Firmele care vor accesa granturile pregătite de Guvern pentru sectorul HoReCa, adică pentru domeniul turistic, alimentației publice și organizării de evenimente, trebuie să nu aibă datorii la stat. În cazul în care aceste companii înregistrează totuși, la momentul în care aplică pentru schema de ajutor de stat, astfel de datorii restante, ele vor fi ținute să le achite în maximum 6 sau 12 luni de la data primei plăți, după caz, așa cum arată un ordin recent al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). Citește articolul
Procedura de implementare a granturilor pentru domeniul HoReCa a fost oficializată recent și, la o analiză atentă, am observat că aceasta indică șase situații în care solicitările de ajutor de stat pot fi respinse de autorități. Printre acele situații se numără neîndeplinirea anumitor obligații fiscale sau nerespectarea anumitor termene. Citește articolul
Procedura de implementare a granturilor pentru companiile din domeniul HoReCa a fost publicată aseară în Monitorul Oficial, astfel că în curând vor putea începe înscrierile. Ajutorul de stat are rolul de a acoperi o parte din pierderile financiare suferite de companii din cauza pandemiei de coronavirus. Citește articolul
Granturile pentru HoReCa, pentru care startul înscrierilor ar trebui să se dea în curând, vor putea ajunge și la organizatorii de expoziții, târguri și congrese, potrivit unei legi aplicabile de azi. Parlamentarii au argumentat că numai dacă ne uităm la TVA-ul adus la buget de aceste firme în 2019 vom vedea că suma este cu mult peste sprijinul economic de care au nevoie acum organizatorii pentru a evita falimentul. Citește articolul
Schema de ajutor de stat pentru firmele din sectorul HoReCa urmează să devină operațională efectiv în săptămânile ce vin, conform unui anunț de joi al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), după ce anterior se vehiculase data de 1 iunie pentru startul înscrierilor. Practic, autoritățile așteaptă oficializarea unor modificări la schemă pe care le-au adoptat recent parlamentarii, după care va fi modificată și oficializată procedura de accesare a banilor. Iată care sunt principalele elemente ale schemei de finanțare. Citește articolul
Firmele și operatorii economici din sectorul HoReCa vor trebui să completeze, în scopul accesării granturilor oferite de Guvern, care să le acopere, parțial, pierderile suferite în 2020, din cauza pandemiei, atât un raport de expertiză contabilă ori un raport de audit, în funcție de situație, cât și un raport sinteză, ca anexă la raportul inițial. Ambele vor trebui certificate de un expert contabil sau un auditor financiar. Vă prezentăm, concret, toate aspectele importante, disponibile la acest moment, legate de documentele menționate, esențiale în cadrul procedurii de implementare a schemei de ajutor de stat pentru HoReCa. Citește articolul
În curând, firmele și operatorii economici din sectorul HoReCa, precum agențiile de turism, hotelurile ori restaurantele, vor avea acces la granturi oferite de Guvern, care să le acopere, parțial, pierderile suferite în 2020, din cauza pandemiei, potrivit unui comunicat de presă recent al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). În acest sens, MEAT a publicat inclusiv raportul sinteză pe care cei interesați de aceste granturi trebuie să îl completeze, ca anexă la raportul de expertiză contabilă ori la raportul de audit, în funcție de situație. Ambele rapoarte vor trebui certificate de un expert contabil sau un auditor financiar. Citește articolul
Nu doar firmele care activează în domeniul HoReCa și care dețin sau sunt organizate ca agenții de turism, structuri de cazare, alimentație ș.a.m.d. vor avea acces la granturile speciale, pentru recuperarea pierderilor cauzate de pandemie, ci și persoanele fizice autorizate, potrivit unor recente modificări legislative. Citește articolul
Ordonanța de urgență (OUG) nr. 10/2021, care modifică actul normativ în baza căruia se vor acoda noi tipuri de granturi firmelor din HoReCa, a apărut, miercuri, în Monitorul Oficial nr. 186. Principalul element de noutate al OUG nr. 10/2021 e că banii nu se vor acorda pe principiul primul venit, primul servit, așa cum se dorea inițial, ci se vor acorda proporțional tuturor firmelor care vor cere ajutorul statului. Citește articolul
Guvernul a rămas „dator” firmelor din sectorul HoReCa cu o linie de finanțare care să le ajute să acopere măcar în parte pierderile masive suferite în contexul pandemiei COVID-19. A venit, pe 31 decembrie, cu o ordonanță pentru acordarea unor granturi, dar care va fi modificată în curând. Printre altele, firmelor li se cer două chestiuni specifice finanțărilor mari: certificarea pierderilor reclamate și un audit extern. Chiar dacă e puțin probabil ca înscrierile să demareze într-o lună de zile, există inclusiv o șansă ca suma maximă stabilită inițial ca ajutor să poată fi și de două ori mai mare. Citește articolul