sau ce as mai putea ,,specula'' ca eu TATA sa pot obtine fetita, care este atasata de mine.
Pot face un Contract de Comodat, ma sprijina o familie din Alba, fetita fercventeaza o cresa de langa serviciul meu.
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
icantemir, utilizator
Daca primeaza interesul major al copilului, iar mama ii poate oferi o familie monoparentala iar tatal o familie cu doi parinti, conditile materiale de crestere si dezvoltare fiind aproape identice in ambele cazuri, iar minorul este baiat, cred ca instanta il va incredinta tatalui.
Daca minorul este fata, chiar in conditiile unei oferte identice cu cea de mai sus, de regula instanta incredinteaza minora mamei.
Am ghicit?
In cauza este vorba despre un baietzel care isi petrecea - cu un an in urma - fara exceptie, sfarsitul de saptamana impeuna cu tatal lui, in natura - sa zicem asa. Mamei nu-i placea in excursii.
A fost incredintat mamei - mama care a suferit o depresie din cauza divortului... Bunicii il au in grija... Mama s-a "adancit" in munca.
Tatal se lupta zadarnic pentru reincredintare, mai ales ca fosta sotie il impiedica sa fie alaturi de copil asa cum s-a stabilit dreptul la vizita prin hotarare judecatoreasca.
Ce sa faca acest tata? Poate el folosi toate "armele" impotriva fostei sotii? Nu. Facand "rau" fostei sotii ii face - indirect - rau si copilului.

Poate spune cineva de ce reactioneaza irational o asemenea femeie? Rezolva ea ceva sicanandu-si fostul sot ori de cate ori are ocazia? Se gandeste ea la binele copilului?

Evident, intrebarile sunt retorice... Femeia in cauza imi este verisoara... :(
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
trope_doi, utilizator
Mda... Ciudata hotararea instantei...
Dar de cate ori intervine o schimbare, se poate cere reincredintarea.
Daca se poate proba faptul ca nu mama, ci bunicii se ocupa de copil, ca mama s-a adancit in munca, e depresiva, etc. eu in locul tatalui, as incerca din nou... Poate un alt complet, o sa vada interesul copilului, nu interesul adultului parasit de a folosi copilul drept arma impotriva celui care l-a parasit.
Fiindu-va ruda ..dumneavoastra puteti sa apreciati ca mama are comportamentul schimbat acum fata de inainte de divort pentru ca o cunoasteti destul de bine. Instanta nu are cum sa aprecieze ca mama e depresiva. Ori pentru simplul fapt ca un om este mai trist decat altii, sau cu un temperament mai vulcanic .. nu consider ca trebuie sanctionat(atat timp cat acest tip de comportament este in limitele normale). Ca limitele au fost depasite ..pot stabili doar doctorii. In cazul in care problemele psihice ale mamei au fost constatate de doctori si se apreciaza de experti ca ele afecteaza copilul... atunci tatal are o "arma " impotriva mamei. Daca alege sa nu o foloseasca.. e decizia lui si nu poate instanta sa faca nimic. Instanta da o decizie in baza dovezilor certe ce-i sunt puse la dispozitie.
Apoi asta cu "adancitul in munca" e relativa. Ca parinte, poti sa-ti petreci o ora cu copilul ..ora in care sa vorbesti cu el si sa fii acolo efectiv pentru el si problemele lui sau poti sa stai toata ziua cu copilul si sa te uiti la tv sau sa te gandesti la ale tale ... timp in care copilul sa fie singur afectiv chiar daca esti prezent fizic permanent.
Cand oamenii se despart si mai au si copii.. e imposibil sa nu existe victime( fie ele directe sau colaterale). O situatie perfecta pt toti cei implicati e imposibila. Aici intervine compromisul...cat e posibil. Cand compromisul e imposibil.. se apeleaza la" toate armele".. sau se renunta.Decizia de a se recurge la o varianta sau alta tine de optiunile personale ale parintilor. O decizie care sa fie considerata perfect justa de toate partile implicate..e imposibila.
o intrebare tehnica:
exista posibilitatea ca tatal, daca sunt de acord sa ia copilul un weekend, sa nu-l mai aduca inapoi? adica posibilitatea exista, dar ce consecinte ar avea acest lucru? cum l-as mai putea aduce inapoi?
copilul are acum 11 luni, tocmai l-am intarcat, este la mine pentru ca l-am luat cand noi, parintii, ne-am despartit (nu am fost casatoriti), este recunoscut de tata dar inregistrat la oficul starii civile ca locuind la domiciliul meu (am si livret de familie eu si copilul pe baza unei declaratii scrise a tatalui ca baiatul este in grija mea- dar nu am declaratiile respective, nici copii dupa ele). nu am reglementat in niciun fel incredintarea copilului si dreptul de vizitare. copilul avea 3 luni cand ne-am despartit si era hranit exclusiv la san, nu s-a pus problema sa-l las. tatal l-a vizitat de cate ori a voit, avand toata colaborarea mea (am ajustat programul copilului astfel incat sa "nimereasca" orele de joaca, indiferent ca a venit la 11 la 1 sau la 3, am intretinut o atmosfera calma pe alocuri vesela, desi situatia e chiar trista, etc).
in ultima vreme insista sa ia copilul pentru cateva zile, sa-l duca la bunica paterna si am inteles ca se pregateste sa-mi ceara in instanta incredintarea baiatului.
desi inteleg ca e spre binele copilului sa aiba relatii cu familia lui pe linie paterna, nu cred ca e cazul ca un copil sub 3 ani sa petreaca macar si o noapte departe de locuri si fete familiare si, in plus, ma tem ca va retine copilul pana la solutionarea in instanta a problemei incredintarii.
ce parere aveti de acest caz?

Alte discuții în legătură

Divort cu 2 minori mamade2pici mamade2pici Buna ziua. Doresc sa divortez si sa obtin in incredintare ambii copii. Sotul meu exercita asupra mea un abuz psihic si verbal si dincolo ed faptul ca sunt ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor john25 john25 Buna ziua, am urmatoarea intrebare: In cazul divortului intentat de sotia mea cum pot obtine tutela copilului minor(4 ani) ,precizez ca acum stam impreuna cu ... (vezi toată discuția)