avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fortata sau concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fortata sau concediere?

buna ziua,

sunt angajata de aproape 1 an ca agent de vanzari si astazi seful meu direct m-a informat ca relatia noastra de colaborare nu mai merge si ca ar fi bine sa imi dau demisia chiar astaz si sa predau masina si telefonul ni sa nu mai vin nici in perioada de preaviz (chiar daca o sa fiu platita)
vestea nu ma socheaza pt ca de cateva zile am vazut anunturi de recrutare pe internet pt acelasi job ca al meu dar nu stiu ce sa fac daca sa imi dau demisia sau sa ma concedieze ei. motive de concediere nu au pt ca eu treaba mi-am facut-o constiincios pana acum. as vrea sa stiu daca in cazul unei concedieri vor fi efecte neplacute cand voi vrea sa ma angajez in alta parte
pe de alta parte ma pot forta sa imi dau demisia?

va rog sa ma ajutati pt ca nu stiu ce sa fac!!!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 23:51, 21 Noiembrie 2009
Chiar daca sunt mai multi angajati pe aceleasi posturi , exista posibilitatea ca angajatorul sa desfiintete un post sau mai multe de acelasi fel ... in acest caz, puteti beneficia de indemnizatia de somaj numai daca indepliniti si conditia stagiului de cotizare (12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii).
Alina, deocamdata ai procedat bine pentru tine.
Vad ca stii ce ai de facut. Daca apar noutati sau probleme, tine aproape de acest forum.

POate nu strica sa faci o informare conducerii in acre sa precizezi ca nu mai ai instrumentele de lucru necesare, si sa soliciti asigurarea lor pentru a pueta desfausra activitatea in parametri optimi pentru firma. Asigura-i in acelasi timp ca in continuare ai gasit sau cauti solutii pentru a acoperi aceste inconveniente temporare.
Ce zici?
si daca tot te apuci de scris - apropo, sfatul dat de grace este f bun - =D> - nu uita sa mentionezi in depesa ca:
- art.3 (1) din Codul Muncii - libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit
- art. 3(3) - nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi aceasta
- art. 5 (1) in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii
- art.5 (2) orice discriminare directa sau indirecta fata de salariat (......) este interzisa
- art. 5(3) constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criterii de discriminare de la al. (2) care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute de legislatia muncii
- art.40(2) angajatorului ii revin ca obligatii:
lit. b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca

in cazul in care angajatorul doreste concedierea ta spune-i sa o faca in mod legal, adica cu preaviz de 20 zile (in care ai dreptul sa vi la munca numai 4 ore/zi si sa fi platita norma intreaga) si apoi decizia de concediere in baza art. 65 (1). si nu uita, cf CCM unic ai dreptul la minim 1salariu brut compensatie, in afara drepturilor salariale la zi.
Va multumesc pt sfaturi...inca nici o veste de la Bucuresti. Ma gandeam sa-mi iau concediu. Mai am de anul trecut 9 zile de luat, si cum sigur nu vor plati concediu de 2008.. Ce credeti? Este bine? Ce se poate intampla in timpul asta? Daca mai dureaza situatia asta, trebuia ieri sa ma sune sa-mi dea o alta varianta, o sa fac aceasta cerere, va multumesc :)
Am facut cerere de concediu, bineinteles ca nu mi se raspunde de nici un fel. Nici nu stiu ce sa fac. De azi ar tb sa fiu in concediu, dar dc nu mi s-a raspuns am venit la munca, ca sa aiba alt motiv. Spuneti-mi va rog, ce pot face in situatia asta.

Alte discuții în legătură

Acordarea de salarii compensatorii ramona800 ramona800 am fost anuntata de catre managerul meu verbal ca aceasta luna este ultima in care voi lucra aici deoarece se restructureaza postul meu. posibilitatile de ... (vezi toată discuția)
Preaviz Lary_13 Lary_13 Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj? kosty_bancila kosty_bancila Am si eu o intrebare sunt angajat la o firma de paza de un an de zile si pana acum eram 3 angajati in acel loc acum patronul a hotarat sa ramana doar 2 din ... (vezi toată discuția)