„Acest decont de TVA precompletat, care va fi pregătit de autoritățile fiscale pornind de la e-Factura și e-Case de marcat, în mod evident n-are cum să surprindă toate operațiunile, nici măcar toate operațiunile domestice. Mulți contribuabili au facturi emise către persoane fizice - mă gândesc la facturi de utilități, facturi de telecomunicații, vânzări către angajați de active. Acestea nu se raportează în e-Factura”, a declarat recent, la o conferință organizată de EY, Georgiana Iancu, Partener și Coordonatorul Practicii de Taxe Indirecte și Digitalizare Fiscală.
De fapt, autoritățile ar fi putut obține deconturi de TVA cu adevărat precompletate dacă e-TVA s-ar fi bazat și pe (sau direct pe) declarațiile SAF-T. Problema, aici, este că raportările SAF-T vizează, momentan, numai firmele mari și medii, astfel că precompletarea deconturilor ar fi fost disponibilă doar pentru acestea, nu și pentru firmele mici, care încep raportările SAF-T abia în ianuarie 2025. Prin urmare, pentru ca facilitatea să fie disponibilă pentru toți contribuabilii, autoritățile au preferat să se bazeze mai întâi pe e-Factura și e-Case de marcat.
„e-TVA are în vedere conectarea la sistemele e-Factura și e-Case de marcat, precum și la alte baze de date, în vederea extragerii și cumulării informațiilor pentru a genera deconturi de TVA. Decontul de TVA ce urmează a fi generat în baza acestor informații pe care noi le raportăm o să fie transmis către operatorii economici, care vor fi în poziția de a-l verifica și a-l valida. Din punctul nostru de vedere, precompletarea decontului de TVA doar în baza informațiilor din e-Factura nu va putea să surprindă toate operațiunile efectuate de societate. Și nu va putea nici să ajute la calculul TVA colectată sau TVA dedusă, ținând cont că o parte din facturile pe care le emitem în acest moment nu fac obiectul e-Factura. Dacă ne referim, spre exemplu, la facturile de utilități sau la facturile pentru operațiuni online în relația B2C. Așadar, pentru noi, sursa de adevăr în ceea ce privește precompletarea decontului de TVA o reprezintă declarația SAF-T, care, la bază, conține toate informațiile necesare - toate tipurile de tranzacții pe care le efectuăm, tratamentul de TVA aplicat, prin intermediul codurilor de taxă, dar și informațiile privind ajustările și autocolectările de TVA”, a detaliat Georgiana Constantin, Senior Manager la Departamentul de Taxe Indirecte.
De altfel, acesta este și dezideratul ANAF pentru viitor, ca precompletarea deconturilor de TVA să aibă la bază datele colectate prin declarațiile SAF-T. Numai că, cel puțin momentan, putem doar să speculăm când se va ajunge la acest obiectiv - cu siguranță nu mai devreme de anul 2025, după ce încep și micii contribuabili raportările SAF-T.
„Dacă e să ne raportăm la declarația SAF-T, trebuie să ținem cont de faptul că aceasta cuprinde, practic, toate operațiunile care se declară de către contribuabili prin decontul de TVA. Ținând cont de faptul că în această declarație au fost create niște coduri de taxă specifice fiecărei operațiuni pe care contribuabilii le înregistrează în contabilitate, printr-o logică simplă se poate recrea și precompleta un decont de TVA, ajungând ca din declarația SAF-T să creem, unu la unu, un decont complet cu cele 46 de rânduri din decontul de TVA. Desigur că pe viitor se dorește integrarea tuturor sistemelor acestea digitalizate dezvoltate de ANAF. Practic, datele vor fi colectate nu numai din e-Factura și e-Case de marcat, ci este de dorit a fi colectate inclusiv din declarația SAF-T, cu acele elemente care lipsesc din zona e-Factura, cum ar fi facturile emise către clienții persoane fizice, sau alte elemente care apar declarate prin declarația SAF-T”, a declarat, la același eveniment, Magdalena Grădinaru, Director General Adjunct, Activitatea de Control Fiscal, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, ANAF.
În prezent, OUG 116/2023 prevede că sistemul e-TVA se bazează pe informațiile existente în sistemul e-Factura, în sistemul e-Case de marcat (așa cum a fost denumit, mai nou, registrul ANAF al caselor de marcat) și în „alte baze de date existente în sistemele informatice gestionate de Ministerul Finanțelor” (fără a preciza care anume).
„Prin intermediul sistemului (...), informații din deconturile de TVA se precompletează, în sistemul informatic, pentru fiecare perioadă de raportare, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale. Deconturile precompletate se pun la dispoziția persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA (...) prin intermediul Spațiului privat virtual”, scrie în ordonanță, cu precizarea că firmele și persoanele fizice vor fi obligate să:
- verifice, modifice și completeze informațiile din decontul de TVA potrivit stării de fapt fiscale reale;
- semneze și depună decontul de TVA.
Însă ce facem cu facturile tipărite?
În cadrul conferinței EY s-a discutat, de asemenea, despre relevanța facturilor în format tipărit, din moment ce 2024 este anul în care majoritatea contribuabililor trec la facturarea electronică. Specialiștii spun că, cel puțin acolo unde vorbim de operațiuni acoperite de e-Factura, facturile tipărite își cam pierd utilitatea în cazul controalelor fiscale. În plus, așa cum subliniam mai sus, facturarea electronică nu acoperă, în prezent, relația B2C, astfel că acolo încă se pot folosi documente tipărite.
„Factura pe hârtie nu-și mai are locul în interacțiunile cu inspectorii fiscali. Practic, fișierul XML cu sigiliul Ministerului Finanțelor devine documentul original. Ne așteptăm ca și autoritățile fiscale să dispună de capabilitățile tehnice pentru a vizualiza de o manieră prietenoasă și lizibilă acel XML. În eventualitatea în care vor apărea diferențe între facturile care tranzitează e-Factura și ceea ce au contribuabilii în sistemele proprii, atunci bineînțeles că se poate merge mai departe pentru clarificări suplimentare. Dar ne așteptăm să nu mai trebuiască să avem acele dosare, să prezentăm document cu document și să facem acele reconcilieri punctuale, ci întrebările sau inspecțiile să fie țintite doar acolo unde vor apărea efectiv diferențe între ce îi apare Fiscului în e-Factura și ceea ce s-a declarat prin decontul de TVA”, a precizat Georgiana Iancu.
Nici în privința arhivării facturilor nu avem reglementări sau informații noi, în contextul folosirii e-Factura, astfel că firmele și persoanele fizice ar trebui să aplice, cel puțin momentan, regulile de arhivare cu care sunt deja obișnuite.
„Într-adevăr, arhivarea documentelor tipărite aduce costuri suplimentare la nivelul companiilor în ziua de astăzi. Dacă ne referim la e-Factura, ar trebui să avem în vedere că facturile transmise vor fi și arhivate, cel puțin temporar, de autoritățile fiscale și le putem descărca de acolo într-un termen de 60 de zile sau ulterior prin solicitare expresă. Însă în acest moment nu sunt prevederi specifice sau informații cu privire la renunțarea la această obligație de arhivare a documentelor originale la nivelul contribuabililor, astfel încât recomandarea noastră ar fi ca, în ambele cazuri, să vă asigurați că documentația este în continuare disponibilă la nivelul companiei în perioada prevăzută de legislația fiscală - bineînțeles, în cadrul controlului fiscal”, a spus Georgiana Constantin.
Comentarii articol (1)