avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 1/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 1/2009

legea 1/2009 este sau nu aplicabila actiunilor in revendicare in curs de solutionare ? rog si argumentarea raspunsului, presupunand ca va exista vreunul la acesta intrebare. In caz afirmativ cum considerati ca se "impaca" L 1/2009 cu jurisprudenta CEDO?
multumesc anticipat tuturor celor care se vor incumeta la dezbaterea acestui subiect.
stimate domn fgs si doamna promt legis am revenit dupa acea audienta de care vorbeam si de la care oricum nu asteptam mare lucru mai ales ca primarul este un golan batrin care mi-a amintit inca o data ca traim in romania. la intrebarea mea de ce nu am fost instiintat oficial de punerea in posesie ci a trebuit sa aflu eu personal, mi-a raspuns cu " si ce daca?"; am spus apoi ca proprietarul nu da nici un semn si sa imi arate decizia de punere in posesie dar a sarit hotzul de la revendicari ca e un act cu date personale si e confidential, mi-a dat doar o copie a protocolului de predare preluare, care consta intr-o foaie A4 si arata partile:comisia primarieie si proprietarul iar ca text spune urmatoarele:" In baza disspozitiei emisa de primarul mun galati nr 3510/SR din 26.09.2007 !!??(protocolul e datat 25.09.2008) privind restitirea in natura a imobilului(constructie) situat in galati ..., am procedat primii la predarea iar..proprietarul la primirea imobilului sus mentionat. imobilul se compune din suprafata ocupata de constructie ..mp. terenul aferent constructiei nu face obiectul restituirii in natura. in conf. cu prev. art 15 din l10/2001, republicata, contractele de inchiriere privind suprafetele locative cu destinatia de locuinte se prelungesc de drept pentru o perioada de 5 ani. aceste prevederi trebuie respectate si de cumparator, in cazul cind actualul proprietar instraineaza imobilul inaintea expirarii perioadei de inchiriere." si urmeaza semnaturile.
cel de la revendicari mi-a mai spus ca actualul proprietar are la dispozitie 3 !? ani ca sa se inscrie la CF, si atunci eu cum sa fac contract cu el daca nu are titlul de proprietar inreg la CF? cica sa mai repet acea notificare, normal nu trebuia proprietarul sa faca o notificare la fel ca mine?
mentionez ca prima notificare i-a fost lipita pe usa nefiind gasit acasa, conf actului intocmit de executor.
eu sincer nici nu mai stiu ce naiba sa mai fac! la cererea unei LS mi-a bagat texte psd-iste precum ca din 1990 nu s-au constyruit LS, si ca o dojana comunista : daca vreau sa obtin ceva nu vin la el cu gura mare! Abia m-am abtinut...
1. inscrierea in cf a "fostului" nu are nici o legatura cu contractul de inchiriere.
2. "fostul" are la dispozitie doua termene (bizar dar adevarat) si anume fie in 30 de zile de la punerea in posesie, fie 30 de zile de la deschiderea rolului fiscal trebuie sa va notifice. urmare a acestei notificari trebuie sa-i trimiteti si dumneavoastra INCA o notificare ca doriti sa incheiati un nou contract.
3. pe de o parte nu ma minuneaza ca un primar psd-ist se pune pe pozitia ca nu dumneavostra va cereti un drept ci el va DA ceva (doar imparte din averea partidului si a poporului), pe de alta parte ma minuneaza totusi ca un "socialist" sau social-democrat nu "intelege" situatii "sociale". dar, cum ati scris si mai sus, traim in romania....
4. situatia este incalcita, caci legea prevede un stupid "se prelungeste pana la semnarea unui nou contract". atat timp cat "fostul" nu isi da seama ca actualul dumneavoastra contract nu-i valabil, sunteti "la adapost" in sensul imposibilitatii unei evacuari, dar asta nu inseamna ca aveti vre-o certitudine, si asta-i cea mai mare problema.
5. eu as continua sa fac presiuni sub forma de memorii etc. la comisia de repartizare a locuintelor sociale si de comunicare a punctajului etc. sincer sa va spun nu stiu ce s-ar mai putea face. eu am fost pentru chiriasii/locatarii mei din ruina din brasov la primar, viceprimar, comitete si comisii si cu toate ca una dintre chiriase are un handicap locomotor sever si permanent, nu am reusit sa obtin pentru biata femeie nimic. astia asteapta sa se prabuseasca acea casa peste chiriasi si astfel mai sterg pe unii de pe lista - sau bineinteles, daca as fi un baiat "simtitor" si plicul ar fi "suficient de generos" dupa cum mi s-a facut mai demult o aluzie, situatia s-ar putea schimba destul de repede. dupa toate balamucurile facute de autoritati insa nu am nici cel mai mic chef sa dau o spaga (destul de consistenta - vezi aluzia) pentru a se rezolva o chestiune la care exista pur si simplu o obligatie legala de a face de catre autoritate.
Mai am o intrebare, daca stie cineva sa ma lamureasca. Printr-o sentinta definitiva si irevocabila s-a obligat Primaria la punerea in posesie pe un anumit teren identificat exact prin numere cadastrale. Se depune cerere de executare silita la executor judecatoresc. Executorul emite somatia de punere in posesie. In cazul in care Primaria tergiverseaza punerea in posesie, executorul judecatoresc poate sa puna el insusi in posesie cu terenul respectiv ? Mersi mult.
referitor la discutia de mai sus:

este suficient sa actionati in judecata Min. de finante si obtineti despagubirile la valoarea de circulatie a imobilului.

nu trebuie sa tergiversati procesul de despagubire, pana la aparitia normelor metodologice a legii 1/2009.
puteti cere despagubirile in baza ei.
eu, pt. un client, incepusem de anul trecut, actiunea in pretentii...facusem expertiza imobilului tot...cu imbunatatiri si auzind de legea ce urma sa apara, am tergiversat pana in februarie, cand am invocat-o, cerand despagubiri conform cu valoarea de circulatie a imobilului, gasita in expertiza.
asa am reusit sa castig, legea fiind aplicabila si pt. procesele in derulare.

atentie: cei care au inca procese de revendicare, din partea vechilor proprietari, puteti invoca-voi proprietarii in baza legii 112... exceptia inadmisibilitatii actiunii pe dreptul comun... eu am rezolvat cu aceasta exceptie, concluzionand ca legea1/2009-10/2001 este o lege speciala care se aplica cu prioritate fata de dr. comun...pt. ca noi(clientii mei) sa aiba parte de un proces echitabil.

av.m.vasilescu
miravasilescu@yahoo.com
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat
are cineva idee care e practica recenta a instantelor in acesta materie ? adica practica recenta inclina in favoarea "fostilor" sau "actualilor "?

Alte discuții în legătură

Act revendicare 480 c civ/ leg 112/ leg voiculescu 1/2009 dumitru2000 dumitru2000 - X chirias cumpara in 2006 un imobil de la stat in baza legii 112 - Y \"fostul\" proprietar, a \"beneficiat\" de confiscarea imobilului in 1980 cand a ... (vezi toată discuția)
Lamuriri cu legea 10/2001 fgs fgs am si eu o nelamurire si poate ma ajuta cineva s-o lamuresc, caci in ruptul capului n-am reusit pana acum sa-mi dau seama despre ce poate fi vorba. x are o ... (vezi toată discuția)
Rog lamuriri cu notiunea de "titlu nevalabil" fgs fgs in legatura cu imobilele preluate de stat se tot vehiculeaza notiunea de \"titlu nevalabil\". care ar fi acela? din ce am invatat eu prin alte parti ale ... (vezi toată discuția)