buna ziua
problema mea este urmatoarea:
sunt angajata la o societate comerciala din data de 1 martie 2006.
este o societate mica cu un numar de 5 angajati.
la angajare am semnat un contract individual de munca. (salariu minim pe economie)
incepand cu data de 3 ianuarie 2011 ma aflu in preaviz (20 de zile lucratoare), conform prevederilor art. 73 din codul muncii, urmare a desfiintarii postului pe care il ocupam.
dupa terminarea preavizului intentionez sa intru in somaj.
intrebarea mea este urmatoarea: data fiind situatia mea , pot beneficia de salarii compensatorii? si daca da, cum trebuie sa procedez?
va multumesc
Buna ziua,
Revin si eu cu noutati:
Azi am fost la firma la care am lucrat ca sa iau o adeverinta pentru dosarul de somaj.
Printre altele am vorbit si despre salariile compensatorii care imi revin.
Am depus la secretariatul firmei o cerere prin care solicit salariile compensatorii si am primit nr de inregistrare.
Cand a vazut cererea, patroana a bufnit in ras si m-a intrebat cine ma invata sa cer asa ceva, pt ca nici un salariat concediat de ei n-a cerut asa ceva.
Mi-a zis ca nu o sa primesc niciodata salariile compensatorii pt ca nu am dreptu, avand in vedere ca la nivelul societatii nu exista sindicat si aceasta firma la care am fost salariata este o firma mica cu 5-6 salariati.
Ce trebuie sa fac in continuare?
Art. 247 C.mun. prevede : În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Art.67 C.mun. : Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Sunt cele doua texte de lege care va pot ajuta in actiunea dvs.
Daca refuza, aveti posibilitatea de a va adresa instantei de judecata.
Buna ziua,
Azi am primit raspuns scris (prin posta), de la societatea unde am lucrat:
"Urmare a cererii dumneavoastra nr. 14/09.02.2011, va comunicam ca nu puteti beneficia de plati compensatorii deoarece:
- Unitatea nu a avut obligatia sa incheie contracte la nivel de ramura si nici contract colectiv de munca."
sa inteleg ca, chiar daca ei nu au semnat nici un contract la nivel de ramura si nici contract colectiv de munca, totusi am dreptu la salarii compensatorii, conform codului muncii, art 247???
Disponibilizare
raducraciun
BUNA ZIUA. EU AM PRIMIT UN PREAVIZ DE 20 ZILE....IN URMA ACESTUI PREAVIZ AM DEPUS O CERERE LA REGISTRATURA UNITATII IN CARE AM CERUT SA MI SE ACORDE UN SALARIU ... (vezi toată discuția)