avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 1/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 1/2009

legea 1/2009 este sau nu aplicabila actiunilor in revendicare in curs de solutionare ? rog si argumentarea raspunsului, presupunand ca va exista vreunul la acesta intrebare. In caz afirmativ cum considerati ca se "impaca" L 1/2009 cu jurisprudenta CEDO?
multumesc anticipat tuturor celor care se vor incumeta la dezbaterea acestui subiect.
Eu vorbeam despre intabulare, care este aratata la - "Sectiunea II - Intabularea - ART. 45 - Intabularea se va incuviinta numai daca inscrisul original: 1. arata data cind a fost intocmit, precum si domiciliul partilor; 2. arata numarul parcelei sau al cartii funciare, daca inscrierea priveste toate imobilele cuprinse in aceeasi carte funciara; 3. cuprinde declaratia expresa, prin care acel al carui drept urmeaza sa fie stramutat, grevat, restrins, ori stins consimte la intabulare. Aceasta declaratie se poate da si printr-un inscris deosebit sau chiar prin cererea de intabulare infatisata instantei de carte funciara. In aceste cazuri se vor arata data inscrisului in temeiul caruia se cere intabularea, precum si elementele esentiale ale dreptului ce urmeaza a fi intabulat."
De aici eu inteleg ca trebuie intrunite cumulativ cele 3 prevederi ale legii pentru a se putea incuviinta intabularea in CF.
Este adevarat ca ART. 111" Intabularea sau inscrierea provizorie poate fi ceruta de oricine care, potrivit inscrisului original, hotaririi judecatoresti sau hotaririi autoritatii administrative, urmeaza sa stramute, sa constituie, sa modifice, sa dobindeasca sau sa stinga un drept tabular."
De aici eu inteleg ca Statul putea cere intabularea fara nici o problema dar pe langa hotararea autoritatii administrative era obligatorie si existenta declaratiei exprese de consimtire la intabulare a proprietarului care a cedat proprietatea.
Ceea ce spuneti dvs. este adevarat, dar se refera la drepturile reale care se pot dobandi fara inscriere in CF(cauza de moarte, accesiune, vinzare silita si expropriere).
tocmai acolo este - expropriere. desigur neconstitutionala dar aparent legala - deci putea intabula fara acceptul fostului proprietar. deci, in acele cazuri expres si limitativ prevazute, eu dobandesc opozabil erga omnes fara sa fiu intabulat. deci intabularea ca atare are efect declarativ si nu constitutiv. asadar, este interesant de urmarit daca a trebuit sa vanda pe 223 - atunci pentru intabulare era necesar accordul si efectul este constitutiv, sau daca a fost expropriat pe 223 - atunci nu trebuia acordul si efectul este declarativ. discutabil este daca se spune ca i se ia si daca face dovada parasirii legale a tarii atunci i se da o suma ce urmeaza a fi stabilita de comisie. (nu discutam situatia hilara - omul doar a fugit de binele ce domnea in tara, si acum sa mai vina sa-si lichideze "afacerile" cu statul). deci aici nu i s-a luat dar i s-a luat, si sigur nu i s-a dat - eu zic ca pana una alta-i expropriere si nu-i nevoie de acord.
facand ordine prin computer am dat de LEGE nr.5 din 28 martie 1973 privind administrarea fondului locativ şi reglementarea raporturilor dintre proprietari şi chiriasi, unde scrie la art.1 ca
"Fondul locativ de stat se administreaza si se inchiriaza de intreprinderi specializate subordonate comitetelor executive ale consiliilor populare sau de alte intreprinderi de stat."
dupa cum in acceptiunea de la acele vremuri si imobilele nationalizate faceau parte din fondul locativ de stat, iata ca tocmai numitele comitete executive ale consiliilor populare se ocupau de astea - deci ele mai mareau fondul locativ de stat prin aplicarea cate unui 223 cui nu era cuminte.
ma bucur sa vad ca sunteti foarte documentati, insa m-as fi bucurat sa ma sfatuiti ce as putea sa fac sa nu ajung in strada. va multumesc
Domnilor, felicitari! caci sunteti foarte informati pe tema retrocedarilor - am citit toate cele 12 pagini ale acestui subiect numit Legea 1/2009 - iar parerile care par cele mai avizate sunt ale celor care se lupta sa-si redobandeasca proprietatile. Asa ca cei care sunt de cealalta parte a baricadei - cei care incearca sa ramana in casele cumparate pe 112, nu cred ca veti primi foarte mult ajutar, caci din ce am citit, domnii nu prea au tragere la inima sa ajute prea mult pe cei care .......au "furat" casele celor ca ei. Nu vroiam sa scriu nimic la acest subiect, nu este in domeniul meu de activitate, insa Domnul Ioan nu cred ca ar trebui sa-si puna prea multa speranta in ajutorul , de exemplu al Domnului FGS, care este as in probleme de retrocedari, insa............... de ce sa ajute pe cei care nu sunt ce dumnealui?
Fara suparare, ca cititor al forumului, va rog daca va lasa inima ajutati si pe cei care pot fi evacuati din unica casa pe care o au. Va doresc o zi placuta si as aprecia daca nu veti raspunde acestui mesaj cu unul ofensiv !

Alte discuții în legătură

Act revendicare 480 c civ/ leg 112/ leg voiculescu 1/2009 dumitru2000 dumitru2000 - X chirias cumpara in 2006 un imobil de la stat in baza legii 112 - Y \"fostul\" proprietar, a \"beneficiat\" de confiscarea imobilului in 1980 cand a ... (vezi toată discuția)
Lamuriri cu legea 10/2001 fgs fgs am si eu o nelamurire si poate ma ajuta cineva s-o lamuresc, caci in ruptul capului n-am reusit pana acum sa-mi dau seama despre ce poate fi vorba. x are o ... (vezi toată discuția)
Rog lamuriri cu notiunea de "titlu nevalabil" fgs fgs in legatura cu imobilele preluate de stat se tot vehiculeaza notiunea de \"titlu nevalabil\". care ar fi acela? din ce am invatat eu prin alte parti ale ... (vezi toată discuția)