stan petru-radu a scris:
Nerespectarea unei hotarari judecatoresti constituie infractiune, motiv pentru care puteti trimite o adresa cu confirmare de primire angajatorului in care il atentionati asupra acestui aspect, apoi va puteti adresa Parchetului cu o plangere penala (nu va costa nimic, cu exceptia timpului si a confirmarii). In ce priveste executorul judecatoresc, menirea acestuia este de a-si aduce contributia tocmai atunci cand aceste hotarari nu sunt respectate de buna-voie (onorariul platit de dvs. va fi modic deoarece acesta se achita tot de catre angajator)! SUCCES...
Va rog frumos sa-mi dati un sfat in legatura cu pasul pe care ar trebui sa-l fac in continuarea celor de mai jos:
- In 20.01.2010 am depus (personal) o cerere (cu nr. de inregistrare) catre fostul angajator.
- In ultimul aliniat al respectivei cereri am mai cerut ceva nou, adica fara nici o legatura cu prima parte a cererii, astfel :
"De asemenea, sper ca in cel mai scurt timp sa puneti in aplicare si Sentinta Civila nr..../13.oct.2009, a Trbunalului Judetean..., care a admis actiunea mea impotriva institutiei pe care o conduceti." ( Sentinta era/este definitiva si executorie).
Abia in 25.01.2010 am aflat ca angajatorul depusese recurs impotriva sentintei respective, dar in 30.03.2010, Curtea de Apel l-a respins: “recurs tardiv” ( Decizia este irevocabila).
Angajatorul, inca nu a pus in aplicare sentinta si nu mi-a dat nici un raspuns.
Intrebare: Pot sa ma adresez Parchetului cu o plangere penala doar pe baza “sperantei” pe care mi-am exprimat-o in acel ultim aliniat al cererii, inregistrata in urma cu 90 de zile la angajator?
Multumesc.