Din ianuarie 2023, bacșișul trebuie trecut pe bonul fiscal și apoi impozitat înainte să ajungă efectiv în buzunarele salariaților, așa cum s-a stabilit prin Legea bacșișului. Impozitul este datorat de salariați, însă acesta este declarat și plătit lunar direct de angajator. Deși salariații nu pot fi amendați dacă evită impozitarea, aceștia riscă să aibă probleme mult mai mari, motiv pentru care explicăm azi succint punctele-cheie ale noii legi. Citește articolul
Din 1 ianuarie 2023, fiscalizarea bacșișului a devenit obligatorie pentru localurile din România. Însă, la fel ca alte măsuri date pe repede-nainte, nici aceasta nu duce lipsă de neclarități în practică. Prin urmare, în acest articol am adunat la un loc principalele aspecte relevante prevăzute de Legea bacșișului, dar și opiniile specialiștilor și ale autorităților legate de aplicarea sa. Citește articolul
În contextul majorării cotelor de TVA, de la 1 ianuarie 2023, pentru cazarea turiștilor, serviciile de restaurant/catering și băuturile îndulcite, fiscaliștii au identificat câteva probleme practice la implementarea lor. Astfel, Camera Consultanților Fiscali (CCF) a cerut Ministerului Finanțelor (MF) să vină rapid cu clarificări oficiale pentru contribuabili. Citește articolul
Bacșișul încasat în restaurante și baruri poate fi de maximum 15% din consumație, indiferent dacă clientul optează pentru varianta procentuală sau pentru varianta sumei fixe, au explicat, într-o opinie remisă redacției avocatnet.ro, reprezentanții Ministerului Finanțelor (MF). Asta în condițiile în care Legea bacșișului nu stabilește în mod clar o limită maximă. Desigur, clienții pot da un bacșiș mai mare, însă această situație poate genera riscuri la eventualele controale fiscale ulterioare. Citește articolul
O mare nelămurire apărută în spațiul public odată cu introducerea impozitării bacșișului este ce se întâmplă dacă bacșișul este mai mare de 15% din consumație? În mod normal, pentru bacșiș se datorează numai impozit, acesta fiind considerat un venit din alte surse. Însă specialiștii spun că partea de bacșiș care depășește 15% din consumație poate fi considerată venit salarial pentru care se datorează atât impozit, cât și contribuții sociale. Citește articolul
Fiscalizarea bacșișului este obligatorie, din ianuarie 2023, numai pentru serviciile prestate efectiv în restaurante și baruri. În cazul livrărilor la domiciliu, aceasta este complet opțională, iar localurile care optează pentru fiscalizare se pot răzgândi ulterior. Citește articolul
Din ianuarie 2023, restaurantele și barurile sunt obligate să treacă bacșișurile pe bonul fiscal, să le impoziteze și apoi să distribuie sumele nete către salariați. În acest context, localurile care ignoră aceste prevederi riscă să atragă atenția inspectorilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Citește articolul
Pentru bacșișurile obținute de salariații localurilor se datorează la stat exclusiv impozitul pe venit, indiferent cât de mică sau mare este suma încasată. Deși vorbim de venituri din alte surse, pentru care în mod normal s-ar datora contribuția la sănătate (CASS) dacă se depășește un anumit plafon, această regulă nu se aplică bacșișurilor. Citește articolul
Fiscalizarea bacșișului acordat voluntar de către clienți se face indiferent dacă localul în cauză este plătitor de TVA sau nu, așa cum reiese din legea care a implementat măsura. Venim cu această clarificare în contextul în care în spațiul public a apărut informația eronată că fiscalizarea ar fi obligatorie doar pentru plătitorii de TVA. Citește articolul
Începând din ianuarie 2023, odată cu apariția unor noi reguli de fiscalizare a bacșișului, vom putea da bacșiș, în restaurante și baruri, direct cu cardul bancar. Până acum, în lipsa unor prevederi speciale, localurile nu puteau să încaseze bacșișurile prin plata cu cardul. Citește articolul