avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Consiliere parinti la DGASPC
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Consiliere parinti la DGASPC

Buna ziua,

Care sunt atributiile legale si procedurile acestei institutii referitoare la implicarea in consilierea fostilor soti, spre beneficiul copiilor? Ce consecinte are?
Am fost invitata de ei, la solicitarea fostului sot, la consiliere de acest gen. Copiii sunt incredintati spre crestere mie, iar cusotdia este comuna. Suportul tatalui este minim, insa am avut multe plangeri de la el si mama sa, referitoare la impiedicare relationarii cu copiii. Plangerile au fosr nefondate, am fost cu copiii spre evaluare la DGASPC, copiii au spus punctul lor de vedere fara echivoc (sunt destul de mari, 14 ani si respectiv,10 ani).
As fi sperat sa aiba intentii bune, dar am avut recent probe ca nu doreste sa se implice real, cand i-am solicitat in scris sprijinul si am primit un raspuns belicos si acuzator.
As dori sa ma dumiresc cat de utila este aceasta asa-zisa consiliere.

Multumesc!
Mie chestia asta cu PAS mi se pare o prostie. De ce sa-mi mint copilul? Tatal tau nu te vrea, nu iti plateste pensie alimentara, nu ma intreaba nimic despre tine. Punct. Asta este adevarul. De ce sa imbatam copilul cu apa rece si cand se face mare sa ne reproseze ca l-am minti si sa-si piarda increderea in noi pentru un "domn" pe care il vede din cand in cand? Sa fim sinceri, un copil nu se creste nici cu 250 de lei, nici cu 6 ore de jucat impreuna, nici cu executori sau Protectia Copilului.

Este valabil si in sensul celalalt. De ce sa nu lasi tatal sa se ocupe de copil daca intentiile sunt sincere? Si asta se vede si se simte imediat. Daca ii aduce haine si jucarii, rechizite si cele necesare, daca se ofera sa-l duca la cursuri, in vacante frumoase de ce sa nu poata?

Din pacate, in tara noastra legea asta in loc sa transeze aceste doua aspecte si sa fereasca pe toti copii de abuzuri atat din partea tatilor cat si din partea mamelor, mai rau lasa loc la razbunari perfect legale.
Doamna Ony eu sunt mai prozaica. Diferim ca firi si asta e si placut si normal. Doamna draga eu cred ca este cel putin excesiv sa ne transformam exclusiv in critici ai prestatiei parintelui rezident. Si asta nu pentru ca acela ar fi lipsit de greseala! ci pentru ca si munca lui, ca a oricaruia dintre noi, are nevoie de apreciere, de un minim respect si consideratie.
Din ce reiese doamna ca doar parintele rezident mai are INCA ceva de facut? Nu face destul? Mai trebuie si sa informeze, chiar daca nu-l intreaba nimeni? chiar daca cand a informat a fost degeaba, celalat parinte fie ignorand informatia, fie nevenind unde fusese chemat, fie refuzand sa contribuie financiar?.
Dar daca e interesat de copil, nu de plangeri, de ce nu vine la program, de ce nu intreaba copilul niciodata de ce ar avea nevoie. Daca tu, celalat parinte, sustii ca eu nu te informez de ce nu incerci sa te informezi de la copil? Sigur ca nu e acelasi lucru, ca de unde sa stie copilul cand si unde are programare la dentist, dar stie de exemplu cand si unde merge la karate, sau ca are nevoie de o pereche de adidasi noi, sau ca face meditatii acasa la engleza, sau il doare in gat. Daca esti atat de doritor de informatii cum de nu le ceri nici macar pe astea, care nu depind de "rautatea" mea?
Dar celalat ce are de facut in afara de plangeri? Revin la afirmatia mea: eu am un copil, nu doi! Eu raspund de faptele si comportamentul copilului meu, nu si de cel al fostului sot. Fostul meu sot trebuie sa isi asume pozitia pe care o adopta si sa se simta la fel de responsabil in raport de deciziile pe care le ia si gata sa isi asume si consecintele.
Eu nu ma razbun, nu incerc sa-l educ, nu-i spun copilului absolut, dar absolut, niciun cuvant rau despre tatal sau, la mailurile civilizate raspund, au fost dati in care l-am chemat sa vorbeasca in mod direct cu un profesor, nu a venit! Nimeni si nimic doamna draga nu ma poate convinge sa accept un limbaj abject si sa raspund unor astfel de "solicitari" si sa reintru, in mocirla din care doar ce am scapat, cu mare eforturi.
Nu puteti sa-mi sustineti ca legea ma poate obliga sa comunic indiferent de limbajul interlocutorului, nici nu ma puteti convinge ca doar eu am obligatia de a informa in vreme ce celalat parinte nici sa intrebe nu se osteneste, iar dvs imi vorbiti despre cum bietul de el nu stie, pai ce sa fac? sa fac postere, spoturi publicitare?
Imi pare rau, dar convingerea mea este in sensul ca rolurile celor doi parinti nu pot fi unul activ al rezidentului unul pasiv al nerezidentului. Astept sa mai dea cate un semn si celalat parinte (a nu se confunda cu o plangere), sa vina cu o propunere, sa ofere, sa intrebe etc
Cat timp cautati vina doar in ograda rezidentului s-ar putea ca in multe cazuri sa gresiti (fireste nu in toate). Poate ar fi cazul ca cel care doar stie sa ceara sa mai si faca! Adica vreti sa-mi spuneti ca nu poate nimeri usa scolii decat la serbare? Dar sa o nimereasca spre a gasi lista de rechizite sau de manuale alternative, sau sa duca un buchet de flori doamnei, sau sa mearga cu un tort pentru colegi de ziua copilului, pentra asta are nevoie sa-l informez eu? Ce sa-l informez? ca a venit luna martie si ca se ofera martisoare invatatoarei? Ca e ziua copilului si se duc bomboane la scoala? Dar ce doamna, e de pe alta planeta?
''...rolurile celor doi parinti nu pot fi unul activ al rezidentului, unul pasiv al nerezidentului. Astept sa mai dea cate un semn si celalat parinte (a nu se confunda cu o plangere), sa vina cu o propunere, sa ofere, sa intrebe etc.
Cat timp cautati vina doar in ograda rezidentului, s-ar putea ca in multe cazuri sa gresiti (fireste nu in toate). Poate ar fi cazul ca cel care doar stie sa ceara sa mai si faca! Adica vreti sa-mi spuneti ca nu poate nimeri usa scolii decat la serbare? Dar sa o nimereasca spre a gasi lista de rechizite sau de manuale alternative, sau sa duca un buchet de flori doamnei, sau sa mearga cu un tort pentru colegi de ziua copilului, pentra asta are nevoie sa-l informez eu? Ce sa-l informez? ca a venit luna martie si ca se ofera martisoare invatatoarei? Ca e ziua copilului si se duc bomboane la scoala? Dar ce doamna, e de pe alta planeta?˝

=D>

Mi-a mers la suflet, fiindca toate aceste ˝detalii˝ nici macar nu se vad cand te gandesti care este contributia financiara la crestere si educare...fiindca nu se dau chitante si bonuri, insa totalul sumei necesare creste si e acoperita, de regula de parintele rezident.
In cazul meu, s-a intamplat sa contribuie de cateva ori, la solicitarea copiilor, fiindca pensia lor chiar este de mizerie fata de posibilitatile lui, ca mai apoi, sa intrebe la dgaspc care ar fi obligatiile lui, fiindca e suprasolicitat. Si mai are o expresie favorita: restul sunt ˝privilegii˝, nu drepturi ale copiilor. :O
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2015
irinavasiliu, utilizator
Dacă vorbim de informare-copilul nostru a fost alăptat mult timp, astfel medicul de familie al copilului a întrebat la ce pediatru tratăm copilul :) , dar copilul nu a avut nevoie de medic!
Ei, EL şi-a adus aminte că are drepturi şi a solicitat telefonic medicului de familie fişa medicală a copilului, nu ştiu, dar presupun cu a decurs convorbirea, fiindcă doctoriţa m-a sunat de-a dreptul oripilată să-mi spună ce a păţit, că în cariera ei(şi are o carieră!!!) nu a păţit aşa ceva! A doua oară, a intrat peste ea în cabinet, în faţa sălii de aşteptare pline, dar, de data asta, doctoriţa l-a poftit afară, să stea la rând dacă vrea ceva, oamenii bolnavi îi aşteptau ajutorul!
La fel "s-a informat" la cursul de engleză, cu scandal, noroc că a fost prezent patronul care l-a liniştit; a urmat "vizita" la grădiniţă, unde s-a năpustit în sala de clasă, peste educatoare şi copii, la un moment dat a îmbrâncit o educatoare, aşa a aflat toată grădiniţa statutul copilului nostru şi grădiniţa a trebuit să ia măsuri de siguranţă suplimentare. Dar nu s-a terminat aici cu "informaţiile", şi-a făcut un obicei să sune la grădiniţă, să scoată copilul din activitate să vorbească cu el la telefon, cu aceeaşi explicaţie că mama îi îngrădeşte dreptul de a relaţiona cu copilul, chiar dacă vorbise cu el cu două zile înainte. Dacă se nimerea la telefon cineva care cunoştea problema, îl ignora, dar mai nimerea şi personal care nu era în temă şi scotea din clasă, din bunăvoinţă, copilul.
Mai mult, chiar el scrie într-o reclamaţie depusă la dosarul din instanţă că "a cerut aprobarea DGASPC să viziteze copilul la toate activităţile extracuriculare" ;DGASPC nu are asemenea atribuţii, dar mă îngrozeşte însăşi perpectiva ca al meu copil să fie marginalizat în toate mediile frecventate de el, şi nu din cauza lui, ci din cauza neplăcerilor produse de tatăl său la "vizitele" pe care intenţionează să le facă!
Doamna Proastasatului, omul nu este de pe alta planeta dar sunt lucruri pe care nu stie ca nu le stie.
Acum ca ati scris dumneavoastra mi-am dat seama ca asa este, nici sotul meu si nici eu nu ne-am gandit ca ar fi ok si frumos sa dea un martisor celei care-i educa copilul respectiv invatatoarei. Habar nu aveam de manuale alternative sau de multe lucruri mentionate de dumneavoastra. Si nu pentru ca am fi rau intentionati ci pentru ca fiul nostru in cresterea caruia suntem implicati amandoi e doar la gradinita unde nu se duce tort ca au si alergici pe acolo la diferite produse,nu exista manuale alternative. Da,diferenta este ca el tine legatura cu invatatoarea la cateva saptamani dar chiar si asa aceasta nu i-a mentionat de manuale alternative.
Care credeti ca sunt intentiile fostului sot?
Ce va reproseaza atat de des de a ajuns si pe la Protectia Copilului si cu nenumarate plangeri la tribunal?

Nu doar dumneavoastra aveti dreptul de a informa si celalalt parinte, teoretic, pe hartie si el are foarte multe obligatii pe care nu le indeplineste. Nu incerc sa va conving de nimic ci doar sa va spun ca daca el incalca legea nu ar trebui sa o faceti si dumneavoastra pe acest motiv.
Cat de des isi suna tatal copilul?

@irinavasiliu, din pacate eu cunosc astfel de cazuri. Motivul? Tatal nu mai vrea sa se impace cu fosta sotie. A ajuns insa bietul om sa se gandeasca la asta doar pentru a putea sta cu copilul lui. Motivul divortului? tatal vroia ca sotia sa plece din casa parintilor unde nu aveau pic de intimitate si sa se mute in apartamentul net superior ca spatiu,dotari si finisari oferit de parintii lui. In plus domnul fuma, nu tinea posturile iar doamna este o habotnica, a zis ca nu ar creste copila crestineste. Ba mai mult, fetita i-a spus de cateva ori ca nu merge cu el ca stie de la mami ca nu-l iubeste pe Dumnezeu.

Alte discuții în legătură

''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Drept de vizita geanyyy geanyyy Buna ziua Sunt divortata si am 2 copii in custodie comuna cu fostul sot. A fost stabilit prin sentinta ca dreptul lui de vizita este in primul si al treilea ... (vezi toată discuția)