lee_vue a scris:
ideea "fortei" e urmatoarea:
s-apara presedintele ala (cum parea constantinescu la un moment dat) care d-acolo din administratia aia prezidentiala, sau cum ii spune, sa zica: 'ba baieti (ba populatie), eu sunt aici, 'presedinte - sef de stat', aiurea 'n tramvai, ca n-ati votat niciodata forma asta (republica). adica voi m-ati votati sef ("presedinte) la ceva care nu exista legal (republica). asa ca m-am hotarat sa dispar. o sa organizez si un rederendum pe tema asta, da' mai bine nu-l mai organizez ca n-are rost, nu e necesar, v-as cheltui si banii aiurea... '
Așa ceva este contrar constituției. Deci cade varainta asta.
Un asemenea gest din partea președintelui ar fi nelegal, mai ales că nu s-ar organiza o consultare a populației.
Oricum, art. 152 din Constituție interzice inițierea unei proceduri de revizuire a formei de guvernământ a țării. Iar Constituția României are legitimitate și este recunoscută și internațional, chiar de către marile monarhii europene.
Nu cred că acestea ar fi de acord cu încălcarea ei, chiar în ideea de a revizui forma de guvernământ.
Nu văd nici o monrahie europeană care să sprijine ideea încălcării Constituției.
lee_vue a scris:
ca regat romania era in randul lumii, chiar daca, chiar daca, mai in permanenta mai la coada, dar era acolo, in pluton.
ca republica, a luat-o, pur si simplu, pe aratura. lumea e in alta parte.
sigur, forma de guvernamant nu garanteaza nimic. cum nu e nimic garantat pe lumea asta.
ce se stie cu certitudine (sunt date, statistici oficiale) e ca populatiei ii era mai bine in regat decat in republicile care au urmat (relativ la celelalte tari europene).
Ceea ce suneți o fi adevărat, doar că din câte observ totul e la trecut. Nu știu dacă lucrurile s-ar schimba în bine prin simpla întoarcere în trecut, fără ca oamenii să înceapă să înțeleagă ce e cu adevărat important.
Iar despre faptul că pentru toate țările care au trecut de la monarhie la republică această trecere a însemnat un regres... lucrurile sunt discutabile.
În fond toate țările dezvoltate au fost la un moment dat monarhie, iar apoi în decursul istoriei unele au trecut la republigă din diferite motive.
De ce credeți că pentru Franța de exemplu trecerea la republică a fost un lucru rău? Sau pentru Germania?
Oricum nu sunt argumente cu adevărat întemeiate să credem că simpla schimbare a formei de guvernământ a țării ar garanta pur și simplu o schimbare în bine.
Dacă nu se schimbă mentalitățile, nivelul de responsabilizare și de educație a populației, se poate schimba forma de guvernământ în orice fel și poate veni la conducere orice monarh / rege / împărat... tot cam degeaba.