Mai ales acum, când rata îmbolnăvirilor zilnice cu COVID-19 atinge noi recorduri, e important să evităm, pe cât posibil, deplasările în zonele aglomerate. De-a lungul anilor, mai multe instituții au implementat metode de interacțiune la distanță cu cetățenii. Astfel, prezentăm azi cele mai importante lucruri pe care le poți rezolva online, fără să fie nevoie de deplasarea la ghișeul vreunei autorități.
1. Poți afla online ce vechime în muncă ai acumulat pentru pensia ta de stat. Orice salariat din România își poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat. Odată creat contul, poți afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situație lunară, fie ca situație anuală.
2. Tot online poți afla dacă ai datorii la sistemul public de pensii, pentru care riști executarea silită. Dacă și-au făcut contul amintit mai sus, adică dacă au cont la CNPP, salariații pot afla rapid, urmând câțiva pași simpli, dacă au datorii către sistemul public de pensii, pentru care riscă executarea silită.
3. Vrei să afli cum ți-a fost calculată pensia? Cererile se pot trimite prin e-mail la casele de pensii. Adică cei interesați pot solicita, prin e-mail, informații cu privire la modalitatea de calcul a pensiei și la documentele care au fost folosite la stabilirea dreptului la pensie.
4. Și plângerile la ITM se pot face online, dacă vrei să-ți reclami angajatorul pentru nerespectarea legii. Angajații care au diverse probleme la locul de muncă pot sesiza acest lucru la Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) sau direct pe site-ul Inspecției Muncii (IM). Plângerile se pot depune în format fizic, la sediile ITM, sau în format electronic, prin e-mail, fax sau completând un formular electronic disponibil pe site-ul IM.
5. De asemenea, contractele de închiriere se pot înregistra și online la Fisc. Dacă vrei să înregistrezi un contract de închiriere la Fisc, poți să faci asta și online, fără să mai mergi la ghișeu. Mai exact, înregistrarea la Fisc a unui contract de închiriere se poate face cu ajutorul contului din Spațiul Privat Virtual sau prin intermediul portalului e-guvernare.
6. Adeverința de salariat și alte acte necesare în relația cu CNAS se pot transmite și primi online. Ca în cazul majorității instituțiilor publice, cei interesați pot trimite și solicita Casei Naționale de Asigurări de Sănătate documente prin mijloace electronice. Concret, se poate primi online adeverința de asigurat, cu valabilitate de trei luni, pentru asigurații care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință, primirea cardului național sau adeverința de înlocuire a cardului național.
7. PFA-urile se pot înființa din fața calculatorului, fără a te duce la ONRC. Cei care vor să înființeze o persoană fizică autorizată la Oficiul Național al Registrului Comerțului pot rezolva formalitățile legale exclusiv online, pentru a evita deplasările la instituțiile statului în vremea coronavirusului.
8. Online se pot depune și documentele de șomaj, dar doar cu semnătură electronică. În prezent e posibilă depunerea online a documentelor necesare obținerii ajutorului de șomaj, așa încât ele să poată fi trimise prin e-mail, în copie conformă cu originalul, sub semnătura persoanei care depune documentele. Însă, pentru două documente e nevoie de semnătură electronică extinsă. Mai exact, este vorba despre cererea de acordarea a indemnizației de șomaj și declarația pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul nu are loc de muncă.
9. Totodată, online poți să faci reclamații la ANPC, în această perioadă, dacă ai probleme cu un comerciant. Dacă vrei să faci o reclamație împotriva unui comerciant, poți să accesezi o platformă online pusă la dispoziție de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. Însă, înainte de a depune această plângere trebuie să faci dovada că ai încercat să ajungi la o înțelegere cu respectivul comerciant, pe cale amiabilă.
10. Și amenzile rutiere se pot plăti fără să mai ieși din casă. În cazul în care ai luat o amendă de circulație și nu vrei să mergi la casieriile trezoreriilor, administrațiilor locale sau poștei să o plătești, poți face acest lucru și online, prin intermediul unei aplicații puse la dispoziție de statul român. Plata se face cu cardul bancar, iar procedura este foarte simplă, pentru că nu necesită crearea unui cont înainte.
11. Inclusiv taxa pentru numerele de înmatriculare se poate plăti online. Mai exact, de câteva luni, platforma ghiseul.ro poate fi folosită și pentru achitarea contravalorii plăcilor cu număr de înmatriculare, a tarifului de atribuire a unui număr preferențial, pentru și pentru plata taxei de păstrare a combinației de numere de înmatriculare în cazul radierii sau transferului de proprietate a autovehiculului.
12. Tot în zona auto, poți plăti fără să ieși din casă, respectiv online sau prin SMS, și rovinieta. În afară de posibilitatea de a plăti rovinieta în benzinării cu bani numerar, autoritățile oferă și varianta achitării online sau prin SMS a rovinietei. Plata se poate face cu cardul, dacă alegi să plătești online, sau atunci când achiți factura telefonică, dacă plătești prin SMS. Dacă alegi să faci plata online, trebuie să știi că vei fi nevoit să te înregistrezi într-o platformă electronică, prin intermediul unui cont. Tot acolo va trebui să înregistrezi și datele mașinii.
13. Cererile de înscriere în cartea funciară se pot face și online. Atât notarii publici, cât și persoanele fizice sau juridice autorizate să execute lucrări de cadastru pot să înregistreze online cererile de recepţie şi/sau de înscriere în cartea funciară.
14. Și extrasele de carte funciară pot fi eliberate online, iar lista instituțiilor care le acceptă a fost extinsă. De câțiva ani, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară dă posibilitatea celor care nu vor sau nu au timp să ajungă la ghișeele instituției să obțină, printre altele, extrasul de carte funciară online, publicând, între timp, și o listă cu instituțiile care acceptă extrase de carte funciară obținute astfel (peste 20).
Comentarii articol (4)