lee_vue a scris:
alegatorii (majoritatea) nu au posibilitatea (nu au cunostintele necesare) sa aprecieze deciziile in sine (unele de natura tehnica).
au, insa, posibilitatea sa aprecieze rezultatul deciziilor , si sa vada conformarea (rezultatului deciziilor) cu art.47 din constitutie.
nu poate fi nimeni DE ACORD cu rezultatul (deciziilor). si-i trage la raspundere!
tragerea la raspundere (sanctiunea) care e la indemana cetatenilor am spus-o mai sus.
Nu e vina nimănui (decât a lor) pentru faptul că sunt needucați și nu pot aprecia sau evalua anumite decizii,
mai ales având în vedere faptul că au văzut rezultatele alegerilor lor de mulți ani și votează tot la fel. :)
Cineva care nu înțelege și nu poate previziona la un nivel cel puțin mediu rezultatul unei decizii a celui pe care l-a ales, nu are ce căuta la vot.
În fond, democrația reală din statele cu tradiție, a apărut natural, după ce s-au parcus etapele istorice anterioare, ceea ce nu s-a întâmplat la noi în anii 90.
Ceea ce s-a întâmplat la noi a fost o mare greșeală, în sensul că li s-a dat oamenilor decizia (prin votul lor), fără ca aceștia să fie conștienți de ceea ce fac. Normal și natural ar fi fost ca anterior introducerii dreptului la vot, după 50 de ani de totalitarism, să fie educați în sensul de a înțelege ce înseamnă alegerea lor.
Singura sancțiune care se poate aplica celor aleși într-o democrație este sancțiunea politică, adică neacordarea încrederii la noilor alegeri. Cu toate acestea,
cei aleși sunt din ce în ce mai prăpăstioși... iar alegătorii din ce în ce mai nemulțumiți, cu toate ei fac alegerea.
Nu se poate compara situația alegerilor din 90 (și de după 90) cu cele de dinainte de 89.
În 90, marea majoritate au ales conștient și mai ales convinși fiind că soluția pe care o vor este a continuatorilor dictaturii, chiar dacă abia scăpaseră de perioada respectivă.
Deosebirea esențială este că înainte de 90 „alegătorii” de atunci nu au avut posibilitatea celor din 90.
Opoziția (care a rămas stupefiată) a fost înfrântă categoric atât la vot cât și de către mineri prin forță.
De atunci, chiar dacă au trecut mai mult de 20 de ani, alegătorii se comportă la fel. Aleg emoțional, după ce spune unul sau altul și cum spune unul sau altul, fiind foarte ușor de emanipulat. Succesul manipulării este în primul rând cauzat de lipsa de educație.
Vedeți și aici pe forum: discuțiile se limitează doar la anumite persoane, a căror nume se tot vehiculează. Acum 20 de ani erau la fel discuții doar cu privire la niște persoane. Chiar dacă acum sunt alte nume, discuția a rămas la același nivel. Simpatii sau antipatii, față de unii, sloganurile unora sau altora, aprecieri la un nivel submediocru de cum arată sau cum se imbracă unul și cum arată altul, etc.,
fără să se poată ajunge la o dezbatere de idei, de soluții politice și de previzibilitate a unor rezultate a unora dintre decizii sau a altora.
Acesta e nivelul aelgătorului.
Se merge în continuare în stabilirea valorilor politice pe baza unor criterii de la nivelul unor analfabeți. Și
bineînțeles că cei care candidează speculează din plin asta.
Sunt convins, după cum spuneam, că dacă s-a pune în discuție forma de guvernământ, majoritatea dintre cei care ar vota nu ar ști prea bine despre ce e vorba, dar ar fi convinsă că-și exprimă votul corect, după ceea ce aude la tv.
Îmi pare rău, dar pentru rezultatele deciziilor aleșilor, sunt direct responsabili alegătorii. Dacă ar vota altfel și rezultatele ar fi altfel.