EddieM a scris:
Salutare,
Am observat, tot rasfoind zilele astea pe portalul instantelor din jud. Arges, ca in ceea ce priveste actiunile in litigii de munca (revendicare drepturi banesti - cazul meu, sau contestatii ale deciziilor de concediere, sau altele) lucrurile se desfasoara dupa un anumit tipar: de obicei, pentru a tergiversa judecarea cauzei, partea parata, angajatorul, ba nu se prezinta, ba cere termen pentru angajarea unui aparator, ba introduce o intampinare chiar in sedinta, determinand instanta sa acorde reclamantului (intrebare: din oficiu sau doar la cererea acestuia?) termen pentru a lua la cunostinta de continutul acesteia si de a formula raspuns. Apoi, la a doua infatisare, mai intotdeauna, instanta cere paratei sa prezinte probele solicitate de reclamant in sustinerea cauzei sale si a raspunsului sau la intampinarea mai devreme pomenita. De-abia la a treia infatisare sunt sanse sa ia o hotarare. Intrebarile mele ar fi:
1.La cate amanari datorate neprezentarii poate avea dreptul partea parata ?
2.Pot cere instantei judecarea in lipsa daca exista dovada ca parata a primit citatia, sau aceasta (instanta) e obligata la judecarea in lipsa daca parata nu face o cerere de invoire?
3.Care este termenul pana la care parata poate face intampinare cererii mele de chemare in judecata inaintea primei infatisari? (poate face o astfel de intampinare chiar in sedinta de judecare...?) Si daca parata poate face intampinare in sedinta, eu, reclamant, nu pot formula raspunsul tot la fel, ad-hoc?
Poate ti-e de folos acest articol din Cod.Proc.Civ. :
Art. 108(1)
Daca legea nu prevede altfel, instanta, potrivit dispozitiilor prezentului articol, va putea sanctiona urmatoarele fapte savarsite in legatura cu procesul, astfel:
1. cu amenda judiciara de la 50 lei la 700 lei:
a) introducerea, cu rea-credinta, a unor cereri vadit netemeinice;
b) formularea, cu rea-credinta, a unei cereri de recuzare sau de stramutare;
c) obtinerea, cu rea-credinta, a citarii prin publicitate a oricarei parti;
d) neluarea de catre conducatorul unitatii in cadrul careia urmeaza a se efectua o expertiza a masurilor necesare pentru efectuarea acesteia sau pentru efectuarea la timp a expertizei, precum si impiedicarea de catre orice persoana a efectuarii expertizei in conditiile legii;
e) contestarea, cu rea-credinta, a scrierii sau semnaturii unui inscris;
2.
cu amenda judiciara de la 30 lei la 500 lei:
a) neprezentarea martorului legal citat sau refuzul acestuia de a depune marturie cand este prezent in instanta, in afara de cazul in care acesta este minor;
b) neprezentarea avocatului, a reprezentantului sau a celui care asista partea, ori nerespectarea de catre acestia a indatoririlor stabilite de lege sau de catre instanta, daca in acest mod s-a cauzat amanarea judecarii procesului;
c) refuzul expertului de a primi lucrarea sau nedepunerea lucrarii in termenul fixat, ori refuzul de a da lamuririle cerute;
Poti invoca acest art. daca crezi ca e cazul...