Ingrediente:
- carne de porc (afumata-dar nu ciolan sau costite:acute:) - 1 kg.
- morcov - 2 buc.
- ceapa(verde) - 1 legatura sau 2 cepe
- smantana - 200 gr.
- galbenusuri - 2 buc.
- ardei gras rosu - 1/2 jumatate
- ardei gras galben - 1/2 jumatate
- tarhon - 1 legatura
- bors sau otet balsamic de Modena
- sare si piper
Se pune apa la fiert intr-o oala de cca.4 lt. Ceapa si carnea afumata se pun intr-o tigaie la calit, apoi se adauga peste apa care clocoteste. Se spala si se curata toate legumele, apoi morcovul se rade, ceapa si ardeii se taie julien. Se adauga legumele si se lasa sa fiarba la foc mic. Cand carnea este fiarta se potriveste la gust cu sare si piper. Tarhonul se spala si se se toaca marunt, apoi se adauga peste celelalte ingrediente. Se acreste dupa gust cu bors sau otet balsamic de Modena. Galbenusurile de ou se amesteca cu smantana, pana se omogenizeaza, apoi se toarna deasupra. Se mai lasa putin sa dea in clocot, apoi se retrage oala de pe foc.
Puteti incerca sa serviti cu felii de paine prajita, unse cu unt cu usturoi.
Dagilor,
Citind tot ceea ce ati scris Voi aici, mi-a venit asa un dor de aragaz.......
Una dintre preferintele mele culinare, este Ciorba cu perisoare din peste, si cum stiu ca multi nu au nimic impotriva pestelui si nici a perisoarelor, eu zic sa incercati( poate unii chiar au incercat....)
Pentru a duce la bun sfarsit, operatiunea CIORBA, vom avea nevoie de
- cca. 350-400g file peste( mie imi place crapul, copiilor mei pangasiusul, si de fiecare data in urma negocierilor , ei castiga)
- un ou,
- 2 cepe medii,
- morcov,
- ardei gras,
- telina ( atat radacina cat si frunze)
- pastarnac,
- suc de rosii,
- 1 lg. pasta de ardei
- bors, dupa gustul fiecaruia.
- sare, piper negru macinat, patrunjel, leusetean obligatoriu.
Sa ne apucam de bucatarit!
Carnea de peste dupa ce se va toca, sa va amesteca cu oul si patrunjelul si binenteles dupa gust se va condimenta.Pentru a nu intampina probleme, fileul de peste anterior tocari, va trebui impachetat intr-un prosopel, pentru a scapa de surplusul de apa.
Intr-o oala, vom cali ceapa impreuna cu jumatate din morcov si ardeiul gras.Vom turna apa intre 3.5-4l si sa inceapa fierberea. Intre timp legumele ramase le voi arunca in robot, impreuna cu pasta de ardei, iar dupa ce au fost atent maruntite, de bunul meu prieten Robita( asa-mi alint eu ajutorul), le pot turna in oala, ce a inceput sa fiarba. Dupa aprox 20-30min de fierbere la foc domol, vom adauga sucul de rosii, iar dupa alte 10min, vom adauga perisoarele, iar in momentul in care acestea incep a se ridica la suprafata, vom adauga si borsul. Inca 10-15min de fierbere, aproape de final adaugam patrunjelul si leusteanul, si ...cam asta este Ciorba cu perisoare din peste!
P.S.
Nu incercati, sa schimbati gustul preparatului, folosind Vegeta, Delikat, Bors Magic,(ce nu-i magic),etc., monoglutamatul de sodiu, alias E621(potentiator de gust) NU ESTE BUN!!!
Mancarea de praz cu masline (cele fara samburi sunt mai gustoase si mai putin sarate) e preferata mea in zilele de post. Snitele din soia cu mujdei (usturoi pisat+patrunjel tocat marunt+ cateva picaturi de ulei), mancarea de cartofi cu dovlecel, varza calita sau fiarta...am sa gatesc in zilele urmatoare.
Foarte frumos suna reteta dstra doamna ! o sa o incercam si noi aici (departe de tara ) cu un peste de ocean -maine pentru ca avem mai mult timp liber ; dar nu avem bors aici ..de ce spuneti ca nu putem folosi bors magic - e chiar asa daunator va rog ? daca am acri cu suc de lamaie cum ar fi ce spuneti ? Am adus niste burta si am preparat ciorba cu sare de lamaie si a iesit fantastic de gustoasa ;; bors magic am cateva pachetele si le pastram ca pe ceva bun -sfant si romanesc ; pentru ca de ce sa nu recunoastem tot ce exista si se-nfiripa acolo in Romania este sacru si prin excelentza maiastru ; calitatea produselor alimentare e in felul simplu si concret -unica in lume -- oamenii de asemenea sunt veseli deschisi si plini in suflet de bunatate // nici un singur roman de pe pamant romenesc nu e gol precum lemnul de soc cum sunt cei din vest ..
Dar nu vreau sa iau din nou <offtopic> :) si de aceea ca sa revin la subiect , Doamna @deea.dr (eu v-as denumi doctor deea) poate daca nu va deranjez , sa-mi raspundeti in legatura cu borsul magic mai multe info , si poate stiti cum se umple bors deoarece pot face rost de taratze .. sin legatura cu delikat de ce nu trebuie si acela folosit sau mai concret `vegeta`-care eu o folosesc deseori cand fac miel la tava in cuptor (batal mai modern ;;noi in Moldova la Dolhasca ii spunem carlan :) ..sic ,, poate nu ar fi trebuit folosit subiectul deoarece e post ??
Multumesc frumos si anticipat - gospodina <doctor deea >..
La bors va trebuie tarate, malai, o felie de paine neagra, apa si un borcan mai maricel,de 3, 5, 10 l.
Incepeti intr-un borcan mai mititel - de 3 l. Puneti doi pumni de tarate, idem de malai, o felie de paine neagra, umpleti cu apa si lasati acoperit borcanul la loc caldut, eventual in bataia soarelui. Gustati zilnic sa vedeti cat s-a mai acrit.
Dupa ce strecurati borsul in sticle si il puneti la frigider, completati ce a ramas in borcan cu alte tarate, alt malai, alta felie de paine etc. pana cand se ingroasa prea mult stratul.
Cand primeniti borcanul, pastrati din vechea tarata pe fundul lui si adaugati iar ingredientele.
Borsul este bun de baut un pahar pe stomacul gol, dimineata. Minunat!
Esecuri culinare
Ares-3
In asteptarea unei retete in [b]Ce va place sa gatiti?[/b] care sa ma ajute sa transform niste linte ce arata absolut descurajant in ceva comestibil, m-am ... (vezi toată discuția)
Mancati sanatos!!(?)
nucu$
[b]Concluzie nutritionista[/b]
Pentru cei preocupati de o alimentatie sanatoasa, iata ultima noutate in domeniul nutritiei si al sanatatii:
(Este o usurare ... (vezi toată discuția)