avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Controverse legate de adoptarea Legii nr. 49/2010
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Controverse legate de adoptarea Legii nr. 49/2010

Sa incercam in acest topic sa punem pe tapet controversele aparute in legislatia muncii si de asigurari sociale odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.49/2010.
Cel mai recent răspuns: Corbeanca , utilizator 11:38, 21 Februarie 2011
nicolae_dana a scris:

Dupa mine nu mai poate lucra cu norma intreaga.Am un coleg pensionar cu CIM cu timp partial

Asta nu inseamna ca toata lumea trebuie sa faca precum colegul dvs.
lorelayold76 a scris:

Daca notez "propus la pensionare", dupa aceea, cum operez incetarea contractului, nemaiavand cartea lui de munca??

-incetarea in cartea de munca o face casa de pensii pe baza deciziei de incetare pe care o depui la ei.

Ori e incetare de drept, ori se poate continua contractul de munca? (ambele, dpdv. juridic, cam greu) (si va rog sa nu imi spuneti ca se poate pastra vechiul contract, caci este absurd dpdv juridic!)

-aici se procedeaza ca la incetare de drept la cim pe termen delimitat, adica se intocmeste un act aditional.

1. Nu este normal ca angajatorul sa poarte responsabilitatea verificarii conditiilor de pensionare. Daca greseste angajatorul, si inceteaza contractele la "nevinovati"?
Dar daca greseste cel de la pensii, si decide ca fostul meu angajat nu are dreptul la pensie, angajatul il crede si se indreapta impotriva mea (desi eu, angajator, sunt nevinovat)? Cum ma apar?

-nu are cum sa greseasca angajatorul...angajatul figuraza salariat pana in monentul deciziei de incetare facut doar dupa ce primeste de la casa de pensii decizia de pensionare (in decizia de incetare a cim se specifica nr si data deciziei de pensionare primita de la casa de pensii)

5. Daca pastrez salaritul pensionabil (dumnezeu stie cum as putea sa il pastrez), cum aflu cand el devine pensionar, in asa fel incat sa nu ii mai retin contributii la somaj?

incepand cu data intrarii in drepturi, data care o gasiti tot in decizia de pensionare de la casa de pensii (faceti o adresa la somaj la care adaugati o copie a deciziei de pensionare)

3. Ce mi se intampla, ca angajator, daca nu constat incetarea contractului in 5 zile de la intervenirea motivului? Dar daca nu o constat niciodata?

- aici vor fi probleme in cazul in care angajatul respectiv nu are dreptul sa fie si pensionar in acelasi timp ( conform legii); plus ca este un motiv sa primiti amenda
ca si in cazul neraportarilor actelor aditionale in termen (sa mai mareasca bugetul)

6. Ce e cu aberatia aia din art. 56 "contractul de munca existent inceteaza ...."?
Se pot cumva inceta si contracte inexistente, si nu stiam eu?

-aici chiar nu am raspuns, nu ma pot "cobori" la nivelul termenilor pomposi a caror sens il inteleg doar ei :))

DAR,ABIA ACUM,V-ATI DAT SEAMA CATA PROSTIE SE GASESTE...ACOLO,SUS...?
Credeti ca intereseaza pe cineva de ...sus,ca se greseste ? Atentia lor este atintita doar pe profitul lor,pe forma legislatiei in interesul lor,etc. Restul populatiei nu conteaza. Daca sunt aberatii ce afecteaza omul de rand,va fi sfatuit sa se adreseze justitiei......unde,se stie ce fel de magistrati sunt... Asa ca,nu ajunge o viata pentru un om de rand,sa-si caute dreptatea,daca ajunge pe mana justitiei din frumoasa Romanie.
sunt in "ceata"...ufffff...legea 49. Am doua intrebari:
1. O salariata indeplineste in luna noiembrie conditiile de pensionare (cu reducerea de varsta intrucat a lucrat in grupa a II a de munca. Cim-ul va inceta de drept la data indeplinirii acestor conditii in baza art.56 d?Daca angajatorul doreste pastrarea relatiilor de munca, se deschide un alt cim cu aceeasi data? Incepand cu aceasta data nu se mai retine contributia la somaj?
2. Un salariat a primit din partea comisiei de expertiza medicala incadrarea in gradul II de invaliditate. Cand si in baza carui articol inceteaza cim?
1. Raspunsul la aceasta intrebare in gasiti pe acest topic, la pg.9, unde am postat raspunsul Ministerului Muncii. Puteti sa intrati si pe:
www.avocatnet.ro/content/art...
2. CIM inceteaza cu data inscrisa in decizia comisiei de expertiza, ca data a ivirii invaliditatii. Baza legala este art.56, lit.d) din Codul muncii (asa se primesc la ITM).
Sau asteptati decizia de pensionare care va fi tot cu aceeasi data.
zzenovia: ptr acest motiv s-a modificat Codul Muncii - prentru ca cine indeplineste conditiile de pensionare sa inceteye activitatea, comentam atat legea fara sa analiyam motivele modificarii ei.

am si eu o problema acum ca legea 49 a modificat lit. d a art 56
in baza carui articol din codul muncii incetez contractul de munca al unui salariat pensionat pentru invaliditate?
mie in art 56 lit d nu imi scrie nimic de pensionarea pentru invaliditate:(
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
ContSters141003, utilizator

Alte discuții în legătură

Codul muncii ONELIN ONELIN Care credeti ca este rationamentul pentru care legiuitorul a modificat prin legea nr.49/2010, litera d) a art.56 din Codul Muncii? Cum inceteaza CIM in cazul ... (vezi toată discuția)
Pensionare conform legii nr. 49/2010 emiliaa emiliaa Un angajat nascut in 10.04.1946 a indeplinit varsta de pensionare in ianuarie 2010. Nu a depus dosar de pensionare la casa de pensii si nici nu va depune el. ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca conf. art. 56 "d" din l.53/2003 modificat. gaby1970 gaby1970 Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in aceasta situatie.:\"> In Legea 19/2000 cu modificari si completari ulterioare(inclusiv L49/2010) se mentioneaza ,, ... (vezi toată discuția)