avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere pe motiv "necorespunzator profesional"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere pe motiv "necorespunzator profesional"

buna ziua,

sunt angajata a unei reprezentante auto pe postul de consultant vanzari de 2 ani si 4 luni...deoarece criza a afectat domenul acesta destul de rau si vanzarile au scazut drastic am fost anuntata ca voi fi data afara pe motiv ca nu corespund profesional....ajutati-me cu un sfat va rog..ce sa fac astfel incat sa ies cat de cat bine din situatie?

multumesc anticipat
Ce ai primit azi, cat black, este un referat prin care se pripune sanctionarea disciplinara.

El sta la baza declansarii procedurii de convocare la o cercetare (va trebui sa mai primesti o hartie care sa iti spuna cand si pentru ce estei chemata la comisia de cerecetare disciplinara), in urma careia se va lua o decizie (de sanctionare sau poate nu, daca veti convinge ca nu sunteti vinovata)

Acea decizie de sanctionare vei avea dreptul sa o contesti in instanta.
imi pare rau ca va stresez insa situatia este asa cum v-am expus-o mai sus...azi cand am ajuns la servici am primit aceasta hartie prin care sunt anuntata ca mi se ia 10% din salariul pe mai (am scris mai sus tot ce continea hartia)....directorul de vanzari mi-a lasat o copie semnata de el....si pe alta am scris " am primit", data de azi si semnatura mea.....nu s-a pomenit de nici o comisie....de aceea intreb daca pot sa o contest pentru ca din punctul lor de vedere s-a dat si urmatorul pas va fi sa-mi opreasca banii fara sa cheme nici o comisie
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2009
Cat Black, utilizator
Nu e vorba ca ne stresati, ca doar nu suntem obligati sa va raspundem, nu? :D

Dar ar fi util sa cititi si dvs un pic si sa va informati si singura in urma informatiilor pe care le primiti aici.
Pentru ca aici primiti opinii si sfaturi, dar daca vreti sa rezolvati o situatie personala trebuie sa va implicati si singura, cel putin asta e parerea mea momentan. (ieri poate nu v-as fi spus asta, dar azi am de exemplu si eu o zi mai proasta )

Nu vreau sa va mai supar si eu ce cele ce va zic, si chiar sper sa va ajut ce ce va zic mai departe:

Deci:
1. ce ati primit este un referat pe care ati semnat de primire.
2. daca angajatorul aplica sanctiune fara sa mai faca niciun alt demers, va proceda ilegal si veti putea contesta retinerea din salariu fara baza legala.
3. nu va opreste nimeni (daca va e teama ca nu va proceda legal, respectiv sa va convoace in scris pentru cercetari), deci, nu va opreste nimeni sa faceti o scrisoare catre angajator in care sa va expuneti punctul de vedere fata de primirea acelui referat.
In care sa scrieti ca ati luat la cun. referatul, ca nu sunetti de acord cu sanctionare si ca asteptati sa vi se comunice conform legii data stabilita pentru cercetare, pentru a va expune punctul de vedere.
4. sanctiunile disciplinare sunt tratate in art. 263-268 codul muncii.

Va redau articolele care se refera la cercetarea disciplinara si decia de sanctionare:

Art. 266. - Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
Art. 267. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.


Sper sincer sa va fie de folos :)
va multumesc mult pentru ajutor:)
Si eu va doresc succes si nu ezitati sa mai intebati despre ce va intereseaza pentru ca de regula cei care dau raspunsuri aici pe forum chiar raspund, singurul motiv care ne tine legati de forum este ca speram sa ajutam oamenii sa fie informati. Una din micile satisfactii este sa vedem ca cineva care are o problema a reusit sa gaseasca drumul spre o rezolvare corecta, dar rezultatul nu depinde de noi in cele din urma.
este clar ca nu veti putea obtine de aici solutii exacte, pentru ca multe probleme necesita discutia oficiala cu un specialist care sa vada concret toate amanuntele care exista intr-o situatie.
Se intampla sa simtim si noi cate o frustrare atunci cand sesizam ca un utilizator interesat sa afle rapunsuri la problema expusa nu este atent si nu citeste cu atentie tot ce i se spune, pentru ca si noi investim un timp personal pentru a formula raspunsuri cat mai exacte, timp pe care binenteles il investim gratuit, de bunavoie si nesiliti de nimeni.

Dar veti gasi cred mereu aici informatii utile care sa va sprijine in a intelege ce aveti de facut.

imi cer scuze de la admini daca ce am scris acum este considerat :offtopic:.
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Desfacerea contractului de munca razvanick razvanick buna ziua, as vrea sas tiu cum e posbil sa fii dat afara, fara a ti se da in prealabil cele 3 avertismente(va rog sa ma corectati dc informatia e ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca disciplinar dragomir_andreea20 dragomir_andreea20 Buna ziua Sunt angajata la o societate acum cateva zile eu impreuna cu o colega am primit o convocare sa ne prezentam la ora de in ziua respectiva in biroul ... (vezi toată discuția)
Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)