avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Uni sau bicameralism?
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Uni sau bicameralism?

Buna ziua tuturor!
Sper ca am postat acest subiect in categoria care trebuie...;)
Ce parere aveti? Care ar fi cel mai potrivit sistem in tara noastra?Uni sau bicameralismul?
Astept raspunsurile dvs.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:12, 6 Decembrie 2009
Eu cred ca este evident ca referendumul de duminica a incurcat multe persoane , deoarece daca ar fi pusa in practica masura reducerii numarului de parlamentari si desfiintarea senatului , o sa ascuta lupta pentru putere intre grupurile de interese , iar oameni precum fostul primar al municipiului Brasov , Ghise , care s-a imprumutat la banca pentru campania electorala , o sa dispara , iar " dalmatienii " nu o sa mai fie acceptati .
De acord, chiar asa va fi, cel putin in viitorul apropiat, dar nici unul din argumentele de genul acesta nu reprezinta esenta. Constitutia, chiar daca porneste si de la realitati existente, ar trebui gandita si conceputa dupa concepte politice sanatoase, teoretice, cu bataie lunga.
Nici reducerea nr. fiindca ii platim ca sa doarma, sau nereducerea fiindca nu mai au loc cei cu o relativa atitudine pozitiva nu sunt criterii pentru o decizie corecta.
Modificarea Constitutiei necesita dezbateri serioase in primul rand intre specialisti, apoi popularizata cu argumente solide, formulate simplu in favoarea uneia sau alteia dintre optiuni inainte de a fi supusa unui referendum.
In principiu, cele doua probleme puse la referendum poate ca ar necesita totusi o consultare separata a cetatenilor, dar in nici un caz nu asa. Cu modestie o spun: niciunul dinte noi( cei de pe forum) nu suntem suficient de bine informati ca sa discernem si sa hotaram viitorul tarii.
marius cioca a scris:

......... Constitutia, chiar daca porneste si de la realitati existente, ar trebui gandita si conceputa dupa concepte politice sanatoase, teoretice, cu bataie lunga.
..........

Chiar vorbiti serios? Mai degraba v-as intreba daca sunteti convins ca cineva in tara asta ar fi in stare de ce am subliniat? La lipsa de imaginatie a facatorilor de constitutie si de modificari ulterioare, datatoare de mari batai de cap in plan real, ma tem ca singurul argument valabil ramane tot dormitul in scaunul de parlamentar.... Cu parere de rau o spun, fiti sigur!
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
elga50, moderator
Vorbesc din proprie experienta, dar si din a altora pe care- i cunosc sau de care am auzit. In scoala eram un factor perturbator, povestind sau facand altceva in timpul orelor. La facultate, in primi doi ani jucam riti- piti in timpul cursurilor. In toti acesti ani am fost un elev/student f bun. In ultimii ani de facultate am devenit mai serios si am coborat "in clasament". Deci imi mentin parerea. Si sunt sigur ca daca se duce o campanie de informare corecta, hotararea finala are mult mai multa legitimitate. Fiti sigura ca in urma unei astfel de campanii vom judeca cu totii dupa criterii mai serioase.
PS Tocmai am vazut secvente edificatoare: -Care- i diferenta dintre uni si bi?- Nu stiu doamna..- Dar ati votat?- da.- Pentru ce?- Pentru o camera
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
marius cioca, utilizator
Sustin bicameralismul, cum suntem departe atat de spiritul vikingilor nordici cat si de cel al spartanilor greci.
Iata ce spune Institutul national american de cercetare pentru afaceri externe, in legatura cu optiunea Romaniei pentru bicameralism:

National Democratic Institute
For International Affairs
Legislative Research Series
One Chamber or Two?
Deciding Between a Unicameral
And Bicameral Legislature

Romania employs a bicameral legislature to serve its population of 23 million occupying
roughly 240,000 square kilometers (92,000 sq. mi.). While Romania inherited a unicameral system from the communist era, the fear of an authoritarian revival led to the creation of a bicameral legislature. Serious debate, however, raged on this issue. Those who favored a unicameral legislature underscored its structural efficiency. However, some of the unicameral proponents were not considered true democrats by the public. As a result, their advocacy for unicameralism inadvertently created a backlash of support for a bicameral legislature. Those Romanian legislators who favored bicameralism asserted that a two-chamber legislature would more effectively counter executive branch excesses. While recognizing that two houses would take longer to adopt legislation, supporters of bicameralism believed that any inefficiencies would be offset by an increase in the quality of legislation and the capacity to more effectively guard against the concentration of power.
The supporters of bicameralism prevailed, and on May 20, 1990 Romanian voters elected
a 143-member Senate and an equally powerful 328-member Chamber of Deputies. Both houses serve four-year terms through proportional representation. Some critics assert that the similarities in the power of the two houses and the nature of their representation produced legislative stagnation. They note that if political deadlock and economic hardship continue, the already skeptical public will lose faith in the new legislature. Other critics charge that the Senate is unnecessary, since its composition and legislative capacity are overly similar to the Chamber of Deputies.

Acest mesaj a fost raportat ca ABUZ, probabil datorita continutului in limba engleza. Dat fiind insa subiectul topicului, continutul citatului in limba engleza care ar putea fi alterat de o traducere defectuoasa precum si probabilitatea ridicata ca participanti la discutie sa fi inteles, mesajul nu a fost sters.
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2009
George, Avocat

Alte discuții în legătură

Ce credeti, are parlamentul legitimitate? proletar proletar Se pare ca avem o serioasa criza politica. Foarte pe scurt: In urma sesizarii CCR de catre un grup eligibil de parlamentari asupra neconsitutionalitatii ... (vezi toată discuția)
Reducerea cheltuielilor bugetare mariana calin mariana calin De catva timp nu mai auzim decat ca guvernul nu mai are bani, ca se imprumuta sa plateasca pensiile si salariile pentru bugetari si singurele solutii sunt ... (vezi toată discuția)
Proiect de hotãrâre prin care parlamentul sã constate cã bãsescu a fost demis de popor ContSters257414 ContSters257414 Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de ... (vezi toată discuția)