lee_vue a scris:
haideti sa nu fim naivi.
filtrarea (intermedierea) votului populatiei la americani prin "electori" are o explicatie foarte simpla.
ca sa iasa in permanenta cine trebuie:))
Bineînțeles că sistemul acela e în așa fel conceput încât să „iasă cine trebuie”. Și așa e și normal.
Aș prefera să iasă și la noi cine trebuie, conform deciziei unor oameni cunoscători și pregătiți pentru a conduce, în loc sa iasă cei aleși de populația neștiutoare.
De fapt e simplu de apreciat după rezultatele care se obțin în democrația în care „iese cine trebuie” și cele obținute în democrația în care iese cine e ales de mulțimea „atotștiutoare” ;)
Bineînțeles că pe cei slabi i-au condus întotdeauna cei mai puternici, deci e ceva normal din punct de vedere istoric ca cei puternici să-și impună influența asupra celor slabi.
Asta așa a fost și așa va fi.
Doar nu sunteți naiv să credeți că vreodată cineva slab s-a condus singur. ;)
Din acest punct de vedere nici alegătorii și nici cei aleși nu au nici o răspundere deoarece nu prea depinde de ei.
Problema e că de cele mai multe ori responsabilitatea pentru faptul că e slab, revine tot poporului respectiv. Putem avea exemple de popoare puternice care au condus și conduc și de popoare slabe care sunt și vor fi conduse.
În acest context trebuie spus că demiterea unui conducător sau împușcarea lui nu este un semn că poporul respectiv este puternic. Dimpotrivă. Nici un popor puternic nu-și demite conducătorii aleși și nici nu-i împușcă. Acestea sunt tot manifestări ale lipsei de educație și al nivelului submediocru de cultură politică.
lee_vue a scris:
chiar daca, la un moment dat, cetateanul, din varii motive, apuca pe mana unui (alege un) profesionist prost, asta nu il scuteste pe profesionist de raspundere.
Ce înseamnă „varii motive”? Mai concret.
În afară de motivul de a „nu deschide bine ochii” atunci când alegi ceva... nu prea văd altul.
Până una alta, dacă profesionstul respectă strict legea, răspunde doar clientul pentru alegerea proastă.
Politicienii sunt atenți și mai rar încalcă legea care i-ar face să răspundă altfel decât politic... deci până la urmă tot alegătorii plătesc de fapt pentru deciziile celor aleși. Asta e evident în ultimii 20 de ani.
Iar despre venirea regelului, atâta vreme cât rămâneți doar la nivelul unui slogan, acesta nu e cu nimic la bun decât cel al partidelor aflate în campanie electorală.
E greu să găsiți argumente și ar fi și mai greu să convingeți „gloata” indoctrinată și manipulată de faptul că ar fi mai bine. ;)
Procentul celor care ar vota pentru rege scade pe măsură ce trece vremea.
„Pericolul venirii regelui” (pentru cei proaspăt aleși) a fost imediat după 90, motiv pentru care acestuia i-a și fost interzis accesul în țară.
Din momentul în care „conducătorii aleși” i-au permis accesul în țară prin 95 a devenit evident că aceștia s-au asigurat că nu mai există nici un „pericol” pentru ei.
Din punctul meu de vedere aceasta e o bătălie pierdută.