avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 1/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 1/2009

legea 1/2009 este sau nu aplicabila actiunilor in revendicare in curs de solutionare ? rog si argumentarea raspunsului, presupunand ca va exista vreunul la acesta intrebare. In caz afirmativ cum considerati ca se "impaca" L 1/2009 cu jurisprudenta CEDO?
multumesc anticipat tuturor celor care se vor incumeta la dezbaterea acestui subiect.
Buna ziua
Felicitari tuturor pentru aportul asdus in dezbaterea acestei probleme de actualitate.
Mai ales Cassy care este initiator al acestor dezbateri. Am totusi o nelamurire intr-o problema care vad ca nu a fost prea discutata.
In cazul imobilului luat fara titlu cine plateste despagubirile pentru sporul de valoare?
Se aplica art. 49 alin 3 din Legea 10/2001 sau Legea 1/2009?
Multumesc tuturor celor ce vor raspunde.
sporul de valoare este o "problema fierbinte" - in primul rand ca acele lucrari ar trebui sa fi fost facute cu aprobarea locatorului, adica a primariei sau a icral-ului in calitate de administrator, altfel nu ar fi nicicum opozabile proprietarului "revendicator". dupa care ar trebui sa se stabileasca o valoare pro rata in functie de cand s-a facut imbunatatirea si cat a mai ramas din "durata normata de exploatare".
daca s-a facut cu aprobarea locatorului atunci chiriasul este de buna credinta si poate pretinde sumele de la proprietarul revendicator, daca nu.... nu.
adica - in cazul in care sunt indeplinite conditiile preliminarii, atunci legea 1/2009 are temei din punctul de vedere al chiriasului.
dupa umila mea parere este inca o "eschiva" a onor clasei conducatoare si leguitoare de a asmuti chiriasii contra proprietarilor.
Buna ziua
Tot eu va deranjez.
Chiar nimeni nu a avut o problema asemanatoare?
Sa sintetizez:
statul mi-a preluat imobilul in varsta de 40 ani - in stare buna - si mi-l preda in varsta de 96 ani - stare:daca mai vine un cutremur nu mai am nevoie de autorizatie de demolare.
Culege in toti acesti ani fructele fara a investi nimic.
Investesc chiriasii cate ceva - reparatii ici colo - .
Eu, in toti acesti ani - 8 - am cheltuit bani pentru a-mi redobandi dreptul in varsta de 96 ani.
Tin chiriasii timp de 2 ani cu o chirie modica - tot statul mi-o impune - dar pe hartie eu sunt proprietarul.
In sfarsit, notific chiriasii si le explic: nu mai este incidenta O.U.G. 40/1999, respectiv 8/2004, iar acum veti plati chirie la pretul zonei.
Ma gandeam ca cel putin acum, dupa ani de procese, cheltuieli, etc., incep si eu sa culeg ceva fructe mai gustoase.
Raspunsul? Actiune in instanta pentru sporul de valoare adus imobilului si drept de retentie.
In aceasta situatie (chiriasii cer 30 000 RON sau 300 luni drept de retentie) cred ca mai am o solutie: cumpar o rama - nu prea scumpa ca nu mai am bani- si inramez DECIZIA IREVOCABILA prin care mi-a fost retrocedat imobilul.
Departe de mine gandul de a-i ataca in acest mod pe chiriasii care locuiesc in astfel de imobile.
Dar autorii mei, lsa vremea respectiva au avut la dispozitie 5 ore pentru a evacua din propria casa.
Va multumesc, si mii de scuze daca am atins pe cineva intr-un punct sensibi. Nu asta mi-a fost intentia.
Multumesc fgs
Acum vad ca am primit raspunsul in timp ce -mi descarcam nemultumirea in privinta legiuitorului care nu stie ce sa mai inventeze.
Mai am o intrebare: decizia dateaza din 2006. Chiriasii au deschis actiune acum, in 2009. Imobilul a fost preluat fara titlu valabil. Deci, nu ar fi normal ca mie care sunt din nou proprietar de apropae 3 ani sa-mi fie aplicata Legea 10/2001?
Din cate vad, normele met. de aplicare a legii 1 nu au aparut. Deci ce norme vor fi aplicate?
De mentionat si faptul ca acesti domni chiriasi au inceput sa se ocupe cu inversunare de imobil in timp ce eu ma judecam pentru revendicarea lui. Nu stiu daca au cerut aprobarea unitatii detinatoare, dar sunt sigura ca s-au pus la adapost cumva.Oricum, mie nu mi-au cerut nici macar un sfat in aceasta privinta. Poate as fi avut si eu ceva de spus in calitate de (viitor) proprietar
cel putin in privinta culorilor sau calitatii gresiei, lavabilului, termopanelor, etc.
Va multumesc
s-o luam pe rand:
1. nimeni nu-i poate impiedica pe chiriasi sa ceara un spor de valoare in instanta. DAR, acesta trebuie dovedit - cu facturi de exemplu. faptul ca au zugravit si schimbat robinetii nu este spor de valoare! avand in vedere starea in care descrieti imobilul ma face sa cred ca vor pierde cu succes. cereti cheltuieli de judecata!
2. puteti verifica daca incral-ul a facut lucrari de intretinere in perioada in care a administrat imobilul si puteti eventual demara o actiune impotriva statului prin mf, primariei si a icral-ului pentru ruina edificiului.
3. daca spuneti ca s-a preluat fara titlul si aveti o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care sa consfiinteasca acest lucru SI CARE NU ESTE MAI VECHE DE 3 ANI, puteti cere fructele culese de neproprietar (cititi si cazul WEISMANN de la CEDO - il gasiti pe site-ul csm-ului!).
calea catre dreptate este lunga si va doresc rabdare. cand porniti la drum ganditi-va la nepotii dumneavoastra si nu la fructele mai gustoase pe care le-ati putea consuma dumneavoastra (nu sunt ironic ci "revendicator" din 1993 - tot preluari fara titlu:)).

Alte discuții în legătură

Act revendicare 480 c civ/ leg 112/ leg voiculescu 1/2009 dumitru2000 dumitru2000 - X chirias cumpara in 2006 un imobil de la stat in baza legii 112 - Y \"fostul\" proprietar, a \"beneficiat\" de confiscarea imobilului in 1980 cand a ... (vezi toată discuția)
Lamuriri cu legea 10/2001 fgs fgs am si eu o nelamurire si poate ma ajuta cineva s-o lamuresc, caci in ruptul capului n-am reusit pana acum sa-mi dau seama despre ce poate fi vorba. x are o ... (vezi toată discuția)
Rog lamuriri cu notiunea de "titlu nevalabil" fgs fgs in legatura cu imobilele preluate de stat se tot vehiculeaza notiunea de \"titlu nevalabil\". care ar fi acela? din ce am invatat eu prin alte parti ale ... (vezi toată discuția)