Intr-o scrisoare oficiala, din luna mai a.c., raspunsul M.M. este urmatorul:
În temeiul prevederilor art. 41 alin.(5) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, în forma adoptată prin Legea nr.49/2010, "asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, îşi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului, în condiţiile legii."
În cazul în care nu există acordul angajatorului sunt aplicabile prevederile art.56 alin (1), lit.d) din Legea nr.53/2003-Codul Muncii, astfel cum a fost modificat de Legea nr.49/2010.
Pe cale de consecinţă, apreciem că persoanele care au acordul angajatorului pot continua activitatea în baza aceluiaşi contract individual de muncă.
Conform alin.(6) al art.41 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia asiguraţilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a calităţii de membru cooperator, după caz, în vederea pensionării, decât după primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare.
În acelaşi timp, în situaţia salariatului care a îndeplinit condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vîrstă iar angajatorul nu emite decizia de încetare a contractului individual de muncă în termenul prevăzut de art.56 alin.(2) din Legea nr. 53/2003-Codul Muncii, alineat introdus prin Legea nr.49/2010, apreciem că, această situaţie reprezintă acordul tacit al angajatorului, salariatul urmând să-şi continue activitatea în baza aceluiaşi contract individual de muncă.
Considerentele de mai sus se întemeiază şi pe faptul că prevederile cuprinse în art.41 alin(5) şi (6) din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, constitue în opinia noastră lege specială pentru statutul juridic al persoanelor care îndeplinesc cumulativ condiţiile de pensie, condiţionat fiind în continuarea activităţii de acordul angajatorului.
Eu unul sunt de-o părere cu glo.
Oricăt este Legea 19 modificată o lege specială, citatul "...îşi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului, în condiţiile legii."
Pentru mine în condiţiile legii ]nseamnă în condiţiile Codului Muncii, care momentan înţeleg că nu este interesat de nici un fel de acord al angajatorului.