ACCES PREMIUM
De ce premium?
ICS2: Din aprilie, transportatorii rutieri și feroviari trebuie să folosească noul sistem la informarea în avans despre importurile din afara UE, anunță AVR
Sistemul nou pentru informarea în avans despre importurile de produse venite din afara Uniunii Europene (inclusiv cele aflate doar în tranzit), care se numește ICS2, trebuie folosit, de la 1 aprilie 2025, de către transportatorii rutieri și feroviari, atenționează Autoritatea Vamală Română (AVR) într-un comunicat recent. Autoritățile europene au început să implementeze ICS2 de mai mulți ani, acesta înlocuind treptat actualul sistem ICS1.
Articolul continuă mai jos
„Sistemul de Control al Importurilor 2 al Uniunii Europene își propune să îmbunătățească siguranța și securitatea mărfurilor care intră în UE, prin introducerea unui proces vamal standardizat înainte de sosire pentru toate modurile de transport, inclusiv rutier și feroviar, pe lângă cerințele existente pentru transportul aerian, maritim și pe căi navigabile interioare. Prin impunerea depunerii datelor corecte și complete ale Declarației Sumare de Intrare (ENS) înainte de sosire, ICS2 permite autorităților vamale să evalueze mai bine riscurile asociate mărfurilor primite, îmbunătățind astfel capacitatea UE de a preveni și combate infracțiunile vamale și, în cele din urmă, asigurând un mediu comercial mai sigur și mai securizat.Începând cu 1 aprilie 2025, transportatorii rutieri și feroviari vor trebui să furnizeze date despre mărfurile trimise către sau prin UE înainte de sosirea acestora, prin depunerea unei declarații ENS complete. Această obligație se referă și la transportatorii poștali și expres, care transportă mărfuri folosind aceste moduri de transport, precum și la alte părți, cum ar fi furnizorii de logistică. Operatorii economici care nu sunt pregătiți până la această dată trebuie să contacteze biroul Help Desk ICS2, în statul membru unde s-au înregistrat și au obținut numărul lor EORI, pentru a solicita o perioadă de tranziție (1 aprilie - 1 septembrie 2025). Perioada de tranziție este acordată numai la cerere.Pentru a se conforma cerințelor ICS2, operatorii economici afectați vor trebui să se asigure de colectarea de date corecte și complete de la clienții lor, își vor actualiza sistemele IT și procesele operaționale și vor oferi instruire adecvată personalului lor. Începând cu 1 septembrie 2025, sistemul ICS1 va fi eliminat treptat, iar ICS2 va înlocui complet sistemul ICS1, în conformitate cu reglementările Codului vamal al UE”, scrie în
comunicatul AVR (
calendarul inițial a fost ajustat între timp), care pune la dispoziție informații suplimentare în
secțiunea dedicată de pe site-ul său.
Operatorii economici trebuie să depună acea declarație ENS, în sistemul ICS2, pentru toate mărfurile transportate către sau prin UE, înainte de sosirea acestora,
potrivit Comisiei Europene. Astfel, o declarație ENS completă trebuie să includă toate elementele de date necesare, în funcție de mijlocul de transport și modelul de afacere utilizat. În funcție de acordurile contractuale dintre actorii lanțului de aprovizionare privind responsabilitatea pentru depunerea declarației ENS și de disponibilitatea informațiilor, se poate opta pentru depunerea unei singure declarații ENS sau pentru depuneri multiple.
Pe baza informațiilor furnizate în ENS, Comisia spune că autoritățile vamale efectuează o analiză de risc privind siguranța și securitatea, fie în faza înainte de încărcare, fie în faza înainte de sosire. Ca rezultat al analizei de risc, pot fi emise recomandări, solicitându-se declarantului: să furnizeze informații suplimentare; să efectueze inspecții de securitate pentru coletele sau mărfurile cu risc ridicat; interzicerea încărcării. Aceste recomandări trebuie respectate înainte ca analiza de risc să poată continua.
Mărfurile trebuie prezentate autorității vamale la sosire. Iar, în cazul nerespectării cerințelor privind datele, autoritățile vamale pot: respinge declarațiile ENS incomplete; emite recomandări de atenuare a riscurilor; impune sancțiuni administrative. Aceste situații pot duce la întârzieri în procesarea declarațiilor ENS la sosirea coletelor și în procesul de intrare în UE.
Context: ICS1 a fost introdus în UE după atacurile teroriste din Statele Unite ale Americii din 9 septembrie 2001. Acesta are ca scop aplicarea de analize de risc asupra importurilor din afara UE, indiferent că sunt transportate prin aer, pe apă, pe drumuri sau pe căile ferate. În 2021, autoritățile europene au început să implementeze ICS2 pentru a înlocui complet ICS1, pentru a îmbunătăți sistemul de raportare în avans a informațiilor despre importuri.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.