avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea unei hotarari judecatoresti ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea unei hotarari judecatoresti civile-litigiu de munca

Buna ziua.Am o mare nedumerire,cum este posibil ca in anul de gratie 2010 sa avem un sistem juridic asa de greoi si complicat?Sa ma explic: Am o hotarare judecatoreasca impotriva firmei la care am lucrat,hotarare definitiva care a fost comunicata de tribunal tuturor partilor,adica si firmei in cauza.Aceasta insa nu a pus in aplicare hotararea judecatoreasca.Acum eu ar trebui fie sa ma adresez unui executor judecatoresc (pe care trebuie sa-l platesc#-o,dar nu am banii necesari,fiind somer datorita firmei impricinate),fie sa fac o plangere penala, la parchetul de pe langa tribunalul care a dat hotararea judecatoreasca.Acum vin si intreb.:..daca este o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie si firma respectiva nu o pune in alicare,de ce este nevoie de tot acest circ cu executor judecatoresc si plangere penala,cand doar de aceea sa infiintat tribunal special pentru conflicte de munca....sa se rezolve mai urgent problemele legate de conflictele de munca. Deci sa concluzionez: eu care am fost privat de dreptul meu legal ,din vina angajatorului, tot eu care am castigat in instanta sunt pus pe drumuri si lasat la bunul plac al angajatorului de a respecta sau nu O HOTARARE JUDECATOREASCA#-o:stunned:....in ce secol traim????Multumesc de atentie si va sunt recunoscator pentru orice sugestie pe care mi-o puteti da.=D>
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
cristi2306, utilizator
In atentia : cristi2306 :) :

Verifica situatia firmei pe portal.just.ro sauinsolventei

sau buletinulinsolventei.ro :)
Acum am vazut ca n-ai depus Intampinarea... pai tr sa citezi art304 bla bla...(si care or mai fi ...), si sa specifici ca motivatia incalca preved. acestor art. din C.P. Civ. privitoare la motivele pt care se poate face recurs. Si ca de altfel, daca firma resp. se afla in dificultate financiara, scopul unei eventuale proceduri de lichidare a acesteia este tocmai plata datoriilor si recuperarea eventualelor creante, dar in niciun caz nu o absolva de obligatii. Ultima fraza trebuie sa fie ceva de genul : "in drept, solicit respingerea recursului, ca nefondat."
Asta, desigur, daca faza cu situatia financiara e singura motivatie...
:offtopic: Interventie moderator
@ lorella
Nu ne dorim sa postati mai multe mesaje consecutive in aceeasi discutie. Daca aveti mai multe lucruri de spus, puteti folosi functia de editare a mesajului anterior.

Incalcarea Regulamentului Forumului se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Abaterile repetate pot duce la inchiderea contului (banare), temporara sau definitiva.


stan petru-radu a scris:

Nerespectarea unei hotarari judecatoresti constituie infractiune, motiv pentru care puteti trimite o adresa cu confirmare de primire angajatorului in care il atentionati asupra acestui aspect, apoi va puteti adresa Parchetului cu o plangere penala (nu va costa nimic, cu exceptia timpului si a confirmarii). In ce priveste executorul judecatoresc, menirea acestuia este de a-si aduce contributia tocmai atunci cand aceste hotarari nu sunt respectate de buna-voie (onorariul platit de dvs. va fi modic deoarece acesta se achita tot de catre angajator)! SUCCES...




Va rog frumos sa-mi dati un sfat in legatura cu pasul pe care ar trebui sa-l fac in continuarea celor de mai jos:

- In 20.01.2010 am depus (personal) o cerere (cu nr. de inregistrare) catre fostul angajator.

- In ultimul aliniat al respectivei cereri am mai cerut ceva nou, adica fara nici o legatura cu prima parte a cererii, astfel : "De asemenea, sper ca in cel mai scurt timp sa puneti in aplicare si Sentinta Civila nr..../13.oct.2009, a Trbunalului Judetean..., care a admis actiunea mea impotriva institutiei pe care o conduceti." ( Sentinta era/este definitiva si executorie).

Abia in 25.01.2010 am aflat ca angajatorul depusese recurs impotriva sentintei respective, dar in 30.03.2010, Curtea de Apel l-a respins: “recurs tardiv” ( Decizia este irevocabila).

Angajatorul, inca nu a pus in aplicare sentinta si nu mi-a dat nici un raspuns.

Intrebare: Pot sa ma adresez Parchetului cu o plangere penala doar pe baza “sperantei” pe care mi-am exprimat-o in acel ultim aliniat al cererii, inregistrata in urma cu 90 de zile la angajator?

Multumesc.

Puteti depune plangere penala impotriva angajatorului ...

Va multumesc pentru raspunsul prompt.

Mult succes!

Alte discuții în legătură

Executare hotarare comerciala bubu.g bubu.g Am o sentinta pronuntata de Curtea de Apel sectia contencios administrativ si fiscal, litigiu comercial intre 2 societati comerciale, valoarea litigiului ... (vezi toată discuția)
Mod de aplicare hotarare judecatoreasca gh3gh1 gh3gh1 la societate s-a primit o hotarare judecatoreasca prin care anumiti salariati au castigat in instanta anumite drepturi salariale restante. Hotararea ... (vezi toată discuția)
Legalizare sentinta emilalex emilalex buna ziua, in materie de succesiuni, sentintele trbuie legalizate cu mentiune definitiva si irevocabile sau trebuie investite cu formula executorie? am facut ... (vezi toată discuția)