1. Perioada de probă începe doar după ce contractul de muncă este semnat, nu înainte. Niciun angajat, oricât de tânăr sau lipsit de experiență ar fi, nu poate munci fără forme legale. În cazul muncii fără forme legale se poate aplica amenda de 20.000 de lei prrevăzută de Codul muncii, în cazul unui control al inspectorilor. Perioada de probă poate avea o durată maximă de 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție, dar ea nu este presupusă - trebuie prevăzută expres în Codul muncii, întrucât perioada de probă este opțiunea părților.
2. Ce reprezintă proba de lucru și când ea devine muncă nedeclarată? Verificarea aptitudinilor înainte de angajare nu ar trebui să presupună solicitarea candidaților să creeze ori să lucreze la diverse lucruri ce vor fi utilizate apoi de angajator în mod concret. Modul în care urmează a fi verificate aptitudinile persoanei care solicită angajarea în baza unei oferte de muncă a angajatorului se stabilește prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern. Atunci când există un statut de personal, profesional sau disciplinar, prevederile acestuia sunt aplicabile împreună cu cele din contractul colectiv sau din regulamentul intern, după caz.
3. Internshipul nu se face fără înregistrarea contractului și fără remunerație. Atât internshipul, cât și perioada de probă au la bază un contract semnat între cele două părți (firma și persoana fizică ce va presta activitatea) și o remunerație pentru munca prestată, drepturi și obligații pentru ambele părți. De fapt, vorbim de o comparație între un contract de internship, al cărui scop e foarte bine trasat în lege și un contract de muncă. În practică, se întâmplă adesea ca angajatorii să lucreze cu tineri fără să le încheie niciun contract și să le spună „interni în perioada de probă”, bazându-se pe faptul că aceștia nu cunosc legislația și drepturile lor. Subiectul este detaliat aici.
4. Atenție la noțiunea de stagiar și la legea specială care reglementează stagiatura la locul de muncă: cei abia ieșiți de pe băncile facultății, care nu au deloc experiență în muncă în domeniul studiilor absolvite pot fi încadrați ca stagiari. Practic, atașat contractului de muncă poate fi un contract de stagiatură, cu drepturi și obligații specifice, iar stagiatura poate fi folosită de ambele părți pentru a vedea dacă doresc continuarea colaborării și după cele șase luni de stagiatură sau dacă își spun „la revedere” când stagiul se termină, întrucât evaluarea stagiarului nu a fost promovată. Cu puțin noroc, pe perioada stagiului, angajatorul ar putea să ia și ceva bani de la stat pentru stagiarul său. Problema e că astfel de fonduri sunt limitate.
În orice caz, e esențial să se facă distincția legală între stagiar, intern și ucenic.
5. Cel mai probabil, studenții vor fi angajați pe contracte part-time. Cei care au contracte de muncă cu timp parțial nu pot fi obligați să muncească ore suplimentare însă. Codul muncii impune ca un contract de muncă cu timp parțial să cuprindă obligatoriu și durata muncii şi repartizarea programului de lucru, precum și condiţiile în care se poate modifica programul de lucru. De includerea acestor prevederi în contract depinde, de asemenea, considerarea acestuia drept contract part-time. Munca suplimentară în cazul acestor contracte este sancționată cu amenzi între 10.000 - 15.000 de lei. Mai multe despre contractele part-time, aici.
6. Nu se aplică suprataxarea la part-time în cazul studenților. Codul fiscal exceptează studenții și elevii cu vârsta până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare, de la măsura suprataxării în cazul contractelor part-time plătite sub minimul pe economie. Astfel că, indiferent că lucrează o oră, două sau cinci, pentru contractele de muncă încheiate cu studenții se plătesc taxe proporționale cu dimensiunea salariului. Tot ce trebuie să aducă studentul angajatorului este dovada că este înscris într-o formă de școlarizare, pentru ca acesta din urmă să aibă dovada aplicării excepției de la suprataxare.
7. Angajatorii n-ar trebui să uite de deducerea suplimentară ce trebuie aplicată tinerilor angajați. După modificările aduse de OG 16/2022 Codului fiscal, pe lângă deducerea personală de bază (modificată și ea de aceeași ordonanță) a apărut în legea fiscală un nou tip de deducere, oferit pe lângă cel de bază -- deducerea personală suplimentară, care se acordă, începând cu veniturile lunii ianuarie 2023 ca 15% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
8. Nicio angajare nu se poate face în lipsa unui certificat medical, nici în cazul tinerilor. Este o lipsă frecventă pe care o întâlnesc inspectorii în cazul controalelor. Deși încheierea unui contract individual de muncă în lipsa certificatului medical conduce la nulitatea acestuia, nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condițiilor impuse de lege.
9. Clauzele obligatorii dintr-un contract de muncă: de anul trecut avem în vedere un nou model al contractului individual de muncă, drept urmare a unor modificări aduse Codului muncii în ultima parte a anului. Conținutul contractului de muncă este dictat, aproape în întregime, de Codul muncii. În cod regăsim, pe de o parte, o listă cu chestiunile care trebuie să se regăsească în contract (de la identitatea angajatului și angajatorului și până la condițiile de muncă ori durata concediului de odihnă), chestiunile ce pot fi inserate în mod opțional sau care pot fi necesare doar de la caz la caz (clauze specifice sau aspecte ce țin de munca în străinătate, de exemplu), dar și chestiuni care nu pot să se regăsească în contract - aici nu avem o listă propriu-zis, dar se deduc din diverse prevederi ale Codului muncii și nu numai.
10. Să lămurim chestiunea voluntariatului: de munca prestată de un voluntar nu poate beneficia direct o societate, ci doar prin intermediul unei organizații non-profit. Semnarea unui contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract de muncă sau a unuia de prestări servicii este interzisă și poate fi amendată de către inspectorii de muncă.
+ Angajatorii pot beneficia de finanțări pentru a primi în practică mai mulți studenți și elevi: înscrierile se derulează până pe 27 noiembrie 2023 (ora 16:00), prin MySMIS2021; finanțarea este sub formă de grant nerambursabil, între 201.000 și un milion de euro pe proiect, iar implementarea se face în maximum 24 de luni. Mai multe detalii despre finanțare, aici.
Comentarii articol (0)