avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 1/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 1/2009

legea 1/2009 este sau nu aplicabila actiunilor in revendicare in curs de solutionare ? rog si argumentarea raspunsului, presupunand ca va exista vreunul la acesta intrebare. In caz afirmativ cum considerati ca se "impaca" L 1/2009 cu jurisprudenta CEDO?
multumesc anticipat tuturor celor care se vor incumeta la dezbaterea acestui subiect.
stimate domn ioan2009,
1. asa cum am presupus cu regret trebuie sa va anunt ca acel contract pana in 2011 este nevalabil, cel putin in ceea ce priveste termenul. din punct de vedere juridic, schimbarea de titular nu s-ar fi putut face decat pentru perioada stabilita prin lege (presupunand ca este aplicabila oug 8/2004, ceea ce ... revin la treaba cu avocatii buni), si perioada este pana la 8 aprilie 2009.
2. tot la capitolul avocati buni intra si aplicabilitatea oug 40/99 in raport cu punerea in posesie din septembrie 2008 a proprietarului revendicator. pana una alta inteleg ca dumneavoastra l-ati notificat ca vreti sa continuati contractul, deci ati indicat un temei legal (oug 40/99), dar proprietarul daca va raspunde nu inseamna neaparat ca accepta punctul de vedere. aici mai vedem....
3. da, trebuie sa faceti tamtam pe punctaj si locul pe lista si sa mentionati si problema sorei, care mai aduce puncte si preferentialitate.
4. intrebarea este ce face sau are de gand sa faca proprietarul. pentru a mari punctajul locatarilor mei din brasov eu am deschis actiune de evacuare (la mine mai este si o alta situatie foarte grava, si anume casa e ruina si in risc iminent de prabusire - si este normal ca nu doresc sa fiu incriminat din eventuale vatamari corporale care s-ar putea produce). nu intentionez sa-i dau afara, dar actiunea in evacuare mareste punctajul!!!! poate s-ar putea discuta cu proprietarul in acest sens si el este deschis la o asemenea procedura. desigur ca trebuie sa fie onest - caci daca primeste hotararea de evacuare sa nu o si execute. puteti face contestatie la executare dar asta ar complica lucrurile. el are trei ani la dispozitie sa puna hotararea in executare deci exista posibilitatea unei intelegeri reciproce din acest punct de vedere - desigur ca trebuie sa fie om de cuvant.
poate ii propuneti o intalnire doar pentru o discutie a situatiei, a stabilirii pozitiei sale - eu cred ca "va datoreaza" o astfel de intrevedere, asa ca intre oameni.
singura solutie pe termen mediu si lung insa este tamtam-ul la primarie, caci presupun ca asigurarea unei locuinte "din piata libera" nu prea intra in discutie din pricina cheltuielilor asociate care sunt destul de mari. deci speranta dumneavoastra este intelegerea de care ar putea da dovada proprietarul combinata cu presiunile asupra primariei. daca ii dovediti ca faceti tot posibilul sa rezolvati problema cu primaria s-ar putea sa "il inmuiati" si sa va dea ascultare.
Poate va mai aduceti aminte de cazul meu...sentinta a fost data: AM PIERDUT PROCESUL.....
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2009
MAGALINAPUS, utilizator
Stimate domn MAGALINAPUS,imi pare rau de ce vi s-a intamplat. Putine sanse ca sa castigati daca atacati sentinta irevocabila si asta depinde si daca aveti temei legal pentru a o ataca. Probabil proprietarii vor cere evacuarea dvs., daca nu ajungeti la o intelegere cu ei. Actiunea o veti mai putea lungi cu contestatii la executare. Dar cel mai bine ar fi sa discutati omeneste cu proprietarii sa va mai lase sa locuiti acolo un timp pana va recuperati banii de la stat si va puteti cumpara o alta locuinta. Daca va considerati nedreptatit de decizia data, aveti posibilitatea sa mergeti la CEDO pentru ca aveati un bun in intelesul Conventiei, dar pentru asta va trebuie un avocat foarte bun si multa, multa rabdare (poate sa dureze si 6 ani), iar daca nu sunteti bine aparat, aveti nesansa sa si pierdeti. Daca alegeti despagubirile pe Legea 1/2009, aici e alta poveste. Iar veti trece prin toate instantele pentru ca cei de la Min.Fin. sunt obligati sa uzeze de toate caile de atac, chiar daca nu au dreptate. Iar dupa ce veti castiga, iar veti mai avea de asteptat o gramada de timp pana veti primi banii (pt. ca de la stat se iau banii cel mai greu). Daca veti castiga, veti lua valoarea de piata a imobilului, asa ca va veti putea cumpara un alt imobil in care sa locuiti. Deci, situatia nu este chiar asa de disperata ca inainte de aceasta lege. Puteti chema in judecata Min.Fin. pentru a va restitui pretul de piata al imobilului si totodata sa solicitati efectuarea unei expertize. Daca proprietarii nu sunt de acord sa va mai lase sa stati in locuinta, atunci mergeti la primarie si faceti cerere rapid pentru alta locuinta, sa vedeti ce va raspund (dar de obicei este o lista de asteptari foarte lunga, asta depinde si in ce oras locuiti).Situatia dvs. este foarte neplacuta, dar curaj, pana la urma totul va fi bine ! Va doresc mult succes !
stimate magalinapus,
imi pare sincer rau de situatie, dar totusi dracu' nu-i asa de negru.
1. primul si cel mai important pas este sa incercati sa ajungeti la o intelegere cu "fostul proprietar" pentru a avea un respiro.
2. trebuie sa dati statul in judecata pentru evictiune!!!! recent la cedo in cauza tudor tudor curtea s-a pronuntat in aceasta directie si in principiu are dreptate pe temeiul neepuizarii cailor de atac interne.
3. dupa sentinta din cauza raicu era normal si este normal sa primiti pretul de piata, astfel incat sa va puteti procura ceva echivalent.
Nu cred ca ne vom intelege cu mostenitorii, daca erau in viata fostii proprietari sigur nu ajungeam in situatia asta, caci erau niste oameni prea deosebiti, iar cu mostenitorii ne-am inteles excelent asta pana sa inceapa nebunia cu procesele din 98, moment cand s-a schimbat totul.
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2009
MAGALINAPUS, utilizator

Alte discuții în legătură

Act revendicare 480 c civ/ leg 112/ leg voiculescu 1/2009 dumitru2000 dumitru2000 - X chirias cumpara in 2006 un imobil de la stat in baza legii 112 - Y \"fostul\" proprietar, a \"beneficiat\" de confiscarea imobilului in 1980 cand a ... (vezi toată discuția)
Lamuriri cu legea 10/2001 fgs fgs am si eu o nelamurire si poate ma ajuta cineva s-o lamuresc, caci in ruptul capului n-am reusit pana acum sa-mi dau seama despre ce poate fi vorba. x are o ... (vezi toată discuția)
Rog lamuriri cu notiunea de "titlu nevalabil" fgs fgs in legatura cu imobilele preluate de stat se tot vehiculeaza notiunea de \"titlu nevalabil\". care ar fi acela? din ce am invatat eu prin alte parti ale ... (vezi toată discuția)