adriantot a scris:
"Dupa ambasadorul american, Mark Gitenstein, Romania trebuie sa se doteze cu avioane de lupta F-16, pentru ca cele pe care le are acum in dotare se deterioreaza pe zi ce trece.
Iar "conducerea Romaniei, va trebui sa decida ce directie trebuie urmata", spune acesta.
Ne spune apoi ca putem achizitiona avioane folosite, care sa fie reconditionate.
"Astfel, puteti cumpara un numar mic de avioane si veti avea avioane care sunt practic identice cu cele noi", spune diplomatul.
Iar suspendatul este o garantie in aceasta afacere."
avioane contra cheltuieli sociale... analiza lui Gittenstein, 30 nov 2009...
”În vreme ce Geoană ar putea menține multe dintre actualele priorități în politica externă dacă ar deveni președinte, mașina de partid a PSD l-ar putea forța să sacrifice cheltuielile de apărare pentru a finanța programe de protecție socială, care sunt elementul central al platformei partidului. Date fiind constrângerile bugetare datorate crizei economice, câștigătorul acestor alegeri va avea de înfruntat decizii fiscale dificile. O președinție Geoană ar putea rămâne angajată pentru dislocarea militară în Afganistan și Kosovo, dar restricțiile bugetare și reprioritizarea ar putea afecta eficiența mi,litară a României și chiar capacitatea de a crește contribuția în trupe. Dacă Geoană alege să taie cheltuielile militare, întârzierile în pregătire și achiziții sunt inevitabile. Este de asemenea posibil ca un guvern PSD să întârzie achiziția de avioane de luptă or chiar să reconsidere decizia așteptată de a opta pentru F-16, în favoarea suedezului Gripen”.
Analiza ambasadorului american Taubman la prima suspendare. Încă de atunci Băsescu era privit ca om de totală încredere:
"Oricum, absența pro-americanului Băsescu din CSAT deschide calea unor decizii dăunătoare, inclusiv revigorarea deciziei politice a premierului Tăriceanu privind retragerea tuturor trupelor românești din Irak până la sfârșitul acestui an. Noul ministru al Apărării, Meleșcanu, a mers mai departe, argumentând că România și-a depășit angajamentele militare și că ar trebui să-și reducă trupele dislocate de la 17-18.000 la 7-800. O altă îngrijorare este o nouă lege a securității naționale, care vor lipsi președinția de actualele prerogative privind politica externă și serviciile secrete. Legislația, pregătită de aliații premierului, ar avea darul de a transfera controlul serviciilor secrete către premier, de a prelua activitățile de interceptare de la serviciul secret intern și a le plasa sub autoritatea unei autorități noi, controlate de Parlament – o rețetă pentru dezastru. Trebuie să exprimați în mod expres îngrijorarea noastră privind schimbarea termenilor fundamentali privind guvernarea serviciilor secrete ar putea submina extraordinara noastră colaborare în acest domeniu."
Soldatii din Irak nu cred ca vor sa plece de acolo deoarece sunt foarte bine platiti si eu zic ca daca ar vrea sa plece ar putea pleca si ar veni altii.
Statul roman nu plateste din banii lui acesti oameni.
Saracia ii impinge sa mearga acolo... in Irak...si saracia se datoreaza guvernelor...
Guvernele trebuie sa se ocupe de cresterea nivelului de trai...dar nu prea se descurca...oricare ar fi el...
Nu am nimic impotriva retragerii trupelor romane din Irak...dar cred ca acei oameni nu vor acest lucru...si nici nu aseasineaza irakieni.
Sunt si ei acolo si isi risca viata pentru mult mai multi bani decat daca ar sta in Romania...
cum se "guverna" pe vremea lui eminescu...
„ideal ar fi ca guvernul din ţară să se urce şi să cază prin opinia publică din ţară, fără amestecul elementului de fermentaţie străin”...
insa, insa...
„Peste noapte şi prin surprindere am admis legiuiri străine... legi străine în toată puterea cuvântului, care substituie, pretutindenea şi pururea, în locul noţiunilor naţie, ţară, român, noţiunea om, cetăţean al universului… Ei, bine, nu le-am admis pentru român, cu interesele căruia nu se potriveau, ci pentru elemente economice cu care se potriveau şi care ştiu a se folosi de dânsele...
.
"... guvernele străine, care au interese în Orient, vor găsi, totdeauna, un manipul gata de a se pune la dispoziţia lor”...
...
"... autoapărarea împotriva lor e disproporţionat de grea, de vreme ce aceşti oameni au sprijin pe străini, pârghiile care-i ridică sunt aşezate în afară, pe când înlăuntru n-avem decât poporul nostru propriu, scăzând numeric şi fără o conştiinţă limpede de ceea ce trebuie să facă”.
:rolleyes: