Semnătura electronică este un instrument digital care permite identificarea unei persoane în mediul digital. Utilitatea lor poate fi găsită, limitat, și în zona privată a activităților desfășurate de persoanele fizice, dar mai ales atunci când aceastea își propun să desfășoare anumite activități comerciale. Există mai multe tipuri de semnături electronice, cu diverse niveluri de securitate, însă numai cea calificată are valoare legală echivalentă semnăturii olografe.
În activitățile din zona privată, persoanele fizice pot utiliza semnătura digitală într-un areal destul de limitat, cel puțin pentru moment. Cu toate acestea, prin OUG 38/2020, Executivul a stabilit că, în relația cu statul, semnătura electronică avansată (cu un grad mediu de securitate) are, la rândul ei, valoare de semnătură de mână, nu doar semnătura electronică calificată. Detalii despre categoriile de semnături electronice, în acest articol.
- Cei care vor să afle online care este vechimea lor în muncă, pot scăpa de deplasări și birocrație. Pentru aceasta, își pot face un cont online pe pagina de internet a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
- Contractele de comunicații electronice pot fi încheiate în format electronic, utilizând semnătura digitală.
- De asemenea, actele de înstrăinare sau de dobândire a mijloacelor de transport pot fi întocmite, în anumite condiții, în format electronic și semnate electronic. Detalii aici și aici.
- Codul muncii prevede că actele de muncă se pot semna și cu semnătură electronică, iar detalii poți afla de aici. De asemenea, utilizarea semnăturii digitale poate fi de un real folos angajaților care lucrează de acasă sau la mare distanță de sediul firmei.
- Accesarea finanțărilor europene destinate agriculturii și dezvoltării rurale poate fi făcută numai dacă solicitanții dețin o semnătură electronică.
- Depunerea declarațiilor fiscale se face prin intermediul portalului e-Guvernare, accesarea acestuia fiind condiționată de existența unei semnături electronice.
Comentarii articol (0)