avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar penal pentru alcool la volan. Ce pot face?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar penal pentru alcool la volan. Ce pot face?

As vrea sa specific de la inceput,ca nu stiu nimic despre legile in vigoare,sau demersul al acestor situatii.Mi sa intocmit dosar penal pentru alcool la volan.Care ar putea fi sentinta in cazul meu:Conducerea autovehiculului pe drum public sub influenta alcoolului,alcoolemia 1.85 la proba biologica.Nu am antecedente penale,nu am provocat nici un eveniment rutier intretimp,nu m-am opus la nici o cerere al politiei(suflare in fiola,acte...),am fost politicos(ma gandesc ca asta nu prea conteaza).Sunt citat pe data de 28.11.2006,am un avocat,dar de la el nu am aflat nimic.Sentiintele de care am auzit eu:-puscarie cu suspendare,amenda administrativa(sau penala),puscarie:((.Cei care sunt in tema in legatura cu problema mea,va rog ajutati-ma.VA MULTUMESC DIN SUFLET.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
Pinduur, utilizator
Buna seara,
Am citit in ultimele cateva ore toate cele 50 de pagini despre problema alcoolului la volan, insa tot simt nevoia de a primi o indrumare personala in acest sens..
Stiu ca sunteti satui cu totii de aceleasi intrebari, dar va rog cititi pana la capat post-ul meu, am nevoie de o indrumare cam ce ar trebui sa fac, visez si noaptea cosmarul asta.
Am avut un accident auto (fara victime din fericire) de ziua mea in luna noiembrie 2009, am fost contactat in februarie 2010 pentru a semna luarea la cunostinta a rezultatelor probelor biologice care erau 1.0 si 0.9 la mie(deci alcoolemia era in scadere-ceea ce am inteles ca e de rau). De atunci dosarul este tot la politia rutiera, nu a fost inca trimis la parchet, am fost si acolo sa intreb.
Eu sunt din Deva, sunt student in Cluj, iar accidentul fiind aici, nu cunosc pe nimeni la care sa apelez sa ma indrume.
Pot face ceva pentru a grabi oarecum lucrurile?
Realizez de cand am coborat din masina si am vazut ca nimeni nu a patit nimic cat de rau putea sa fie, cat de inconstient am fost.
Sunt constient ca trebuie sa platesc intr-un fel sau altul pentru ce am facut(desi am pierdut FOARTE multe deja in urma problemei-job foarte bun cu perspective, rezultatul financiar al muncii pe ultimii 2 ani, imaginea la care am muncit mult sa mi-o creez, si altele).
As fi de acord cu perioada de reabilitare nu 3 ani, ci 10 sau 20, la cat sunt de convins ca nu am sa mai fac asta, dar ar trebui sa plec in China la continuarea studiilor peste cateva luni, si m-ar ajuta foarte mult redobandirea permisului, sau macar primirea sentintei. Si din cate am inteles exista o perioada de vacanta judecatoreasca in perioada imediat urmatoare!!
Ce ar fi omenesc posibil pentru mine sa fac pentru a primi o sentinta? chiar daca nu este amenda administrativa, ci inchisoare cu suspendare.
Domnul avocat(al doilea-care e mai serios) spune ca nu e nimic de facut pana cand nu primesc citatie acasa, il cred, dar insist sa gasesc un raspuns fiindca sunt mai motivat decat dansul.
Inca o data, realizez cat de grav putea fi, si multumesc Lui D-zeu ca s-a intamplat doar asa, cu siguranta nu va mai fi o data viitoare, sunt de acord cu prevederile legii, ii pedepseste corect pe cei care fac asta, imi pare rau ca sunt eu in cauza.
Si totusi o intrebare referitor la solicitarea recalcularii:
Are rost(rog o parere concreta) sa o solicit in urmatoarea situatie??
-alcoolemie in scadere 1.0 si 0.9 la mie (prima recoltare la 1h30 de la accident)
-aerul expirat 0.67
-1.80cm inaltime, 96kg, 22 ani
-anexate la dosar: adeverinta student in ultimul an + recomandare pozitiva de la managerii multinationalei in care lucram la momentul respectiv.
-am fost foarte respectuos si cu atitudinea corespunzatoare de regret in toate contactele cu organele de politie.
-conform celor 2 declaratii date in dimineata accidentului si a doua zi seara, am baut 3 beri in intervalul 12:00-2:00 in oras, apoi acasa in jur de 600 ml vin de casa in intervalul 4-5:30, iar la 6:30 am mers cca 1 km la alimentara, la 6:35 avand loc accidentul.
-am despagubit celalalt sofer implicat in accident, si am cumparat masina de serviciu cu care eram.
Mentionez ca noaptea am umblat cu taxiul prin oras, martori fiind prietenii cu care imi serbam ziua, doar dimineata am ales sa merg cu masina la alimentara, fiind aproape si ploua:(
Ce parere aveti, are rost sa cer recalcularea? Este posibil in situatia mea ca d-nul procuror sa aiba o zi buna si sa dispuna NUP? Eu stiu mai bine decat oricine ca nu reprezint pericol social, si ca a fost un moment de prostie doar, sau ma rog de inconstienta care nu se va repeta.
Va multumesc pentru implicarea in problemele noastre, si va rog domnilor avocati care raspundeti prin replici constructive(dure) incercati sa modelati putin raspunsul(mai concret ma refer la dna AVLIL). Nu toti cei care am ajuns in situatia aceasta suntem genul acela de oameni pe care dvs ii tratati dur. Pana de curand si eu gandeam exact ca si dvs, ii condamnam pe inconstientii care conduc bauti, aveam un plan concret de viitor, visam la un anumit gen de viata, insa niciodata nu stii cand viata iti da o palma, cand patesti personal asta, sau pateste cineva drag.. Ochiul cu care privesti situatia este altul.
Am prezentat putin situatia mea, in concluzie principalele mele nelamuriri sunt:
1-are rost sa cer recalcularea in acest moment al "derularii cercetarii" si in aceste imprejurari?
2-ce as putea face pentru a grabi lucrurile?
3-de la cine as putea afla numelui d-lui procuror care se va ocupa de cazul meu?

Multumesc,
Andrei Roman
Am trecut si eu prin aceasta situatie neplacuta si parerea mea este ca nu are rost sa ceri recalcularea alcoolemiei pentru ca eu am facut aceasta prostie si la recalculare alcoolemia era mai mare fata de probele biologice,a durat 4 luni pana a venit rezultatul de la I.M.L,deci asta mai lungeste perioada de cercetare.Pentru urgentarea dosarului poti face o cerere catre procuror,eu am facut 3 si am asteptat 1 an jumate pana a ajuns dosarul in instanta.Numele procurorului il vei afla cand vei fi chemat in audiere la el pentru a da o declaratie.In situatia neplacuta in care vei ajunge in instanta poermisul se anuleaza si ai posibilitatea de al redobandi la 1 an dupa ce ramane definitiva hotararea judecatoreasca.
Asa ca trebuie sa ai rabdare multa si ai grija la ce avocat iti alegi pentru ca multi iti vor doar banii si nu fac nimic.Poate ai noroc si scapi cu o amenda administrativa.:D
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
rares85, utilizator
Pentru romanadreid:

sincer sa fiu stiu si eu ca si rares prin ce treci. drumul este foarte lung si anevoios in fata ta. as fi vrut sa-ti spun altceva dar din pacate cu legislatia din Romania nu e posibil. pentru greselile pe care le facem suferim pe termen lung si sansa reabilitarii este aproape inexistenta. eu locuiesc de ceva vreme inafara tarii unde sunt casatorit si ca si tine lucrez la o corporatie de prestigiu din lume. anul trecut aflandu-ma in timpul unei vizite de munca in Romania dupa ce am condus 14 ore, m-am intalnit in orasul meu natal cu un vechi coleg din scoala; am luat tampita decizie sa mergem la bere chiar daca initial am crezut ca am sa las masina fiind numai la 700 m de casa; am consumat numai doua beri apoi de teama ca se va intampla ceva cu masina companiei (parcand-o pe un drum neiluminat) am decis sa o duc in fata blocului unde am locuit. ajuns la destinatie fara ca absolut nimic sa se intample, chiar am si parcat, a aparut de nicaieri un echpaj de politie si de aici probabil stii ce s- a intamplat. tin sa mentionez ca am 69 kg si acele 2 beri au fost deajuns sa trect de limita legala a alcolemiei

de la acea data au trecut 3 luni pana am inteles ca eu trebuie din afara tarii sa vin sa imping oarecum lucrurile sa se miste macat un pic. cand am realizat ca dosarul meu e inca la politie am mers si am discutat cu politaiul in cauza sa-l trimita la parchet. asta s-a intamplat numai intr-o zi. la parchet m-am intalnit cu procurorul care a scapat de mine foarte repede dand o alta declaratie ce trebuie atasata dosarului. de aici a venit vara si nimic nu s-a intamplat din cauza vacantei. ce tare nu???!!?!!?!

am primit citatie pentru prima infatisare in septembrie , dar a fost greva magistratilor si iarasi s-a amnat pana in octombrie unde in sfarsit a inceput procesul. dar a fost nevoie de inca o etapa si am venit din nou in noiembrie dupa care s-a dat verdictul in decembrie. de necrezut am castigat datorita avocatului care a prezentat cazul meu foarte bine. bucuria nu a durat prea mult deoarece parchetul a facut apel, care dupa 4 luni a fost admis si eu am fost condamnat la 6 luni inchisoare cu supendare plus 2 ani si jumatate termen de incercare.

concluzie:
degeaba s-au cheltuit mii de euro pe avocati, bilete de avion, acte traduse, cheltuieli de judecata, degeaba m-am zbatut sa dau randament la locul de munca si in situatia data, degeaba s-au creat probleme in familie, etc etc pentru ca INFRACTORI ca noi in Romania trebuie sa trecem prin aceste etape ce dureaza ani pana vom fi egali ca toti ceilati din nou. ce va fi cu noi intre timp???...nu conteaza...acum in momentul acesta trebuie sa mai astept inca un an pentru a da din nou de permis ca cel ce l-am avut se anuleaza. deci mai mult nu poti pierde decat daca mergi in inchisoare , cred, sau daca mori probabil... :(

amenda administrativa e numai pe hartie ca nu cred ca o va primi nimeni, ma refer la oameni de rand...asa ca prietene imi pare rau pentru ce ti s-a intamplat. inarmeaza-te cu nervi de titanium si lasa sa treca timpul de la sine ca in Romania numai timpul le rezolva pe toate... eu cred ca lucrurile ar trebui totusi sa stea altcumva chiar daca suntem vinovati. suntem vinovati, recunoastem faptele, plangem din cauza celor intamplate, dar totusi nu ajuta la nimic...

multa bafta iti urez!
daca vrei mai multe informatii putem vb si la telefon sau mail...macar atat pot sa te ajut spunadu-ti la ce sa te astepti.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
skoac, utilizator
am si eu o intrebare daca stie cineva.
daca in termen de 6 luni nu iti vin probele de sange de la IML,
esti scos de sub urmarirea penala?
nu au venit sau nu te,ai interesat de ele?vezi poate is ajunse la politie,mergi si intereseaza-te nu sta...

mult noroc

Alte discuții în legătură

Va rog daca puteti sa ma ajutati.. silvia_25 silvia_25 Buna ziua si la multi ani..am o problema..am un prieten..care in sperioada Craciunului s-a urcat la volan..baut..si l-au oprit politistii..a mers cu ei la ... (vezi toată discuția)
Condus fara permis in stare de ebrietate! perspikce perspikce Buna ziua ,am cateva intrebari..legate de problema mea ..Am condus beat acum 2 seri si am fost tras pe dreapta.. in masina mai erau 2 persoane...1 era si ea ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere 0prisH 0prisH Buna seara! Am avut un moment de inconstienta in care m-am urcat baut la volan pe data de 24.07.2016 cu o alcoolemie in aerul expirat de 0.59 ml/l . Politia ... (vezi toată discuția)