legea 1/2009 este sau nu aplicabila actiunilor in revendicare in curs de solutionare ? rog si argumentarea raspunsului, presupunand ca va exista vreunul la acesta intrebare. In caz afirmativ cum considerati ca se "impaca" L 1/2009 cu jurisprudenta CEDO?
multumesc anticipat tuturor celor care se vor incumeta la dezbaterea acestui subiect.
Stimate domn ioan2009, eu as proceda in felul urmator:
- in primul rand as face o adresa la Primarie in baza Legii nr.544/2001 privind informatiile de interes public si as solicita sa imi comunice nr. si data Deciziei in baza caruia s-a restituit imobilul si data deschiderii rolului fiscal pentru proprietar;
- dupa aceea as scoate un CF sa vad daca s-a inscris ca proprietar si daca nu a si vandut intre timp altor persoane.
OUG 40/1999 prevede: Art. 10. - (1) În vederea încheierii noului contract de închiriere, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă sau de la deschiderea rolului fiscal, după caz, proprietarul îi va notifica chiriaşului sau fostului chiriaş, prin executorul judecătoresc, data şi locul întâlnirii. Notificarea va fi comunicată prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
(2) Chiriaşul sau fostul chiriaş este obligat să comunice proprietarului, în scris, cu confirmare de primire, cererea pentru încheierea unui nou contract de închiriere, în termen de cel mult 30 de zile de la primirea notificării.
(3) În cazul în care chiriaşul sau fostul chiriaş comunică proprietarului că nu cere să încheie un nou contract de închiriere, acesta este obligat să îi predea proprietarului locuinţa pe bază de proces-verbal, în termen de cel mult 60 de zile de la data notificării prevăzute la alin. (1). Nepredarea locuinţei înăuntrul acestui termen îl îndreptăţeşte pe proprietar să ceară în justiţie evacuarea necondiţionată a locatarilor, cu plata daunelor-interese, pe calea ordonanţei preşedinţiale.
Art. 11. - (1) Nerespectarea de către proprietar a dispoziţiilor art. 10 alin. (1) atrage prelungirea de drept a contractului de închiriere anterior până la încheierea unui nou contract de închiriere. Neplata chiriei până la încheierea noului contract de închiriere nu poate fi invocată de proprietar ca motiv de evacuare a chiriaşului sau a fostului chiriaş.
(2) Lipsa unui răspuns scris sau refuzul nejustificat al chiriaşului sau al fostului chiriaş de a încheia un nou contract de închiriere în termen de 60 de zile de la primirea notificării îl îndreptăţeşte pe proprietar să ceară în justiţie evacuarea necondiţionată a locatarilor, cu plata daunelorinterese, pe calea ordonanţei preşedinţiale."
OUG mai prevede: "Art. 9. - (1) În cazurile prevăzute la art. 2-7, între proprietari şi chiriaşi se va încheia un nou contract de închiriere numai la cererea chiriaşului sau a fostului chiriaş, după caz.
(2) Proprietarii, persoane fizice sau juridice private, vor înregistra noul contract de închiriere la organul fiscal teritorial.
(3) Persoana juridică, care a deţinut sau a administrat locuinţa, va comunica chiriaşului titular al contractului de închiriere, în scris, cu confirmare de primire, în termen de 15 zile de la data procesului-verbal de restituire a locuinţei, faptul că începând cu această dată poate să încheie un nou contract de închiriere cu proprietarul care a redobândit locuinţa. În acelaşi timp este obligată să pună la dispoziţie proprietarului, fără plată, copii de pe contractul de închiriere şi de pe anexele la acesta."
Este o smecherie aplicata de proprietar si anume, proprietarul v-a intrebat pana cand este valabil contractul incheiat cu Statul deoarece, conform prevederilor Legii 10, noul proprietar se subroga in drepturile statului. Acest fapt inseamna ca el poate sa spuna ca in privinta termenului de inchiriere s-a subrogat in drepturi si atata timp cat a durat contractul cu statul, atat dureaza si contractul cu el. Stiut fiind, ca aproape toate contractele de inchiriere au durata pana in aprilie 2009 s-ar putea sa aveti o surpriza destul de neplacuta. Mai ales ca chiar daca se va prelungi OUG 40, nu mai beneficiati de a incheia un nou contract cu statul, ci cu noul proprietar. Chestia cu terenul de sub casa, nu tine, deoarece prin decizie se da si constructia si terenul, deci va mint si trag de timp. Aveti grija mare !!!!!!!!!!!!
Eu as introduce rapid o cerere de chemare in judecata sa il oblige instanta la a incheia un nou contract de inchiriere. Prin care va aratati si disponibilitatea de a respecta legea (pe care el pana acum nu a respectat-o) si de a achita chiria. Cereti incheierea noului contract pe o perioada de 3 ani (art.2 din OUG) de la data ramanerii sentinei definitive si irevocabile. S-ar putea sa se impotriveasca, dar dvs. sustineti sus si tare ca asa prevede legea (desi, este numai partial adevarat). Studiati cu atentie OUG 40/1999 cu modificarile ulterioare si profitati de toate lacunele acesteia. In caz contrar, nu va vad prea bine.
Dvs.puteti sa notificati proprietarul in cazul in care doriti cumpararea imobilului.
Daca nu aveti posibilitatea sa il cumparati, trebuie facuta urgenta cerere la Primarie sa va puna pe lista de prioritati pentru acordarea altei locuinte, ca sa nu ajungeti in strada.
Primaria v-a comunicat faptul ca imobilul s-a retrocedat si cu ce data ?
Vedeti, ca aveti prioritate si de a cumpara casa in cazul in care proprietarul doreste sa o vanda, iar daca a facut greseala sa o vanda, este lovita de nulitate absoluta.
Deci, atentie la data de expirare a contractului.
Nu mai vorbiti cu ei la telefon pentru ca vorba o sufla vantul si nu vor recunoaste ca le-ati solicitat incheierea unui nou contract. Toate discutiile sa le purtati in scris cu comunicare de primire si sa pastrati o copie a ceea ce ati trimis cu confirmarea de primire atasata, ca in caz de litigiu sa puteti demonstra cu probe certe, nevinovatia dvs.
Va doresc succes.
stimate prompt legis,
pe fond corecta expunerea si bineinteles si indemnul de a face toate demersurile in scris. mai merge si o vorba pe langa, asa ca sa se destinda eventual atmosfera, dar inscrisurile sunt absolut necesare.
am insa o problema de fond: dupa parerea mea actualmente oug40/99 nu mai este aplicabila! am postat un thread pe aceasta tema si nu prea s-a inghesuit nimeni sa "polemizeze" cu mine. eu ziceam asa:
"prin respectiva ordonanta de trista amintire (au trecut 10 ani!) s-au prelungit anumite contracte pe o perioada de 5 ani. in cuprinsul legii 10 s-a facut referire la faptul ca la momentul restituirii imobilului catre proprietari trebuie parcursa procedura prevazuta de acea oug 40/99.
oug 8/2004 nu prelungeste aceste contracte, ma refer la cele de inchiriere pentru apartamentele din casele preluate abuziv de stat, ci prelungeste pe 5 ani doar contractele pentru apartamentele din "proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale".
deci, daca nu s-a restituit inca imobilul, care este insa preluat cu titlu nul, adica nu-i in proprietatea statului, atunci de facto si de jure, locatarii nu mai au titlu locativ valabil! celui caruia i se restituie trebuie sa se subroge in contractul de locatiune in vigoare la momentul punerii in posesie, dar daca acest contract de locatiune nu-i valabil, nefiind prelungit, respectiv fiind eventual prelungit in baza unui temei legal (oug 8/2004) inaplicabil in speta, atunci cum stam?
pe cei care au votat ce au votat, cine-i mai protejeaza?
protectia se face actualmente altfel, nu se da decizia, dar asta-i alta gasca in alta traista.
sa traiti bine si sa nu platiti chirie!"
Stimate fgs, sunt perfect cu dvs., chiar de aceea am pus in paranteza ca sustinerile sunt numai partial adevarate. Dar, cine stie ? Poate cu putin noroc, instanta ii da dreptate. Depinde foarte mult de cat va fi de pregatit atat avocatul reclamantului, cat si al paratului. De ei depinde in mare masura rezolvarea intr-un fel sau altul al cauzei. Ca de rolul activ al instantei, nu prea mai vorbesc.....
Am avut si eu o cauza in care Primaria nu a vrut sa dea decizia si i-am dat in judecata si am solicitat instantei sa solutioneze ea insasi notificarea si am castigat, inclusiv la ICCJ.
desigur, merita incercat orice, insa din pacate nu te poti bizui in primarii si consilii locale - nici ca proprietar nici in calitate de chirias. in ceea cel priveste pe domnul ioan 2009, el trebuie sa depuna toate diligentele necesare si in forma scrisa. il sfatuiesc insa sa nu aiba prea mare incredere in cei de la primarie sau administratie, nici daca i se da ceva scris.
pai in situatia dansului ar fi chiar bine ca instanta sa nu aiba un rol prea activ, ca daca se trezeste ca nu mai are titlu locativ valabil nu este deloc bine pentru dansul.
cert este, si ii recomand, sa puna primaria "sub stare de asediu".
va multumesc frumos pentru sfaturi. sper sa se termine cu bine. asa stat cretin si plin de hoti nu am mai vazut, si am mai fost prin lume un pic, atitea interpretari si legi alunecoase incit ma mir ca figuram ca tzara membra UE!