avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Inregistrare convorbire telefonica privata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Inregistrare convorbire telefonica privata

Buna seara si Hristos a Inviat!

Se poate inregistra o convorbire telefonica privata, in care eu sunt unul dintre interlocutori? Cu anuntarea prealabila a celuilalt interlocutor, evident.
Este legal?
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2016
MashaD, utilizator
MashaD a scris:

Ce trebuia sa fac? sa dau in judecata si gradinita?


Da, trebuie să dați în judecată grădinița/școala pentru ca refuzul să fie cenzurat de către instanța de judecată.

Model standard de ARGUMENTAȚIE JURIDICĂ ADRESATĂ ȘCOLII/GRĂDINIȚEI prin care îi puneți în vedere înainte a o da în judecată:

Prevederile ART. 503 din Noul Cod Civil, ALIN. (1): "Părinții exercită împreună și în mod egal autoritatea părintească"(custodia comună), și ART. 483 NCC, ALIN (3): "Ambii părinți răspund pentru creșterea copiilor lor minori", coroborate cu ART. 36 din LEGEA nr. 272/2004 republicată în martie/2014, ALIN. (5): "Ambii părinți, indiferent dacă exercită sau nu autoritatea părintească, au dreptul de a solicita și de a primi informații despre copil din partea unităților școlare, unităților sanitare sau a oricăror altor instituții ce intră în contact cu copilul", și ALIN. (1): "Ambii părinți sunt responsabili pentru creșterea copiilor lor".

În privinţa posibilităţii părintelui nerezident de a-şi vizita copilul la școală, și de a se interesa de situația acestuia, vă pun în vedere că, în baza ART. 19 din LEGEA nr. 272/2004 republicată în martie/2014, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, că limitarea sau restrângerea dreptului părintelui ori a copilului de a avea legături personale se poate face numai din dispoziţia instanţei de judecată şi numai dacă există motive temeinice de natură a pune în pericol dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului. Altfel spus, cât timp nu există o decizie a instanţei de judecată prin care să se îngrădească exercitarea dreptului părintelui separat de copil de a menţine legăturile personale cu acesta, nici celălalt părinte(nerezidentul) şi nici vreo altă persoană fizică sau juridică nu poate limita acest drept. Prin urmare, nu este necesară o hotărâre judecătorească care să prevadă dreptul părintelui nerezident de a-şi vizita copilul la școală sau de a se interesa de situaţia copilului, ci dimpotrivă, în condiţiile în care nu există o restricţie în acest sens impusă pe cale judecătorească, indiferent de poziţia părintelui(rezident) care are copilul în găzduire, nici o persoană fizică sau juridică nu poate limita aceste drepturi ale tatălui, sub rezerva normelor care reglementează accesul persoanelor în instituţia de învăţământ respectivă. Aşadar, indiferent de acordul sau dezacordul părintelui(rezident) care găzduiește copilul, CONDUCEREA școlii este obligată de ART. 36 ALIN. (5) din LEGEA nr. 272/2004 modificată prin LEGEA nr. 257/2013 și republicată în martie/2014, să permită părintelui nerezident să-și viziteze copilul şi să-i dea informaţiile necesare cu privire la situaţia minorului.
ART. 36, ALIN. (5) din LEGEA nr. 272/2004 republicată în martie/2014: "Ambii părinți, indiferent dacă exercită sau nu autoritatea părintească, au dreptul de a solicita și de a primi informații despre copil din partea unităților școlare, unităților sanitare sau a oricăror altor instituții ce intră în contact cu copilul".
`
JURISPRUDENȚĂ - Curtea de Apel Constanța:
"Cererea de vizitare a copiilor la şcoală nu se circumscrie conţinutului noţiunii de legături personale cu minorul, ci vizează dreptul şi obligaţia părinţilor de a se îngriji de învăţătura şi de pregătirea profesională a copilului. Părinţii copilului au dreptul să stabilească felul învăţăturii şi pregătirii profesionale a copilului. Părintele căruia nu i s-au încredinţat minorii este îndreptăţit să aibă acces în şcoală pentru a obţine informaţii de la conducerea şcolii cu privire la situaţia şcolară a copiilor săi, iar refuzul nejustificat al şcolii de a furniza relaţiile solicitate poate fi cenzurat". (C.A. Constanţa, s. civ., min. şi fam., confl. mun. şi asig. soc., dec. civ. nr. 6/FM/2009).
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2016
Dapix, utilizator
@Dapix - multumesc mult pt informatii.
Da, in temeiul acestor legi am cerut a doua oara informatiile la gradinita, cu anuntarea in prealabil ca, in cazul in care nu primesc info, voi apela la institutiile abilitate sa ma ajute.
In cele din urma am primit raspunsul.

Am reusit sa ma duc la gradinita sa imi vad copilul, dar asta dupa ce am asteptat pe la usi deoarece doamnele de la gradinita (anuntate probabil de fosta sotie ) trebuiau sa ia acordul mamei pt aceasta intrevedere.

@Martonze - nu se specifica in lege ce articole nu se iau in considerare si cand. Sau sunt dupa bunul plac al mamei si doar impuse tatalui?
Legat de poze, nu ma intereseaza, ce era important era programul de la gradinita si mai ales fisa medicala, deoarece tot timpul cand imi da copilul, fetita e bolnava.

In plus, dupa cum va spuneam, m-a dat in judecata pentru marirea pensiei alimentare (desi ii dau copilului 25% cat e legal si in plus peste alte cheltuieli) pe motiv ca au crescut pretentiile de la gradinita si am vrut sa vad si eu contractul si facturile emise de gradinita. Mi s-a refuzat aceste drept, pe langa alte informari de bun simt legate de gradinita (sunt informat doar cand e serbarea ca sa dau bani, in plus fata de pensie).

Da, repet, copilul il vad regulat acum pt ca a suntem in proces si avem monitorizarea de la DGASPC.
Pana la acest moment era "dupa cum are ea chef si cand are ea chef" asta dc comunicam cu ea (adica sa-i raspund in secunda doi la telefon cand suna si era copilul la mine).


MashaD a scris:

In plus, dupa cum va spuneam, m-a dat in judecata pentru marirea pensiei alimentare (desi ii dau copilului 25% cat e legal si in plus peste alte cheltuieli)



V-a dat in judecata pentru ca ati dat-o in judecata. Asa functioneaza toate razboaiele: tu ma ataci aici si eu contraatac acolo.
Ea stie foarte bine ca n-o sa obtina o marire a pensiei de intretinere, dar in timp ce dvs sunteti ocupat sa va aparati in acel capat de cerere va enervati si faceti greseli in capatul dvs de cerere.
Cam asta se obtine in instanta.
@mirebire - prin procesul pe care mi l-a intentat nu a facut decat sa piarda niste bani aiurea (pe taxa de timbru si avocat) cand putea sa-si achite intretinerea cu ei (ca e restanta) sau sa ii ia ceva copilului.

Avocatul nostru nu a avut ce mare aparare sa faca deoarece i le-a desfiintat ca si nefondate. In afara de pensie, ea mai cerea si scurtarea programului de relatii cu copilul, in sensul ca nu mai avem 48h ci aproape 24h si mi-a scos toate vacantele. Unde e interesul copilului ca va sta mai putin cu tatal lui?

Mai mult, dosarul ei a fost conexat la al meu si se vor judeca impreuna.
Ah, la majorarea pensiei ea a precizat ca din datele pe care le detine, mi s-a marit salariul (ceea ce nu e adevarat) dar nu a precizat care date. Apoi am observat ca s-a angajat fix in aceeasi firma cu mine actualul ei iubit (pardon, si el e tot logodnic) - ce coincidenta!


MashaD, aveti avocat?
Cred ca ar fi mai indicat sa cereti plata pensiei in natura. Sa dati bani mamei ca sa acopere cheltuielile la intretinere ale fetei si atat. Pentru ca in rest va fi oarecum obligata sa va ceara de exemplu sa platiti jumatate din taxa la engleza.
Daca a cerut majorarea pensiei si nu era cazul, paguba ei, acum insa trebuie sa va concentrati pe copil.
Va inteleg perfect si imi imaginez cat de deranjante sunt aceste sicane ale fostei dar acestea se intampla tocmai pentru ca va afecteaza. In conditiile in care aceste mizerii nu or sa mai conteze pentru dumneavoastra si ea le va opri.
Da, in lege sunt mentionate multe si desi e si uman ca doamna sa faca anumite lucruri iata ca nu le face. Sunt atatia parinti, mame, tati, sicanati, amenintati chiar de fiecare data de catre fostul partener si legea nu ii apara. Dumneavoastra sunteti satul de sicanele fostei sotii, dar sunt alte mamei care isi iau cate o palma de la fostul cu ocazia fiecarei vizite si nu, nu au obtinut ordin de protectie, politia nu le-a ajutat.
Cel mai indicat este in opinia mea sa stati mai mult cu copila in perioada in care e la dumneavoastra. Chiar daca e montata impotriva logodnicei, cand o sa vada ca are toata atentia si dragostea dumneavoastra pornirea ei de a va uri partenera se va diminua.
Gradinita, scoala, medicul de famile, sunt obligati sa va comunice date despre copil. Trimiteti instiintari oficiale. Asa o sa aflati despre serbari, cursuri optionale si toate detaliile din viata copilei. Mergeti lunar la gradinita, intrebati cu ce puteti ajuta, ce puteti aduce, cum va puteti implica mai mult. Scoateti din ecuatie fosta sotie. Ea trebuie sa se ingrijeasca cat mai bine de fata cat este la ea, nu sa va dea socoteala dumneavoastra.
Cat e fata la dumneavoastra comunicati fostei o ora la care va poate contacta si poate vorbi cu minora. Ca suna si in rest sau ca va da mesaje, nu trebuie sa-i raspundeti. Iar cand predate copila, daca o faceti la sediul DGASPC nu cred ca va iesi mare scandal.
Lucrurile au importanta pe care noi le-o acordam. ia incercati ca urmatoarele dati cand doamna tipa la dumneavoastra doar sa-i zambiti si sa-i intoarceti spatele. Ia nu mai povestiti la prieteni cum va suna isterica. Nu-I mai acordati spatiu in viata dumneavoastra. Nu mai risipiti o secunda mai mult decat trebuie cu ea. Fiti corect, civilizat, si mergeti mai departe. O sa va mirati mai incolo de cata energie v-ati consumat aiurea, cu asa o persoana.
Aici nu o sa gasiti intelegere de la toata lumea, fiecare judeca prin prisma experientelor personale care nu intotdeauna au fost placute sau civilizate cu fostii. Insa cred ca e folositor pentru ca va ofera alta perspectiva.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2016
When, utilizator

Alte discuții în legătură

Refuzul copilului de a petrece timp cu tatal - ce e de facut? CostinIancu CostinIancu Buna ziua, Dupa cum mentionam si in alte topicuri de pe acest forum, sunt in proces cu fosta sotie pentru modificarea programului meu de vizita a fetitei ... (vezi toată discuția)
Copil minor alienat parental sever de mama, impotriva tatalui valino valino Buna ziua! Sunt tatal unei fetite minore si urmaresc cu mare atentie aceasta comunitate, in special cea din domeniul Dreptul familiei sau probleme juridice de ... (vezi toată discuția)
Alienare parentala! AlexEnder AlexEnder As dorii sa stiu cum pot combate alienarea parentala, tinanad cont ca am respectat toate obligatiile deciziei judecatoresti, fosta sotie respectand doar in ... (vezi toată discuția)