avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se poate solutiona un litigiu de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se poate solutiona un litigiu de munca?

Buna seara,
Deoarece mi s-a desfacut contractul de munca in mod abuziv si ilegal am actionat in judecata societatea angajatoare. In cererea de chemare in judecata am solicitat si repunerea in drepturi - reangajarea. Acest lucrul l-am solicitat in ideea de a putea beneficia de ajutor de somaj dupa ce se va solutiona litigiu : sa se dispuna reangajarea si imediat sa mi se intocmeasca formele pentru ajutor de somaj. Este posibila reintegrarea in cazul in care societatea angajatoare este in stare de functiune insa nu mai presteaza activitate - adica nu mai are nici un angajat in firma (de fapt eu am fost singura angajata a societatii respective).?
Multumesc
Perioada pentru care ar trebui sa primiti adeverinat de vechime este de la data angajarii si pana la data incetarii raportului de munca .. daca demisia a fost data fara preaviz, atunci data incetarii raportului de munca este 29.iulie.2011... daca a fost data cu preaviz atunci data incetarii va fi la expirarea termenului de preaviz preavazut in c.i.m.

Daca angajatorul a fost pus sub invinuire , atunci dosarul va ajunge in instanta care va decide asupra dosarului.

Pentru recuperarea drepturilor salariale va puteti adresa unui executor judecatoresc din circumscriptia curtii de apel in a carei raza teritoriala urmeaza sa se faca executarea.
Aceste date (perioada de lucru pe adeverinta :de la data angajarii pana la 29 iulie cand mi-am dat demisia) sunt valabile daca dupa ce am solicitat punerea in executare a hotararii judecatoresti angajatorul nu a raspuns cererii mele?
Ce temei legal il obliga pe angajator sa plateasca taxele catre bugetul consolidat de stat pentru a-mi recupera si vechimea in munca pentru aceasta perioada?
La audieri in dosarul penal format ca urmare a plangerii penale pentru nerespectarea hotararii judecatorest (in care este mentionat si faptul ca il obliga pe angajator sa vireze taxele catre bugetul consolidat de stat)a spus "organul de cercetare" ca nu poate fi obligat la plata acestora.
La ce articole se incadreaza penal nerespectarea unei hotarari judecatoresti pe litigiu de munca?
Cu stima
Art. 40 C.mun.
(2) Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
........
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
.....


Art. 261 C.mun.
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.

Art. 262 C.mun.
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.
Daca angajatorul doreste sa plateasca pentru a-mi retrage plangerea penala ce temei legal il obliga sa-si respecte hotararea judecatoreasca in ceea ce priveste toate capetele de cerere?
Cu stima
Nerespectarea unei hotarari judecatoresti este prevazuta de legea penala ca infractiune (art. 271 C. pen.)

Alte discuții în legătură

Indreptare eroare hotarare judecatoreasca Nina1 Nina1 Buna seara, In cadrul unui dosar civil avand ca obiect litigiu de munca instanta s-a pronuntat \"gresit\" in ceea ce priveste doua capete de cerere in sensul ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata litigiu de munca Nina1 Nina1 In cadrul unui dosar ce priveste un litigiu de munca ce pot fi considerate cheltuieli de judecata? Cu stima (vezi toată discuția)
Recurs litigiu de munca Nina1 Nina1 Pentru documentele ce am solicitat sa fie anulate pe instanta de fond s-a efectuat expertiza grafica prin care s-a consemnat ca semnaturile de pe actele prin ... (vezi toată discuția)