legea 1/2009 este sau nu aplicabila actiunilor in revendicare in curs de solutionare ? rog si argumentarea raspunsului, presupunand ca va exista vreunul la acesta intrebare. In caz afirmativ cum considerati ca se "impaca" L 1/2009 cu jurisprudenta CEDO?
multumesc anticipat tuturor celor care se vor incumeta la dezbaterea acestui subiect.
Dupa parerea mea, nu se poate pierde actiunea cu Min.Finantelor si trebuie sa luati despagubiri. Eventual se poate tergiversa pronuntarea pana apar normele metodologice de aplicare a Legii 1/2009. Depinde foarte mult calitatea avocatului, cata experienta are vis-a-vis de astfel de litigii. Daca nu a mai avut astfel de litigii este mai putin probabil ca sa aprofundeze pt.dvs. Legea 10, care este destul de stufoasa. Asa ca aveti mare grija in alegerea avocatului. Partea proasta este ca cei care au avut astfel de cauze si au si obtinut castig de cauza, au pretentii materiale destul de mari.
Doamna PL va multumesc pentru gura de aer....
La pretentiile materiale avute , trebuia sa castigam - presupunand astfel ca exista experienta suficienta.
Acum cum pot bloca eventuala evacuare?
Stati linistit deocamdata, pana cand proprietarii actuali vor intreprinde ceva legal. Ati adus ceva imbunatatiri locuintei ? Eu cred ca da. Aveti acte doveditoare macar pentru o parte din inbunatatiri ? In cazul in care va vor da in judecata si vor cere evacuarea dvs., atunci aveti posibilitatea de a face o cerere reconventionala in care sa solicitati contravaloarea imbunatatirilor aduse si pana la achitare, aveti drept de retentie asupra imobilului. Mai sunt cai de tergiversare a evacuarii. Daca se recurge direct la executorul judecatoresc puteti sa faceti contestatie la executare. Sa introduceti dvs. cerere de chemare in judecata pentru contravaloarea imbunatatirilor aduse si se poate cere suspendarea executarii pana la ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei pentru pretentiile dvs. Deci, stati linistit ca posibilitati sunt ca sa nu fiti dat afara din casa, asa cum vrea unul sau altul.
domnule ioan2009,
1. daca a fost actiune de revendicare la judecatorie/tribunal, ea trebuie sa apara notata la galati, la locul in care se afla imobilul. proprietarul poate sa stea in laponia langa mos craciun sau la bucuresti la dreapta tovarasului basescu, competente tot instantele din galati sunt. deci, daca la galati nu apare nimic in legatura cu acest imobil, inseamna, asa cum deja doamna 'prompt legis' a expus, ca s-a retrocedat in urma unei decizii a primariei.
2. se pare ca cei din primarie au un mod cu totul "special" de a interpreta legile. plecand de la premiza ca "penultimul" contract a fost prelungit in baza oug 8/2004, atunci termenul maxim pentru care se putea semna acel contract era pana la 8 aprilie 2009, nicidecum pana in iunie 2009. faptul ca s-a schimbat titularul este corect si legal, faptul ca s-a semnat pesemne un nou termen de 5 ani de la perfectarea contractului cu noul titular de drept locativ este din pacate o aberatie juridica. pentru acest fapt cei din primarie ar trebui sa raspunda cumva, dar pentru moment trebuie sa marturisesc ca nu am idee ce s-ar putea intreprinde.
3. primaria este obligata sa va comunice datele de contact ale "noului proprietar", astfel incat sa ii puteti comunica intentia dumneavoastra de a semna cu dansul un nou contract.
4. in decizia de restituire trebuie conf. l.10/2001 indicate contractele in vigoare la momentul punerii in posesie resp. emiterii deciziei. dupa punerea in posesie sau la deschiderea rolului fiscal, "noul proprietar" trebuie in termen de 30 de zile sa va trimita o notificare prin executorul judecatoresc si sa va aduca la cunostiinta locul si data la care sa va intalniti. toate astea in conditiile in care nu are avocati "buni", caci ceea ce scrie acolo nu mai este valabil (dar asta-i alta chestiune - legea in sine nu a fost modificata ca atare, deci "pentru moment o lasam asa" si speram ca nu are avocati buni).
5. faceti tamtam la primarie cu punctaj si toate cele descrise mai sus si daca au impertinenta sa va spuna ca aveti pentru moment unde sa stati si ca avand locuinta nu aveti dreptul sa cereti alta, atrageti-le atentia ca inca odata nu sunt capabili sa citeasca si sa inteleaga legea - doar daca aveti o locuinta din "fondul locativ de stat" nu aveti dreptul sa cereti alta. dar locuinta dumneavostra nu este si probabil nu a fost niciodata "din fondul locativ de stat", deci ei sunt obligati in aceste conditii sa inregistreze cererea si sa faca evaluarea. unde ajungeti pe lista si ce sanse aveti sa obtineti curand o locuinta este alta gasca in alta traista.
domnule/doamna magalinapus,
revin cu o scurta intrebare - deci prin sentinta definitiva si irevocabila ati pierdut casa cumparata pe 112. conform legii insa redeveniti chiriasi in aceasta situatie. s-a cerut prin proces, si daca da, ce a dispus instanta in privinta acestui contract de inchiriere? e important de stiut!
daca ati redevenit chiriasi in mod necontestat, e drum lung pana la evacuare si atunci am putea gandi o varianta interesanta, care insa necesita dialogul chiar constructiv cu "fostii".
in ceea ce priveste actiunea in evictiune impotriva mf-ului, resp. a statului prin mf, nu prea cred ca exista multa experienta in domeniu si nici jurisprudenta, fiind legea prea noua. actiuni pe evictiune s-au facut in timp foarte multe, dar nu in situatia statului vanzator care sa se poata ascunde in spatele unui mecanism imbecil si inoperant ca cel instituit prin legea 247/2005 (mi-e rusine ca erau liberalii la putere, dar cred ca mai degraba e opera irezistibilei si incredibilei doamne macovei).