avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Probleme cu societatea de recuperare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Probleme cu societatea de recuperare

M-au contactat recent cei de la [SOCIETATE RECUPERARE] in legatura cu un debit pe care il am la [FURNIZOR] din anul 2000. Debitul principal este de 134,84 RON, penalizarile sunt de 337,05RON, iar taxa de reziliere este de 1029,89 RON. :(
Din cate stiu, dupa trei ani se prescriu datoriile. ma insel?
Daca initiaza procedura judecatoreasca impotriva mea au sanse de castig?
Din 2000 nu am mai primit nimic de la [FURNIZOR].
Ce ma sfatuiti sa fac?
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
ContSters20980, utilizator
Buna, mai intai trebuie lamurita problema ...ai credit la BCR sau BRD si daca firma EOS KSI nu cumva a i ncercat sa iti rscumpere datoria de la banca...In acest sens ar trebuii in primul rand sa le faci o vizita celor de la banca pentru a lamuri situatia prin faptul de a cere u extras de cont cu situatia ontului la aceasta data.Datoriile sau creditul dintr-o bannca nu se stinge niciodata , mai mult acesta este purtattor de dobanzi(fructe) urmand ca ulterior ei sa-si recupereze creantele.Daca este o datorie intre o firma in spetta EOS KSI si ai o datorie neachitata de mai bine de 3 ani nu mai trebuie sa faci nimic deoarece creanta este in interiorul termenului de 3 ani in care acestia puteau cere executarea ei.Sper ca aceste mici indicatii sa iti foloseasca.
@ negotzel: E nevoie de datele exacte... cum sa fie ultima rata platita in dec 2005, dar ultima scadenta neplatita in martie? Se platea trimestrial sau cum? NU erau rate lunare?
Nu aveti date de la banca, dar mama dv. nu stie chiar nimic? NU-si mai aminteste exact cand si ce aplatit ultima data, daca a mai semnat apoi vreun act la banca, vreo esalonare, vreo alta negociere, ceva?

@ marra: Curge termenul de 3 ani la creante catre persoane private exact de la datele la care spuneti, in functie de care este ultima data.
Termenul curge de la ultima plata sau de la ultima negociere semnata in scrie (reesalonare etc.) sau de la ultima scadenta a ratelor, chiar partiala, sau de la ultima recunoastere facuta de debitor sau ... sau ...
Orice alta plata, negiciere, recunoastere etc. intrerupe prescritpia si face sa inceapa sa curga o noua prescriptie.

Mai popular, nejuridic: pentru ca sa curga prescriptia, 3 ani debitorul nu trebuie sa faca nimic (plati, intelegeri, semnari acte, recunoasteri) iar creditorul nu trebuie sa inceapa executarea (sau actiunea in instanta pentru creantele pentru care nu exista un titlu executoriu, dupa caz).

Despre ce anume sa faceti ca sa aveti dovezi ale creantei si ale datelor care stau la baza ei, am mai scris aici de vreo cateva ori: faceti notificari, atat la banca, dar si la EOS.

Sorine, cred ca e gresit juridic sa spunem ca daca o datorie e neachitata de mai bine de 3 ani ea e prescrisa... Stiu datorii mai vechi de atat care se pot executa... Depinde de comportamentul creditorului si al debitorului in timpul asta...
De exemplu EOS incearca in mod constant sa obtina o recunoastere a datoriei... ceea ce duce la intreruperea prescriptiei...
Stiu atatia oameni care sunt convinsi ca dupa ce trec 3 ani se pot mandri linistiti cu ce bunuri au ascuns pana atunci creditorilor lor... si raman surprinsi de faptul ca inca mai sunt datori...
Sa nu uitam ca prescriptia este o sanctiune (in cazul asta) a creditorului lenes... nu un ajutor dat debitorului rau-platnic sau in imposibilitate de plata...
Astfel ca depinde tare mult de ce a fact creditorul in timpul asta, daca a incercat sau nu recuperarea debitului, cum anume etc.
salut ,
iti zic din experienta, da-le pace. nu te angajezi la nimic , nu faci nimic, iti vezi de teraba ta. conform legii suma restanta nu poate sa creasca peste suma datorata cu to cu penalitati si dobanda dar nu poate fi mai mult de 100%
in principiu aia e e suma care ai primit-o in somatie. dar atata timp cat ei nu-ti fac dovada cesiunii tu n-ai nici o obligatie si ei n-au nici un drept sa iti ceara ceva. problema devine reala in momentul in care primesti somatie de la executorul judecatoresc ... dar ma indoiesc.
ieri am fost la avocata, am incerdere pt ca e profesor universitar de drept civil.
mi-a zis sa nu mai port nici o discutie si sa-i las in pace, daca imi vine ceva oficial e bine sa ma duc la ea... daca nu n-au alta decat sa astepte.
ideea ar fi sa nu semnezi nimic si nici sa nu faci vreo plata.

@AVLIL eu am sunat-o pe mama in momentul cand m-am vazut cu bucuria. ea nu stia/nu vroia sa-mi zica. mi-a zis ca n-a platit nimic. eu cand am purtat discutia cu eos ksi mi-au zis ca ultima rata platita a fost in dec 2005.
dupa aceasta rata pt 3 luni de neplata creditul a devenit scandet anticipat, dar eos ksi nu mi-a zis cand a devenit scandent anticipat si atunci a fost reziliat contractul unilateral. la banca nu am ce sa fac pt ca eu nu am imputernicire de la mama si nici un drept de fapt asupra ce e al ei.
eu m-am stresat ca de 4 ani de cand a plecat mama ma descurc singur si tin de apartamentul unde stau cu dintii ca in momentul mortii parintilor o sa-mi ramana mie.
de cand e in germania primul serviciu il are de o luna de zile. acum mi-a trimis primii bani , pana acum... m-am descurcat cum am putut.
anyway, am inceredere in ce a zis avocata dar cu greu am gasit-o, ea imi si cunoaste situatia legala familiala si altele.
am scos numele.
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2009
negotzel00, utilizator
hhaha:)) ma faci sa rad depinde de contract, in contracte, de cativa ani in coace este stipulat ca penalitatea poate depasi debitul pricipal; daca nu exista aceasta stipulare expresa ai dreptate; dar peste oricum se aplica dobanda legala....asa ca mai citeste tu putin si pe urma da si informatii, nu mai induce in eroare oamenii fara suport negotzel00
Elyy, omul a dat ce informatii detinea, nici el nu voia sa stie gresit... mai ales ca nu e jurikst, mnu vad de ce sa aruncam cu pietre in el...

Oricum, negotzel, elyy are dreptate, nu e musai asa...
In plus, ca avocat nu as astepta sa ajunga aiurea acel debit, ca cine stie ce dovezi de intrerupere a prescriptiei au si ma trezesc executat...
I-as notifica si apoi abia as sta linistit in lipsa unei reactii la fel de oficiale a lor... ca eu nu sunt unul care sa ador sa vorbesc la telefon o data pe zi aiurea, sa ma streseze aia cu vederile si contactele lor...
Unii iti mai si opublica diverse anunturi ca esti rau-platnic (mai rar la persoane fizice, e drept)... si alte alea...
Si ma pot chiar trezi executat daca eu nu cer informatii despre debit...
Iar cand se ajunge la executor deja sunt cheltuieli suplimentare de platit in afara de debit, nu prea te avantajeaza sa astepti pana acolo... Mai bine platesti inainte, orice avocat ar trebui sa se gandeasca la modul cum sa-ti diminueze cheltuielile, nu sa risti sa platesti de 3 ori mai mult...
In plus, doamna v-a dat aceste onformatii asa, fara sa vada actele de la banca? Pe povesti si credinte? Pe incertituduni?
Ca atunci si solutie dumneaei e incerta, asta e clar...

:offtopic: @ negotzel: Va rog sa editati topicul anterior si sa eliminati numele avocatului de acolo, acesta nu e un sait de reclame. Multumesc, sper sa nu fiu nevoita sa sterg postul.

Alte discuții în legătură

Bun aziua horia33 horia33 Am avut un credit de consum la o banca din 1.10.2003, in valoare de 3500 Ron, si dupa atita ani EOS KSI m-au sunat azi acasa la ai mei, desi eu nu mai stau cu ... (vezi toată discuția)
Recuperare debit de catre societate recuperari creante dfd dfd Buna ziua, in anul 2005 am contractat un credit pt care s-au platit 10 rate. nu am mai avut loc de munca si m-am imbolnavit si nu am mai putut plati. cei de la ... (vezi toată discuția)
Nelamurire- prescriptie ContSters98165 ContSters98165 buna ziua. in 2003 am facut un imprumut la banca pe numele meu insa banii i-a folosit prietenul meu. A platit o parte din ei pana la inceputul lui 2004 si ... (vezi toată discuția)