avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cum renuntam la fumat?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cum renuntam la fumat?

Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma uit la mine si vad ca nu ma pot lasa de fumat....ma apuca disperarea!
Voi cum ati facut?
Ce ati auzit de la altii?
.................
Sa nu-mi spuneti de vointa, ca ma aruncati si mai tare in depresie.....
Subscriu!
Te lasi de fumat doar daca vrei.
Daca vrei poti!
Restul depinde de taria de caracter...ambitie ... si in final de ce nu,de respectul de sine
Daca sunt credibil sau cel putin credeti ca am dreptate prin aceste constatari de autoanaliza, am sa revin cu cele doua metode prin care un fumator de 30-40 tigari/zi s-a lasat de fumat ,tot prin reducere programata, de la maxim la 0 din prima zi !

te rog,
eu fumez uneori mai mult de doua pachete...
Si eu fumam cam doua pachete pe zi...pana acum 9 ani :D! Atunci, exact in preziua Revelionului, am spus ca nu voi mai fuma. Mai incercasem asta si 3 ani inainte si am reusit sa..intrerup fumatul aprox. 1 an.=D> Apoi am reluat obiceiul.:(
De aceasta data, fara sa fac vreun pariu cu cineva (cum procedasem anterior cu sotia :))...pur si simplu mi-am spus mie, in gand si in suflet, ca promit asta Celui de Sus. Si daca nici de o promisiune fata de El nu ma tin inseamna ca nu valorez mare lucru...in fata Lui, care ma suporta zilnic, de mii de ori pe zi cu toate ale mele;).
Nu numai ca nu am mai aprins de atunci nici macar o tigara, dar dupa aproximativ doua saptamani nu le mai puteam suferi mirosul. Gandind retroactiv, nici de Revelion, acolo unde am fost, nu era un alt fumator! Avantaj eu!
Si am fost (si mai sunt) uneori foarte tentat sa-mi aplaud vointa:yeah:. Dar imi dau seama cade fapt, adevarul cel mare sta in afirmatia: "daca omul face un pas catre Dumnezeu, atunci El face o mie catre om."
Asta nu inseamna vointa ci credinta, oricat am incerca noi sa fim de ...egocentrici.
Va doresc tuturor ...sa nu mai fumati!:thumbup:
Revin cu promisiunea facutaB-)
Varianta I : Gica Contra
-Incepand de maine (momentul zero e bine sa fie dupa un somn bun) voi invinge vointa fumatorului din mine!
-Dimineata, la cafea: Acum NU voi fuma o tigara!;
-La pranz, dupa un dejun copios Acum NU voi fuma o tigara !
-La o agapa sau un chef: Prieteni, eu azi nu voi fuma nicio tigara !
Si tot asa, in diferite situatii, la primul imbold/reflex, Gica Contra din mine imi zice mie: Alta data obisnuiam sa....Acum NU voi aprinde o tigara !
Conditia este ca pachetul de tigari inceput, sa nu lipseasca, tocmai pentru a intari actiunea de ingenunchiere a vointei fumatorului, nu prin lipsa tigarii ci prin optiunea "rautacioasa" de a nu fuma in momentele in care in trecut, ai fi "savurat" fumul innecacios si rau mirositor si nociv.
Greu este in primele 7-8 zile, timp in care reflexul de a cauta/scoate o tigara este tinut sub observatie si eliminat, sau inlocuit cu altceva (de rontait, de mestecat)
Incearca sa inlocuiesti instinctul/gandul de a aprinde o tigara, cu permanenta autosatisfactie :Acum NU voi fuma o tigara!
La mine procedeul a functionat, reuseam sa ma las cateva luni (4-5) pe an.
Cum il reluam? Pur si simplu cu incapatinarea prosteasca de fost fumator:
-Intr-un anturaj mai vechi, avand deja satisfactia ca nu sunt sclavul tigarii, ca in "vremurile de altadata" ceream si aprindeam o tigara, care culmea, avea un gust oribil, innecacios, neprietenos.O sting.Dupa un timp o reaprind- la fel!!X-(
Inciudat la maxim, aprind si fumez fortat 3-4 tigari una dupa alta, metoda prin care inving ostilitatea toxicului obiect, care ca prin farmec devine iar "prietenos"
Ce reusita grozava:P
Metoda Gica Contra a functionat in burlacie, cand eram singurul fumator din locuinta si puteam sa institui reguli pe care le respectam.
Dupa casatorie, numarul fumatori s-a dublat si regula nu a mai functionat si la consoarta.Au urmat ani de motivatie parsiva: "Daca EA nu poate sa se lase, EU cum sa ma las cu fumu'n nas?" Trebuia studiata/descoperita o metoda noua......:oops:
Despre ce nu se vorbeste…

Am citit multe comentarii pe aceasta tema.
S-a tot vorbit despre gesturi reflexe, rontait, mestecat…
S-a vorbit despre oameni care la doua saptamani dupa ce s-au lasat, nu mai suportau mirosul de tigara…
S-a vorbit despre oameni care au vointa, sau care nu au bani…
S-a vorbit de angajamente, pariuri… s-au luat ca martori prieteni, sefi, sotii, chiar si Dumnezeu…

Dar niciunde nu s-a vorbit despre cum e sa…

… visezi noaptea ca fumezi; nu, nu duci tigara la gura intr-un gest reflex, nici n-o vezi; dar simti mirosul, gustul, senzatia de nicotina, ca si cum ai trage chiar atunci din tigara; si te trezesti speriat si intelegi ca te hranesti din propriile rezerve de nicotina din organism, pana se vor termina …

… visezi un chistoc de tigara in scrumiera si te sperii ca ai fumat iar… si nu intelegi cum ai uitat ca te lasasesi… si daca si in noaptea de dinainte ai visat la fel, in vis iti amintesti ca si ieri ai fumat… si-ti e necaz de tot acest timp in care te-ai chinuit sa te lasi…

… te gandesti ca daca ai stii ca vei muri maine, ai aprinde tigara dupa tigara chiar din acest moment… iar daca n-ai stii, ti-ar parea atat de rau ca ai murit fara sa mai fumezi vreodata…

… te gandesti ca te-ai lasat de fumat ca sa-ti fie mai bine, dar daca, iata, iti e atat de greu si te chinui atat, unde-i binele si ce rost mai are…

…socotesti ca in acest fel au trecut cativa ani de cand te-ai lasat – timp in care nu ai baut cafea, pentru ca nu puteai s-o bei fara tigara; nu ai baut o tuica fiarta iarna, de Craciun; nu ai baut o bere rece vara, pe arsita; nu ai baut o gura de coniac fin la nici o aniversare… pentru ca stiai ca pasul imediat urmator va fi aprinderea unei tigari si apoi a multor altora…

… treci prin toate astea si sa ajungi la concluzia ca nu se merita sa te lasi, ca nu exista nici un motiv care sa merite atata chin ... dar daca totusi ai rezistat un an, doi, trei – dupa ce fumasei treizeci – mai incerci sa mai rezisti putin…cat s-o putea, doar stii ca pachetul ramas la jumatate nefumat si pe care l-ai tinut sub perna cateva luni si-l scoteai noaptea sa-l mirosi, apoi in geanta un an, acum te asteapta intr-un sertar, depozitat ca un obiect de mare pret, pentru momentul in care nu vei mai putea…

Cam asta inseamna, cu alte cuvinte, ca e greu, dar nu imposibil.
Elga, mai vrei sa te lasi ?
Iata, se poate. Asa.

Alte discuții în legătură

Iminenta... lasatului de fumat ContSters251305 ContSters251305 fumez, fumez, fumez ... stie careva consecintele - exemplicativ si negative ale lasatului de fumat? (vezi toată discuția)
Pauza de tigara marin123 marin123 Buna ziua, Am citit un post de prin iunie 2009, \"Pauza de tigara reglementata legal?\", care mi-a raspuns la cateva intrebari, dar nu la toate. Nu am ... (vezi toată discuția)
Tutunul. cat de legal ar fi daca s-ar inventa astazi? Alin Popescu Alin Popescu Este genul de discutie pe care o auzim tot mai des in jur. Chiar daca mass media ignora subiectul, e interesant de vazut cam cum credeti ca ar arata astazi ... (vezi toată discuția)