avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se poate solutiona un litigiu de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se poate solutiona un litigiu de munca?

Buna seara,
Deoarece mi s-a desfacut contractul de munca in mod abuziv si ilegal am actionat in judecata societatea angajatoare. In cererea de chemare in judecata am solicitat si repunerea in drepturi - reangajarea. Acest lucrul l-am solicitat in ideea de a putea beneficia de ajutor de somaj dupa ce se va solutiona litigiu : sa se dispuna reangajarea si imediat sa mi se intocmeasca formele pentru ajutor de somaj. Este posibila reintegrarea in cazul in care societatea angajatoare este in stare de functiune insa nu mai presteaza activitate - adica nu mai are nici un angajat in firma (de fapt eu am fost singura angajata a societatii respective).?
Multumesc
Nina1 a scris:

Am primit de la ITM adeverinta vechime in munca completata cu date eronate.
Ce pot face in acest caz?
Cu stima

Incercati sa mergeti la inspectorul care a semnat acea adeverinta si explicati ca s-a gresit adeverinta si ca doriti sa vi se elibereze o noua adev cu date corecte ... eventual sa aveti asupra dvs si actele care dovedesc ca s-au strecurat erori in acea adeverinta ...
Am formulat cerere catre ITM prin care am solicitat sa fie corectate datele eronate trecute in adeverinta. Am aratat punctual unde s-a gresit si am anexat inca o data actele doveditoare.
Cei de la ITM mi-au trecut incetarea contractului de munca cu art. 79 Codul Muncii incepand cu iunie 2009 in conditiile in care eu in luna iunie 2009 inregistram pe rolul Tribunalului contestatie decizie concediere iar in hotararea judecatoreasca este mentionat ca reintegrarea se face dupa ce am castigat procesul in instanta adica in anul 2011. Se poate rectifica?
Ce inseamna art. 79? Este prin demisie?
Daca da, cum de s-a trecut incetarea in iunie 2009 daca eu nu am formulat cerere de demisie la data respectiva?
Cu stima
Nina1 a scris:

Am formulat cerere catre ITM prin care am solicitat sa fie corectate datele eronate trecute in adeverinta. Am aratat punctual unde s-a gresit si am anexat inca o data actele doveditoare.
Cei de la ITM mi-au trecut incetarea contractului de munca cu art. 79 Codul Muncii incepand cu iunie 2009 in conditiile in care eu in luna iunie 2009 inregistram pe rolul Tribunalului contestatie decizie concediere iar in hotararea judecatoreasca este mentionat ca reintegrarea se face dupa ce am castigat procesul in instanta adica in anul 2011. Se poate rectifica?
Ce inseamna art. 79? Este prin demisie?
Daca da, cum de s-a trecut incetarea in iunie 2009 daca eu nu am formulat cerere de demisie la data respectiva?
Cu stima

1. Art.79 C.mun. reglementa demisia ...

2. Reintegrarea se face cu data cand a incetat c.i.m.m, chiar daca hotararea s-a dat in 2011.

3. ITM-ul a trecut in adeverinta temeiul de drept al incetarii prevazut in decizia de incetare a c.i.m. ... potrivit dispozitiilor legale de la vremea respectiva, depunerea actelor primare care stateau la baza emiterii unor decizii de modificare, suspendare sau incetare a c.i.m. nu era obligatorie ... in acest sens, se pare ca angajatorul dvs a depus la ITM numai decizia de incetare a raportului de munca.
Este vorba de o hotarare judecatoresca data pe litigiu de munca.
In ianuarie 2008 angajatorul mi-a completat in fals prin contrafacerea semnaturii mele cerere de incetare a activitatii cu acordul partilor 55b.
In iunie 2009 am inregistrat pe rolul tribunalului contestatie decizie de concediere. Am castigat pe instanta de fond in octombrie 2010. S-a dispus anularea actului Cerere de demisie care a fost anexata la Decizia de incetare a contractului de munca. S-a facut expertiza grafica si s-a demonstrat ca angajatorul a semnat in fals documentul prin contrafacerea semnaturii mele.
Angajatoul a declarat recurs la Curtea de Apel. Am castigat si pe recurs.Procesul a avut ultimul termen in iunie 2011
In iulie 2011 am intrat in posesia hotararii judecatoresti definitiva, executorie si irevocabila. Prin hotarare s-a dispus si reintegrarea.
Imediat ce am primit hotararea judecatoreasca am formulat cerere de punere in executare a hotararii judecatoresti catre angajator, deci si reintegrarea. Angajatorul nu a dat curs cererii mele.
Ca atare, in termen legal, mi-am formulat si cerere de demisie, pentru a nu ajunge in situatia anterioara castigarii procesului.
Am formulat , in termen legal, plangere penala pentru nerespectarea hotararii judecatoresti.
Deci, ITM nu avea cum sa faca incetarea contractului de munca cu data la care s-a inregistrat pe rolul instantei dosarul de litigiu de munca. E absurd, nu? Pentru ce a mai fost procesul?
Cu stima
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Nina1, utilizator
Cred ca faceti o confuzie ... chiar daca la acea data ati facut actiunea in instanta, raportul dvs de munca era incetat , intrucat dvs ati contestat in instanta decizia de incetare a raportului de munca .. in prezent, dupa obtinerea hotararii judecatoresti , vi se va emite o adev de vechime de catre ITM pana la data de 01.01.2011 data cand s-a abrogat Decretul nr.92/1976 , dupa aceasta data adev de vechime se elibereaza de catre angajator pana la data incetarii raportului de munca.

Cand ati depus cererea de demisie si cu ce data, bineintele dupa ce ati castigat litigiul?

Alte discuții în legătură

Indreptare eroare hotarare judecatoreasca Nina1 Nina1 Buna seara, In cadrul unui dosar civil avand ca obiect litigiu de munca instanta s-a pronuntat \"gresit\" in ceea ce priveste doua capete de cerere in sensul ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata litigiu de munca Nina1 Nina1 In cadrul unui dosar ce priveste un litigiu de munca ce pot fi considerate cheltuieli de judecata? Cu stima (vezi toată discuția)
Recurs litigiu de munca Nina1 Nina1 Pentru documentele ce am solicitat sa fie anulate pe instanta de fond s-a efectuat expertiza grafica prin care s-a consemnat ca semnaturile de pe actele prin ... (vezi toată discuția)