Buna ziua.Am si eu o intrebare.Am incheiat un contract de intretinere cu mama mea urmand ca eu sa am grija de ea pe parcursul vietii(bani,mancare.,etc) iar dupa moartea acesteia sa primesc casa si terenul.Mentinez ca am 2 frati.Poate vreunul dintre ei ataca contractul dupa moartea mamei?sau mai bine incheiam un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere?Sau este acelasi lucru ..adica contract de intretinere?Multumesc
Aha...m-am prins...iar desteptaciunea sa notarul...care trebuia sa-si stabileasca onorariul cat mai gras si n-avea cum altfel decat daca facea el ceva evaluari "inteligente". Stati fara grija, n-are cum sa fie RENTA pentru ca in dreptul nostru singurul contract de renta reglementat de Codul Civil este acela de RENTA VIAGERA. Problema s-ar ivi doar daca biata femeie traieste fix 10 ani...si dintr-un notar destept iese un Nostradamus (glumeam, nu e nici o problema acest contract nu poate fi nicicum interpretat renta).
Da, am reusit sa citesc si eu tot topicul... Este.... mai bine ii lasa v-c omului.
Si sa stabilim: daca se presupune legal ca o v-c intre rude in linie directa e donatie deghizata, tot ceea ce trebuie facut este ca cel care a cumparat sa dovedeasca faptul ca a platit pretul. Eu am castigat un astfel de proces, fusese plata prin virament bancar si banii chiar ramasesera la vanzator, nu a fost de ochii lumii. Daca se dovedeste plata pretului, prin urmare e clar ca nu e o gratuitate, cade teoria donatiei.
Se mai poate plati la notar etc.
Oricum, ce naiba i-a facut notarul ala? Contract de intretinere, aleatoriu adica, cu prestatia cert determinata atat ca suma dar si in timp? Contractul scapa de caracterul aleatoriu astfel si ma intreb... ce este el atunci, ca nu mai e de intretinere...
Eu il interpretez ca un contract nenumit: pretul este determinat in bani, dar nu este platit exact in bani (nu e vanzare-cumparare), este un lucru contra unei prestatii (daca era lucru contra lucru era de schimb, dar nu e asa, lucru contra obligatie de a face), nu?
Partea buna este ca nu exista prezumtie legala in cazul asta care ar fi operat in cazul unui c v-c, dar nici nu cred ca e foarte greu de atacat.
Intrebare: este acest titlu baza pentru uzucap de 10 ani? :D
Eu imi pastrez punctul de vedere. Este un contract de intretinere. SI ESTE FOARTE BINE CA E ASA. Protejeaza in egala masura atat pe creditorul obligatiei de intretinere (mama) cat si pe debitor daca isi vede de respectarea obligatiilor.
Faptul ca un notar a evaluat intretinerea - in scopul stabilirii taxei de timbru si a onorariului - ( si preocupat mai mult de acest scop decat de protejrea intereselor partilor contractuale) nu schimba cu nimic caracterul ALEATORIU al contractului in cauza. Nu inseamna ca obligatia de intretinere inceteaza la implinirea celor 10 ani ...sau mai stiu eu ce alta minunatie de interpretare....