avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii acoperis bloc

Buna ziua,

de curand, locatarii imobilului in care locuiesc (de doar 3 ani) au contactat o firma pentru a efectua reparatii ale acoperisului, vechi de 23 de ani. Total de acord. Au facut niste calcule si fiecarui apartament ii revine o anumita suma, in functie de suprafata apartamentului. Apartamentul in care locuiesc se afla la demisol iar suma care ne revine de platit este de 1741 RON.
Intrebarea mea este daca nu ar fi fost corect sa se tina cont si de etaj...? Exista niste reguli in acest sens sau doar suprafata apartamentului conteaza?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iMarian3 , utilizator 22:50, 23 Aprilie 2023
In primul rand discutati cu presedintele asociatiei sau cu administratorul cladirii. E de datoria lor sa va consilieze si sa va informeze care sunt solutiile legale. Apoi, e f. simplu: dati anunt intr-un ziar local si vor veni firmele singure, sa va faca acoperis. In niciun caz nu acceptati sa se lucreze la negru, cu meseriasi de "carton". Altfel, aruncati banii pe fereastra. V-o spun din proprie experienta.
Culmea haosului - Romania

Am solicitat Primariei sa faca un control financiar contabil asociatiei de proprietari, pt ca am constatat niste nereguli: s-a incheiat un contract de inchiriere a terasei scarii cu Vodafone, dar administratorul asociatiei nu stie nimic. L-a incheiat numai presedintele. In plus, refuza sa-mi arate acte ce dovedesc salariile conducerii asociatiei, iar in statutul asociatiei au scris ca salarizarea se face minim la nivelul salarului mediu pe economie... :O pentru 4 ore pe saptamana, in care nu faci decat sa incasezi banii pt apa si gunoi, iar pt proprietarii din blocuri nu faci nimic??? Pai atunci sa te plateasca Apa si Gunoiul, domnule. Normal ca au luat foc cu totii: primaria ca de ce le dau de lucru, asociatia ca de ce i-am dat in gat... Si ghici? M-au amenintat ca vor tine adunare generala si vor cere proprietarilor sa ma excluda din asociatie... Asa ceva n-am mai auzit pana acuma... Pe baza carei legi? Cu ce drept 400 de proprietari dezinformati pot exclude pe unul care nu accepta sa i se incalce niste drepturi si sa i se ia niste bani pe nedrept? Ce parere aveti?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
cristi_adv, utilizator
Aceeasi parere ca si Dv. Atunci cand racai in gunoi, miroase!
D-na "elga50" (si oricine are cunostinte temeinice in domeniu),
va rog spuneti-mi, in prima faza, cum are loc, practic, o adunare generala intr-o asociatie de proprietari, cum se scrie un proces verbal si cine trebuie sa-l semneze.

A avut loc o prima adunare generala cum scrie la lege, in asociatia din care fac/faceam parte. A avut loc in urma unui control financiar/audit pe care l-am solicitat Primariei Cisnadie, altfel, presedintele nu se deranja sa convoace AG asa cum prevede legea 230. Deci, s-au pus anunturi la toate scarile de bloc si au reusit sa stranga, din vreo 480 de proprietari, vreo 25 in prima faza. S-a reconvocat AG, peste vreo 10 zile, si s-au strans 33 de proprietari. Au facut scandal pt ca li s-a solicitat sa stranga fond de reparatii (desi prin legea 230 este obligatoriu!) apoi, pt faptul ca am sesizat Primariei mai multe nereguli din cadrul asociatiei, cica au supus la vot in AG si m-au exclus din asociatie. De votat au votat pro doar vreo 5 proprietari (pun pariu ca n-au citit in viata lor legea 230) din cei 33 prezenti. Presedintele a hotarat "gata, sunteti exclusi". La final, sotia a vrut sa vada procesul verbal si cine l-a semnat... Nu i-a fost aratat...

Acuma, intreb eu:
1. care-i cadrul legal prin care o asociatie poate exclude un proprietar care-si plateste contributiile la zi, dar nu suporta incompetenta si indiferenta conducerii? Faptul ca am sesizat autoritatile pt incompetenta presedintelui si administratorului, este un motiv plauzibil? Mie mi se pare ca este o noua tampenie a unui presedinte care vrea sa fie lasat in pace sa traiasca bine mersi pe banii unor dezinformati.
2. aceasta adunare reconvocata, este valabila, daca nu exista, conform normelor de aplicare ale legii 230, (art.14), tabelul nominal convocator cu semnaturi? Inchipuiti-va ca, celor 33 de proprietari (din 487) li s-a propus un presedinte onorific, ca sa nu mai plateasca 1000 de lei celui actual, si au refuzat, exprimandu-si dorinta de a-l plati pe actualul, desi de 11 de cand e presedinte n-a facut efectiv nimic pt proprietari, in afara de a-i actiona in instanta pe cei rau platnici. Lucrarile de reparatie, dupa el, privesc proprietarii, nu Asociatia (in speta administrator, comitet executiv).
3. daca administratorul refuza sa-mi mai incaseze banii la asociatie, ceea ce este foarte probabil - au asemenea antecedente in cadrul asociatiei - cum rezolv problema? actionez asociatia in instanta? ma adresez primariei sa-i sanctioneze?
4. daca presedintele refuza sa respecte legea 230, normele de aplicare ale acesteia si inclusiv statutul asociatiei (in sensul ca refuza sa aiba activitate de administrare tehnica a cladirilor, asociatia prestand doar servicii de contabilitate si casierie) exista vreo posibilitate legala sa solicit desfiintarea asociatiei? E facuta pe 18 blocuri, nu pe condominiu (cladire) cum prevede legea 230...
5. Presedintele unei asociatii de prop. formata din 18 blocuri poate incheia contract de inchiriere a terasei scarii blocului in care locuieste el, fara acordul AG si fara a solicita macar acordul celorlalti proprietari de pe celelalte 4 scari ale condominiului? Practic s-a incheiat un contrat de inchiriere intre VODAFONE si Asociatia de Prop. (formata din 18 blocuri), in care se mentioneaza montarea unei antene pe scara unui singur bloc, s-au cerut semnaturile celor de pe scara respectiva, si s-a adaugat o anexa la contract, in care presedintele declara ca Asociatia este de acord ca banii din chirie sa intre intr-un cont (altul decat contul Asociatiei) si sa fie folositi strict de catre locatarii scarii respective. Aceasta declaratie (decizie) insa nu a fost supusa aprobarii adunarii generale, iar cenzorul mi-a spus ca acest contract este facut gresit si ca era posibil doar daca scara respectiva era constituita ca asociatie de proprietari. Pot cere interventia Politiei economice sau a departamentului de fraude?
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2010
cristi_adv, utilizator
sa le luam punctual:
1. nu exista o baza legala pt excluderea dvs din asociatie. solicitati in scris sa vi se inmineze documentul care va atesta excluderea din asociatie !
2. convocarea adunarii generale se face conform :
Art. 23. - [...]
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarare a adunarii generale
din pacate legea nu obliga la existenta obligatorie a tabelului convocator, afisarea sau neafisarea neputind fi probata in instanta
3. ii trimiteti lunar prin mandat postal pe adresa asociatiei, dovada neprimirii acestora fiind dovada in instanta sau, daca aflati contul asociatiei, ii depuneti direct in cont, pastrind cu sfintenie chitantele
4. nu exista baza legala pt aceasta, dar exista baza legala pentru separarea de asociatia mama si infiintarea asociatiei proprii (de bloc sau de scara)... legea 230/2007 in acest fel, daca antena este pe scara/blocul dvs, puteti solicita vodafone demolarea antenei sau modificarea contractului in favoarea dvs, banii intrind in conturile dvs dupa aceea (dupa infiintarea propriei asociatii
la 5 inca nu ma pot pronunta inca, dar cred ca avea dreptate cenzorul. oricum, puteti solicita in scris orice document al asociatiei (contractul cu vodafone, actul aditional, actul prin care a solicitat intrarea in alt cont, dovada ca scara respectiva facea parte dintr-o asociatie separata la data semnarii contractului, etc) in baza
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
va recomand detasarea scarii/blocului de asociatia mama si infiintarea propriei asociatii

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis mansarda bloc cristian82 cristian82 Buna ziua, acum aproximativ un an ne-am mutat in apartamentul situat la mansarda unui bloc cu 6 etaje. Blocul este o constructie din anii \'90, iar ... (vezi toată discuția)
Reparatii terasa etaj retras mihai_tomaro mihai_tomaro Buna ziua, Locuiesc la bloc, la ultimul etaj. Acest etaj este retras fata de restul etajelor, asadar am o terasa in proprietate, sub care se afla un alt ... (vezi toată discuția)
Izolatie etaj 4 elena milos elena milos Socrii mei s-au mutat de ceva timp la un alt bloc dar la etajul 4.Cand s-au mutat nimeni nu a vrut sa contribuie la izolarea acoperisului,drept pentru ... (vezi toată discuția)