avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Prim-ministrul poate fi dat in judecata pentru ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Prim-ministrul poate fi dat in judecata pentru afirmatii mincinoase facute la tv?

Stiu ca pare ciudata intrebarea.
İdeea este ca prim-ministrul a declarat la tv ca toate pensiile se vor acorda mai devreme, fara sa specifice faptul ca aceia care isi ridica pensiile din banci, le vor primi la aceeasi data ca de obicei.
Dupa acel anunt, am observat pensionari agitati in fata bancilor, fiind siguri ca isi vor primi pensiile mai devreme decat de obicei, deoarece asa a declarat prim-ministrul la tv.
Nici ieri, pana la ora 15 acesti pensionari nu isi primisesera banii si erau foarte suparati.
İntrebarea pe care am pus-o aici, si-o puneau si ei.
Este posibil ca un prim-ministru sa fie actionat in judecata pentru declaratiile facute care nu concorda cu realitatea?
Ne ajută foarte mult dacă facem distinc?ia între valoare ?i non-valoare în primul rând pentru ca în acest mod fiecare pe nivelul lui să nu permită a fi promovată non-valoarea.
În acest fel sistemul s-ar cură?ii de jos în sus.

Atâta timp cât cei de sus sunt rezultatul unor alegeri libere, nu avem ce le face. În fond democra?ia ?i în special votul egal ?i direct î?i are lipsurile dar ?i riscurile lui.

Ceea ce poate face fiecare este la nivelul fiecăruia. După cum spuneam, cu complicitatea cui se acceptă implicarea politicului până ?i la nivelul conducerii ?colilor ?i al grădini?elor? Sau în domeniul sănătă?ii? Sau în toate celelalte.
Asta ?ine în primul rând de fiecare acolo unde trăie?te.
Dacă toate acestea sunt acceptate a?a cum sunt înseamnă că nu ar mai avea voie să se plângă nimeni,deoarece î?i merită sorta.

Chiar crede?i că are vreo importan?ă dacă e unul pre?edinte ?i celălalt premier, sau invers? :D

Poate fi pre?edinte sau premier oricine... atâta timp cât mentalitatea ?i educa?ia de la nivelul de jos este cea care este... e tot aia. :)

lee_vue a scris:
iar cei "de jos" (in majoritate) n-au fost de acord cu ei.

Tocmai că prin votul celor de jos, care au fost de acord cu ei au ajuns acolo.
E drept că nu au ajuns deodată, ci odată unul iar apoi celălalt... dar ce contează atâta timp cât ambii au aceea?i (non)valoare?

Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Patrick_ a scris:

Chiar credeți că are vreo importanță dacă e unul președinte și celălalt premier, sau invers? :D

Poate fi președinte sau premier oricine... atâta timp cât mentalitatea și educația de la nivelul de jos este cea care este... e tot aia. :)

e e-sen-tial!

oamenii aia doi cheltuie banii populatiei (si ai mei, si ai dvs), pun biruri, cumpara marfa second-hand (avioane, de exemplu) scumpa si proasta d-afara (cu banii populatiei, sau/si imprumutati, pe care-i ramburseaza tot populatia)...

ce treaba mai are mentalitatea populatiei cu actiunile alora doi?

ca poate sa fie si o populatie numai din profesori universitari/doctori in stiinte, ca tot aia e: paguba fara vreo vina (responsabilitate).
Ceea ce este cu adevărat esențial este faptul că dacă nivelul de educație, de cultură politică și de apreciere a adevăratelor valori ar fi altul la nivelul majorității, nu s-ar mai permite unor asemenea non-valori să acceadă la nivelul de președinte sau premier.

Principiile așa-zis de bază ale democrației, respectiv principiul votului egal și direct, precum și cel al răspunderii politice pentru deciziile luate de cei aleși, se pare că au efectul invers într-o țară cu o populație care nu are un nivel minim de educație și de asumare a responsabilității pentru alegerile făcute.
Patrick_ a scris:

Ceea ce este cu adevărat esențial este faptul că dacă nivelul de educație, de cultură politică și de apreciere a adevăratelor valori ar fi altul la nivelul majorității, nu s-ar mai permite unor asemenea non-valori să acceadă la nivelul de președinte sau premier.

foarte bine, sa acceptam:rolleyes: ca majoritatea populatie nu stie pe ce lume traieste si nu se poate opune accesului non-valorilor la functia de "presedinte".

nu e mai bine, atunci, s-o preia functia aia, de sef al statului, o persoana (familie) calificata pentru asa ceva? si sa nu se mai puna in discutie?
Am fost întotdeauna de acord că o persoană calificată, competentă și special pregătită pentru o anumită demnitate publică e mult mai bună decât una aleasă aiurea de o majoritate ca nu prea știe ce i se cere când merge la vot.

E foarte clar că o persoană născută și educată în spiritul exigent al unei case regale e special pregătită pentru o demnitate publică.

Problema e că în 90 s-a vrut democrație, chiar de către cei care azi se plâng.
Iar democrația înseamnă vot.

Dacă acuma s-ar chema populația la vot pentru a schimba forma de guvernământ ar fi sigur un eșec, după părerea mea, tocmai pentru că oamenii au idei false inoculate despre această problemă.

Deci de e de făcut?
1. Să trecem peste democrație și să dispună cineva peste voința poporului, dar înspre binele lui?
2. Sau să aștepte poporul și să îndure, până când și-o da seama că ceea ce merită aia și primește?

Eu cred că se va merge pe varianta a doua.

Și așa că iar revenim la ceea ce spuneam la începutul dicuției: răspunderea pentru tot ceea ce se întâmplă este a populației.
Atunci când își va da seama că poartă această răspundere va fi începutul trezirii la realitate și a conștientizării realității pe care acuma nu o are.

Atunci în mod sigur se va schimba ceva. Până atunci, căutarea vinovaților sau lamentările cu privire situația grea a unora sau altora e doar o pierdere de timp.

Soluția e la îndemâna fiecăruia, în sensul ridicării nivelului de educație și responsabilizare a fiecăruia.Trebuie numai ca fiecare să-și dea seama de asta, dar oamenii își vor da seama doar atunci cuțitul va ajune la os.
Până atunci, fiecare se mai mulțumește cu câte o pomană de ici de colo și se complace în situația asta (mai o promisiune, mai o majorare de pensii cu 1,5%, mai o măre a salarului minim cu 50 de lei, etc).
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2014
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Și, ați votat astãzi? de ce? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Bună ziua! Ați votat astăzi? Dacă da, de ce da? Dacă nu, de ce nu? Eu nu am votat. Ultima oară când am votat îmi amintesc, alături de alte ... (vezi toată discuția)
O radiografie a clasei politice romanesti. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Circula pe internet. Manifestul Romanului Disperat ! Protestez ! NU este necesar ca toti sa fie de acord cu cele de mai jos. Nu înţeleg de ce ţipă ... (vezi toată discuția)
Plângere penalã pe numele presedintelui suspendat pentru trãdare si nu numai Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Avocata M. A. şi profesorul american de origine română I. R., semnatar al Cartei 77, analist politic timp de 30 de ani în New York şi membru al United ... (vezi toată discuția)