MashaD a scris:
Ce trebuia sa fac? sa dau in judecata si gradinita?
Da, trebuie să dați în judecată grădinița/școala pentru ca refuzul să fie cenzurat de către instanța de judecată.
Model standard de ARGUMENTAȚIE JURIDICĂ ADRESATĂ ȘCOLII/GRĂDINIȚEI prin care îi puneți în vedere înainte a o da în judecată:
Prevederile ART. 503 din Noul Cod Civil, ALIN. (1): "Părinții exercită împreună și în mod egal autoritatea părintească"(custodia comună), și ART. 483 NCC, ALIN (3): "Ambii părinți răspund pentru creșterea copiilor lor minori", coroborate cu ART. 36 din LEGEA nr. 272/2004 republicată în martie/2014, ALIN. (5): "Ambii părinți, indiferent dacă exercită sau nu autoritatea părintească, au dreptul de a solicita și de a primi informații despre copil din partea unităților școlare, unităților sanitare sau a oricăror altor instituții ce intră în contact cu copilul", și ALIN. (1): "Ambii părinți sunt responsabili pentru creșterea copiilor lor".
În privinţa posibilităţii părintelui nerezident de a-şi vizita copilul la școală, și de a se interesa de situația acestuia, vă pun în vedere că, în baza ART. 19 din LEGEA nr. 272/2004 republicată în martie/2014, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, că limitarea sau restrângerea dreptului părintelui ori a copilului de a avea legături personale se poate face numai din dispoziţia instanţei de judecată şi numai dacă există motive temeinice de natură a pune în pericol dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului. Altfel spus, cât timp nu există o decizie a instanţei de judecată prin care să se îngrădească exercitarea dreptului părintelui separat de copil de a menţine legăturile personale cu acesta, nici celălalt părinte(nerezidentul) şi nici vreo altă persoană fizică sau juridică nu poate limita acest drept. Prin urmare, nu este necesară o hotărâre judecătorească care să prevadă dreptul părintelui nerezident de a-şi vizita copilul la școală sau de a se interesa de situaţia copilului, ci dimpotrivă, în condiţiile în care nu există o restricţie în acest sens impusă pe cale judecătorească, indiferent de poziţia părintelui(rezident) care are copilul în găzduire, nici o persoană fizică sau juridică nu poate limita aceste drepturi ale tatălui, sub rezerva normelor care reglementează accesul persoanelor în instituţia de învăţământ respectivă. Aşadar, indiferent de acordul sau dezacordul părintelui(rezident) care găzduiește copilul, CONDUCEREA școlii este obligată de ART. 36 ALIN. (5) din LEGEA nr. 272/2004 modificată prin LEGEA nr. 257/2013 și republicată în martie/2014, să permită părintelui nerezident să-și viziteze copilul şi să-i dea informaţiile necesare cu privire la situaţia minorului.
ART. 36, ALIN. (5) din LEGEA nr. 272/2004 republicată în martie/2014: "Ambii părinți, indiferent dacă exercită sau nu autoritatea părintească, au dreptul de a solicita și de a primi informații despre copil din partea unităților școlare, unităților sanitare sau a oricăror altor instituții ce intră în contact cu copilul".
`
JURISPRUDENȚĂ - Curtea de Apel Constanța:
"Cererea de vizitare a copiilor la şcoală nu se circumscrie conţinutului noţiunii de legături personale cu minorul, ci vizează dreptul şi obligaţia părinţilor de a se îngriji de învăţătura şi de pregătirea profesională a copilului. Părinţii copilului au dreptul să stabilească felul învăţăturii şi pregătirii profesionale a copilului. Părintele căruia nu i s-au încredinţat minorii este îndreptăţit să aibă acces în şcoală pentru a obţine informaţii de la conducerea şcolii cu privire la situaţia şcolară a copiilor săi, iar refuzul nejustificat al şcolii de a furniza relaţiile solicitate poate fi cenzurat". (C.A. Constanţa, s. civ., min. şi fam., confl. mun. şi asig. soc., dec. civ. nr. 6/FM/2009).