avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Prim-ministrul poate fi dat in judecata pentru ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Prim-ministrul poate fi dat in judecata pentru afirmatii mincinoase facute la tv?

Stiu ca pare ciudata intrebarea.
İdeea este ca prim-ministrul a declarat la tv ca toate pensiile se vor acorda mai devreme, fara sa specifice faptul ca aceia care isi ridica pensiile din banci, le vor primi la aceeasi data ca de obicei.
Dupa acel anunt, am observat pensionari agitati in fata bancilor, fiind siguri ca isi vor primi pensiile mai devreme decat de obicei, deoarece asa a declarat prim-ministrul la tv.
Nici ieri, pana la ora 15 acesti pensionari nu isi primisesera banii si erau foarte suparati.
İntrebarea pe care am pus-o aici, si-o puneau si ei.
Este posibil ca un prim-ministru sa fie actionat in judecata pentru declaratiile facute care nu concorda cu realitatea?
nasol, e penala treaba. intra la subminarea justitiei.
tarkan a scris:

Deci pana la urma, prim-ministrul poate face orice afirmatii la televiziuni, poate dezinforma populatia (cum a fost cazul cu \"Ne paste un razboi\", provocand panica), poate induce in eroare, si NU RASPUNDE in nici un fel.
Frumos, adorabil si manipulator.
Am obosit citind comentariile care au fost deviate de la subiect.

Normal că răspunde :)

Răspunde politic pentru declara?iile făcute, adică e la îndemâna alegătorilor care nu sunt de acord cu declara?iile respective să nu-i mai dea votul.

Asta e răspunderea politicienilor pentru declara?iile făcute. Răspunderea politică.

Nicăieri în lume, într-o ?ară normală un politician nu poate fi dat în judecată pentru declara?iile cu caracter politic, pentru că pentru această categorie de persoane există răspunderea politică, având imunitate cu privire la celelalte modalită?i de răspundere, cu privire la declara?iile pe care le dau.

De ce crede?i că-?i permit să spună orice prostie fără să le pese?
Din două motive: odată pentru că nu au nici cea mai mică urmă de bun sim?, iar în al doilea rând pentru că răspund politic.
Iar pentru faptul că alegătorul nu în?elege ce e aia răspundere politică, nu le pasă.

[Mesaj editat - Vă rog să nu mai faceti aprecieri cu privire la capacitatea de întelegere a participantilor la discutie.]
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Patrick_ a scris:

Sunt foarte curios de ce considerați că ar trebui să votăm. :)
Eu nu am votat de mai bine de 15 ani și pot să spun că nu-mi pare deloc rău. Nici nu am de gând să votez nici în viitor.

De ce ar trebui sa votam ? Pentru ca asa functioneaza democratia.
Daca nu ati votat de 15 ani si nici nu vreti sa votati in viitor, nu inteleg de ce atata zbatere pe dvs. Ce actiuni concrete propuneti pentru a ne fi mai bine ?
Domnule Patrik, faptul ca s-a deviat de la tema intrebarii spune foarte multe. Problema este ca atunci cand cineva isi pune o intrebare legitima, se deviaza special de la acel subiect, in functie de cum bate vantul.
Aceasta este problema cu care romanii se confrunta. Ne jignim reciproc pe unde apucam.
Sa uitam acest aspect.
Da, s-a deviat de la subiect, de s-a ajuns la monarhie si alte idei si rapuns nu prea se gaseste.
Ce treaba au declaratiile facute de prim-ministru privind pensiile si alte declaratii care nu sunt reale, cu altele scrise pe aici?
Pana la urma, poate fi tras la raspundere sau nu? Chiar poate aparea la tv sa spuna orice? Poate sa declare de exemplu ca rusii au intrat cu tancurile peste noi, mai stii ce poate zice la cate debiteaza? Omul care nu are acces decat la putinele surse, poate crede. Aici nu toti au acces la internet sau nu au timp sa stea toata ziua la pc. İau de bune ce zice acela care este la conducere, nu? Taranul care sta toata ziua pe camp nu are timp sa navigheze pe net.
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
tarkan, utilizator
Orice persoană cu funţie politică răspunde doar politic pentru afirmaţiile pe care le face şi prin care îşi exprimă opinia sa politică.
Acesta este răspunsul la întrebarea D-voastră, şi asta e regula în orice ţară care are un regim democratic, deoarece se presupune că cei care aleg au destulă educaţie pentru a alege pe cineva normal care să-i reprezinte.

Despre asta era vorba în "devierile" de la subiect despre care spuneţi.

Problema despre care s-a discutat oarecum "deviat" este că la noi cei care aleg nu au capacitatea de a discerne atunci când fac alegerea, iar apoi se plâng de cei pe care i-au ales.
Opinia mea este că răspunderea, pentru cum se poartă şi ce spun la televizor aleşii, o poartă, în primul rând cei care aleg.
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2014
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Și, ați votat astãzi? de ce? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Bună ziua! Ați votat astăzi? Dacă da, de ce da? Dacă nu, de ce nu? Eu nu am votat. Ultima oară când am votat îmi amintesc, alături de alte ... (vezi toată discuția)
O radiografie a clasei politice romanesti. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Circula pe internet. Manifestul Romanului Disperat ! Protestez ! NU este necesar ca toti sa fie de acord cu cele de mai jos. Nu înţeleg de ce ţipă ... (vezi toată discuția)
Plângere penalã pe numele presedintelui suspendat pentru trãdare si nu numai Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Avocata M. A. şi profesorul american de origine română I. R., semnatar al Cartei 77, analist politic timp de 30 de ani în New York şi membru al United ... (vezi toată discuția)