Ingrediente:
-120 gr de migdale pudra
- 200 gr zahar pudra (120+80)
- 40 gr cacao
- 7 albusuri
- putina de sare
Se incalzeste cuptorul. Se amesteca bine pudra de migdale cu 120 gr. de zahar pudra si cacao.
Albusurile se bat spuma sarea si se adauga zaharul pudra putin cate putin (cele 80 g.)
Se toarna compozitia ,cam 2 cm grosime in forma pusa pe o hartie de copt si se lasa la cuptor 15-20 minute. Imediat ce ati scos blatul din cuptor, rasturnati si scoateti hartia. Lasati-l la racit.
Crema:
Spuma de ciocolata alba:
- 400 ml frisca lichida
- 400g ciocolata alba
- 4g gelatina
- 200 ml frisca batuta
Spuma de ciocolata cu lapte:
- 400 ml frisca lichida
- 400 g. ciocolata cu lapte
- 4 gr. gelatina
- 200 ml frisca batuta
Spuma de ciocolata amaruie:
- 400 ml de frisca lichida
-400 g ciocolata amaruie
- 4 gr gelatina
- 200 ml frisca batuta
Se pune pe foc frisca lichida si se da in clocot. Se adauga ciocolata alba rasa, se amesteca pentru a se topi. Gelatima se pune peste ciocolata alba. Se lasa crema sa ajunga la temperatura camerei si apoi se adauga frisca batuta.
La fel se procedeaza si cu celelalte doua tipuri de creme, cea cu lapte si cea cu ciocolata amaruie.
Se pun apoi cele trei creme peste blatul racit, pe marginea acestuia pentru a avea un aspect deosebit se pun migdale zdrobite. Se introduce la frigider.
In locul migdalelor puteti folosi nuca prajita si macinata.
Si pentru Christian, prietenul meu de suflet asa cum ii spun eu, o reteta pe care Manuela sper sa o pregateasca.
Frigarui din foietaj si fructe
Ingrediente:
- 200 gr aluat foietaj
- 200 gr. kiwi
- 200 gr. mandarine
- 200 gr. compot de ananas
- 100 ml. sirop de visine
- 1 ou
- ulei
- 1 plic de gelatina
Aluatul de foietaj se intinde pe masa, se taie in patrate cu latura de 5 cm., dupa care se taie fiecare patrat pe diagonala. Tringhiurile se aseaza intr-o tava unsa cu putin ulei. Se ung deasupra cu ou si ce coc cca. 15 minute. Intr-un castron se pune siropul de visine si cel de la compot, apoi se adauga gelatina pentru a se dizolva. Fructele se curata si se taie in bucati de aproximativ marimea tringhiurilor din foietaj.Pe bete de frigarui se infig alternativ triunghiuri de foietaj si fructe, iar pe deasupra se stropesc cu siropul pregatit anterior.Optional se poate orna frigaruie cu frisca.
Se prepara clatitele si se pun una peste alta intr-o farfurie. Peste fiecare clatita se preasara cascaval ras din abundenta, iar clatita care se pune deasupra se taseaza un pic cu degetelele ca sa incalzeasca bine cascavalul de sub ea.
La sfarsit se presara cu mult cascaval ras.
Se poate trage 5 minute in cuptorul incalzit ca sa se definitiveze intinderea cascavalului.
Se serveste taindu-se felii.
Faceti-l cand sunteti singure acasa, ca nu garantez ca veti dori sa-l impartiti si cu altii....:))
Necesar :
-un miel proaspat de cca 20 kg -pentru un gust bun al preparatului e recomandat sa fi avut animalul cel putin 4-5 luni ca si varsta;
-incrediente ;vegeta piper foi de dafin - acestea NU adaugate din abundenta deoarece schimba mult gustul rezultatului.
Se transeaza frumos carnea , cu talent se taie in bucati mici apoi se ia fiecare bucata si se "tavaleste" -nu din abundenta - dupa gust prin incredientul vegeta , se pune si se pastreaza untr-un vas cu capac de regula 24 h undeva la rece-o camera frigorifica sau chiar in beci unde temperatura nu trebuie sa depaseasca -3 grade pana la +2 grade.
Dupa perioada de (aprox)24h , se ia pe rand fiecare bucata din recipientul cu capac si se pune intr-un ceaun cu capac unde in prealabil s-a turnat 250-350ml de vin alb-eu prefer demisec- atat cat sa acopere fundul ceaunului care de peferinta de asemenea trebuie sa fie plat .Se adauga piper si foi de dafin dupa gust. In cazul in care vreti sa pregatiti doar zece 10kg intr-un vas mai mic , atunci folositi mai putin vin -ca si anume lichid de start al fierberii .
Inainte de a da startul fierberii pe capacul ceaunului se aseaza niste greutati pentru a asigura o etanseitate cat mai buna a recipientului in timpul fierberii pe durata celor aprox 2 ore .(eu folosesc 2 gantere de 5kg fiecare )
Se fierbe -supravegheat- la foc mic cca 2 ore si jumatate mai exact pana se separa carnea de pe os .Este indicat ca dupa o ora sa se mestece un pic continutul cu o lingura de lemn cu coada lunga .Se serveste cand e calda cu mujdei de usturoi ,( dressing) si mamaliguta din malai galben -poalenta.
Cu restul, dat fiind ca acest preparat se raceste repede , imediat ce continutul din vasul in care a fiert se raceste suficient incat poate fi atins cu mana , se separa carnea de oase si se pune intr-un borcan de sticla dupa care se aduga restul de lichid pentru a o sigila pentru o perioada mai lunga pana va trebui consumata.
Se obtine un produs cu un gust minunat care este foarte sanatos si recomandat in perioada rece .
Dupa o pauza ''binemeritata'' revin cu o reteta munteneasca. Tochitura
500 g carne porc, pulpa sau spata dupa gust
500 g carnaciori semiafumati
500 g ciuperci (champinion)
1 lingurita cimbru
1 lingurita delikat
100 ml ulei
Se spala si se taie carnea in cubulete, carnaciorii de asemenea, ciupercile se lamineaza.
Intr-un ceaun din fonta se pun la prajit mai intai carnea apoi carnaciorii si ciupercile, cand s-a evaporat sucul lasat de ciuperci se adauga delikat si cimbru.
Se serveste alaturi de o mamaliguta aurie si muraturi asortate.
Pofta buna!
Esecuri culinare
Ares-3
In asteptarea unei retete in [b]Ce va place sa gatiti?[/b] care sa ma ajute sa transform niste linte ce arata absolut descurajant in ceva comestibil, m-am ... (vezi toată discuția)
Mancati sanatos!!(?)
nucu$
[b]Concluzie nutritionista[/b]
Pentru cei preocupati de o alimentatie sanatoasa, iata ultima noutate in domeniul nutritiei si al sanatatii:
(Este o usurare ... (vezi toată discuția)